• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  2 maanden geleden

  In een langdurig onderzoek onder medische studenten werd meermalen de stress, weerbaarheid, mindfulness en basisbehoeften in kaart gebracht. Mindfulness en weerbaarheid hebben een bufferende werking. Hoe hoger men scoort op de twee, hoe lager de gepercipieerde stress. Op het moment dat men echter basisbehoeften in de mix gooit, zie je dat het aandeel van mindfulness en veerkracht als sneeuw voor de zon verdwijnt.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33016810/

  En natuurlijk kun je iemand helpen met meer mindfulness, iets wat we vroeger aandachtstraining noemde, of je kunt werken aan iemands weerbaarheid, maar onder beiden ligt een basis, namelijk de psychologische basisbehoeften. Als die gefrustreerd zijn, dan neem je de buffer weg en blijft er weinig over van de weerbaarheid. Mindfulness en weerbaarheid kunnen nog steeds van toegevoegde waarde zijn, maar vooral in relatie tot veerkracht. Weerbaarheid en veerkracht zijn niet hetzelfde, maar liggen wel in elkaars verlengde. Weerbaarheid zorgt ervoor dat je niet zo snel omvalt, terwijl veerkracht je helpt opstaan als je omgevallen bent.

  Begrijpen wat de basis is van weerbaarheid en wat je moet doen om de veerkracht te vergroten, maakt je programma’s veel gerichter en effectiever. Het helpt de psychische gezondheid te beschermen van onze jongeren.

  #weerbaarheid #psychologischebasisbehoeften #veerkracht #jongeren #stress

  1 Share