• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  8 maanden geleden

  De mitochondrie, de energiecentrale van het lichaam, functioneert minder goed bij mensen met obesitas. De vraag is of dit de reden is van de gewichtstoename. Onderzoekers deden daarom een onderzoek met muizen.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938423000896?via%3Dihub

  De onderzoekers zette een groep muizen op een obesogeen dieet en het betekent voor muizen dat het vetrijk moet zijn. Dat dieet werd 10 weken volgehouden. Vervolgens kreeg een deel van de muizen, het gewone eten voorgeschoteld wat ze minder lekker vinden en slankten af.

  Tijdens het afslanken nam de efficiëntie van de mitochondriën toe en toen ze eenmaal het aanvangsgewicht hadden, bleken ze 50 procent meer ATP (energiemolecuul) te produceren per zuurstofmolecuul. Gewichtstoename vermindert de efficiëntie van de mitochondriën.

  Het sterkt het idee dat bewegen bij obesitas nog steeds heel belangrijk is, maar dat de meeste mitochondriale winst te behalen valt met gewichtsverlies.

  Meer over het onderwerp leer je onze los te volgen module Healthcoach, waar we niet alleen de fysiologische details rondom overgewicht leert, maar ook sterk gericht is op het verhogen van eigen effectiviteit zodat cliënten leren om doelen te behalen. Meer info:

  Healthcoach

  #obesitas #mitochondrie #dieronderzoek #energiebalans

  1 Share