• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 maand, 2 weken geleden

  Andrew Huberman is een hoogleraar neurowetenschappen en een absolute podcastster. Daarin legt op eenvoudige wijze de neurobiologie uit aan een groot lekenpubliek dat geïnteresseerd is in zelfverbetering. Recent schreef iemand, waarom iemand met een evidence-based podcast, het zo vaak over supplementen heeft. De evidentie is namelijk nogal mager. Je kunt het hier lezen:

  https://www.mcgill.ca/oss/article/critical-thinking-health-and-nutrition/andrew-huberman-has-bad-case-supplement-brain

  Het is een terechte vraag en veelal blijkt dat de adviezen helemaal niet zo goed onderbouwd zijn. Wij hebben er vaker melding over gemaakt, maar dit stuk nog bevat een aantal concrete voorbeelden.

  Het publiek dat geïnteresseerd is in biohacking, zelfverbetering, slikt het als zoete koek. De problemen in zijn standpunten worden groter als hij buiten zijn eigen vakgebied stapt zoals met psychologie, fitness, etc.

  Dan koppelt hij neurobiologie (neurotransmitters en hormonen) aan gedrag en prestaties. De koppelingen worden zelden goed onderbouwd. Het is vooral sterk over gesimplificeerd. Neurobiologie laat zich zelden één op één vertalen naar gedrag of prestaties. Misschien hebben we geen vrije wil, maar determinisme is niet het product van simplisme.

  We vermoeden dat de nauwkeurigheid van de claims af moet nemen, als je altijd vooral nieuwe tips moet geven over hoe je je leven moet verbeteren. Wetenschappelijke gezien is dat een langzaam proces, veel te langzaam voor een wekelijkse podcast waarin je mensen moet overweldigen met nieuwe inzichten. De nieuwswaardigheid is belangrijker dan de be

  Als het gaat om gezondheid, prestaties en mindset, dan kun je de opleiding PT Essentials volgen. Minder spectaculair, meer wel betrouwbaar. Meer info:

  Opleiding PT essentials

  #biohacking #media #supplement #andrewhuberman #zelfverbetering

  2 Shares