• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    5 maanden, 3 weken geleden

    We weten dat pauzes bij kunnen dragen aan betere prestaties, maar dat is niet omdat we vermoeid zijn, zo blijkt uit onderzoek, waar ze verschillende groepen 50 minuten lieten reageren op verschillen in streepjes op een scherm. Dat vereist focus en snelheid.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010027710002994?via%3Dihub

    Vermoeidheid wordt vaak uitgelegd als een energietekort, zoals het aanmaken van ATP, de energiemolecuul. In dit geval hadden de mensen die kort van taak wisselden, nog steeds focus nodig. Ze moesten alleen even concentreren op een ander deel van het scherm. Dat kost nog steeds energie en toch presteerden ze beter op de hoofdtaak dan de groep die niet wisselden. Het gaat dus niet zozeer om pauzes maar om variatie om te voorkomen dat het een gewoonte wordt.

    De wisselgroep was 4 procent accurater in het juist identificeren. Daarnaast is gekeken, hoe vaak ze fouten maakten en bleek de wisselgroep 10 procent minder vaak fouten te maken dan de controlegroep. Natuurlijk zit er een ‘overhead’ in als men van taken wisselt, maar als beide taken repetitief zijn, dan is de overhead minimaal en blijkt wissel dus een flinke winst op te leveren, vooral in het voorkomen van fouten.

    De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met de zogenaamde pomodoro methode, waarbij je 25 minuten aaneengesloten werkt aan een taak en dan een korte pauze inlast. Het is heel goed mogelijk om 50 minuten aaneengesloten te werken, als je maar variatie introduceert. Het wil niet zeggen dat de pomodoro methode niet kan werken, maar dat veel meer over motivatie en het creëren van de deadlines.

    Hoe je beter kunt presteren, leer je in onze opleiding vitaliteitskundige leiderschap. Meer info:

    Opleiding Leiderschap voor vitaliteitskundigen

    #persoonlijkheidleiderschap #prestatie #focus

    1 Share