• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  8 maanden, 1 week geleden

  Hoewel rond je twintigste mentaal het snelst bent, is het inmiddels duidelijk dat sommige mentale eigenschappen zich ontwikkelen als wijn die zich laat rijpen.

  Zo blijkt bijvoorbeeld dat visueel werkgeheugen pas rond de 25e piekt en nummerwerkgeheugen pas rond de 35e. Het meest interessante is dat verbale capaciteiten pas pieken rond het 70e levensjaar.

  De onderzoekers komen tot deze conclusie nadat ze de data hebben geanalyseerd van 50.000 mensen die allerlei cognitieve testen hebben ondergaan.

  Men ging er altijd vanuit dat al deze eigenschappen zouden pieken rond het 20e levensjaar en daarna zouden teruglopen, maar de data laten een veel genuanceerder en veel complexer beeld zien van hoe we als mensen ontwikkelen. Het betekent concreet dat men in elk stadium in het leven op iets anders piekt. Het betekent dat je het mee kunt nemen in een ontwikkeltraject, maar het betekent ook dat teams met mensen uit verschillende leeftijdscategorieën ook verschillende waardevolle bijdragen kunnen leveren.

  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797614567339

  Hoe je jezelf een leven lang kunt ontwikkelen, leer je in onze los te volgen module Veranderkunde, onderdeel van de opleiding Vitaliteitskundige.

  Veranderkunde

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #brein #ontwikkeling #geheugen #prestatie

  ProfielfotoProfielfoto liked this
  1 Comment