• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  • 8 maanden, 1 week geleden

  IJsbaden zijn populair en mensen ervaren het doorgaans als een positieve ervaring. Onderzoekers waren vooral benieuwd wat er dan gebeurt in het brein. Daarvoor onderzochten ze 33 mensen die nog nooit een ijsbad hadden ondergaan.

  https://www.mdpi.com/2079-7737/12/2/211

  De deelnemers namen een vragenlijst af over positieve en negatieve emoties voor en na het ijsbad. Daarnaast werd er gekeken naar de cardiorespiratoire respons en werd er een breinscan (MRI & fMRI) afgenomen.

  Alle deelnemers reageerden cardiorespiratoir bij confrontatie met het koude water, dat overigens niet echt koud was (20 graden Celsius). De verschillen tussen de personen was overigens aanzienlijk, maar de fysiologie herstelde zich snel en de positieve emoties namen toe. Het bleek zelfs dat de positieve emoties disproportioneel toenamen. Was de verhouding ervoor positief:negatief 1.7, bleek deze na het bad naar de 3 staat tot 1 te stijgen. Geen van de deelnemers bleek een andere richting uit te gaan.

  De breinscans lieten redelijke bekende patronen zien waarin er weinig tot geen correlatie was met emoties. Het idee dat specifieke emoties horen bij specifieke hersendelen, kon wederom niet gevonden worden en al helemaal niet met de negatieve emoties. Men zag vooral activatie van het mesolimbisch pad en daarmee centra die betrokken zijn bij zelfregulatie. Daarnaast zag men schakelingen in verschillende breinnetwerken, hetgeen een indicatie is van psychologische flexibiliteit. Het vrijwillig blootstellen aan een fysieke stressor die men onder controle kan krijgen lijkt te leiden tot meer positieve emoties achteraf, meer zelfregulatie en psychologische flexibiliteit.

  Zelfregulatie betekent doorgaans meer impulscontrole, in de volksmond vooral bekend als meer wilskracht. Het zou ook het recente resultaat verklaren waarom mensen iets lijken af te slanken als ze ijsbaden. Daarbij werden Tsjechische militairen voor een periode van 8 weken blootgesteld aan dagelijks koud douchen en regelmatig korte koud baden van 2 minuten.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36599485/

  De mannen hadden een afname van hun tailleomvang (1,4%) en vetverlies (5,5%) volgens een InBody 770. Daar zit meestal nog een flinke foutmarge in. Veelal wordt dit toegeschreven aan activatie van bruin vet, dat warmte genereert als het koud wordt en daarmee extra energie gebruikt. Bij vrouwen werd dit niet geconstateerd, hetgeen vreemd is aangezien vrouwen meer bruin vet hebben. Het is daarnaast ook niet gecontroleerd of het effect toe te schrijven is aan activatie van bruin vet.

  Meer over bruin vet, kun je hier lezen:

  https://chivo.nl/bruinvet/

  Het effect van koud baden en kou blootstelling lijkt vooral te maken te hebben met de activatie van psychologische flexibiliteit en een toename van wilskracht, dan met een fysiologische reden. Je kunt eventueel overwegen om zelf koude baden te nemen, maar dat kan nogal klimaatonvriendelijk zijn, zeker in de zomer. Koud afdouchen om de shampoo uit te spoelen lijkt beter gepast. Daarnaast zijn er overigens veel meer manieren om de psychologische flexibiliteit te verhogen en de emotieregulatie te verbeteren. Als je begrijpt wat het doel is, nemen de opties toe.

  Als je meer wilt leren over helpen veranderen, psychologische flexibiliteit en emotieregulatie, dan kun je de opleiding Vitaliteitskundige overwegen.

  Meer info:

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #ijsbad #bruinvet #impulscontrole #emotieregulatie #psychologischeflexibiliteit

  1 Share