• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  • 8 maanden, 1 week geleden

  Depressie wordt niet veroorzaakt door een serotonine onbalans, zo laat een uitgebreide studie zien. Dat zag ik de afgelopen dagen overal verschijnen. Wat betekent dat? Eigenlijk niet zoveel.

  De titel suggereert dat depressie niet veroorzaakt wordt door een tekort aan serotonine, maar dat is eigenlijk niet wat onderzocht is. Ze kijken naar indirecte factoren zoals de synaptische 5-HT concentratie en naar vele andere zaken. Het is best een fijne paper die inzichten van de afgelopen jaren samentrekt. Als de publicatie iets toont, dan is het wel hoe complex het is om een dergelijke ziekte te onderzoeken.

  https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

  Dat depressie multifactorieel is, wordt al heel lang erkend. Zo weten we uit zeldzame genetische afwijkingen van mensen die geen of te weinig serotonine aanmaken. Die hebben allerlei problemen, maar somberheid hoeft daar geen onderdeel van uit te maken.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20337188/

  Daarnaast werd een genuanceerd standpunt in 2019 gepubliceerd door de Royal college of Psychiatrists over serotonine als onderdeel van de pathologie.

  https://www.rcpsych.ac.uk/docs/default-source/improving-care/better-mh-policy/position-statements/ps04_19—antidepressants-and-depression.pdf?sfvrsn=ddea9473_5

  De onderliggende vraag is natuurlijk of antidepressiva en dan met name SSRI’s zinvol zijn. Laten we voorop stellen dat iedereen dat met zijn of haar arts moet bespreken, maar het is overduidelijk dat antidepressiva de ziekte dragelijk kunnen maken en een optie kan zijn in een behandelplan. Komt dat door het herstellen van het serotonineniveau? Dat hoeft helemaal niet. Het is nl duidelijk dat SSRI’s ook een anti-inflammatoir effect hebben.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251606/

  Ook weten we dat SSRI’s invloed hebben op de neuroplasticiteit. Het zou kunnen verklaren waarom de combi van SSRI’s en psychotherapie betere resultaten behaalt dan alleen een monobehandeling.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28342763/

  Nog belangrijker is echter dat serotonine daadwerkelijk betrokken is bij depressie. In deze recente studie blijkt men daadwerkelijk serotonine afname live te zien via een PET scan. Daarbij werden de groep voorzien van een antagonist, waardoor aanmaakt van serotonine werd gehinderd. Dit leidde tot daling van het serotoninegehalte bij de groep met depressie, maar niet bij de gezonde mensen.

  https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-32232201704-8/fulltext

  Dit alles betekent eigenlijk het volgende:

  1. Weinig professionals die beweren dat depressie alleen serotonineprobleem is
  2. De studie meet niet het serotoninegehalte
  3. SSRI’s geneesmiddelen zijn werkzaam via verschillende paden
  4. Stem een behandeling altijd af met je arts
  5. Stop met oversimplificaties als serotonine afschilderen als het gelukshormoon.

  Hoe je mensen begeleidt met depressie leer je als Klinisch vitaliteitskundige. Meer info:

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  #depressie #serotonine #5HT #SSRI #etiologie

  1 Share