• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  2 maanden geleden

  Langzamerhand begint men ook bruggen te slaan vanuit de klinische zijde naar fundamentele ontwikkelingstheorie, waaronder de psychologische basisbehoeften. Daaruit blijkt over de hele linie dat de groep met depressie meer gefrustreerd is dan de gezonde groep. Daarnaast is het interessant om te zien dat het vooral geldt voor de basisbehoefte competentie en het minst voor betekenisvolle relaties.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36203824/

  Dit zijn de eerste stapjes en wij rondom dit fundament als klinisch vitaliteitskundigen, een systeem ontwikkeld, zodat we de frustratie en bevrediging van psychologische basisbehoeften in kaart kunnen brengen en kunnen inzetten als een interventie. Het uitgangspunt is niet de DSM-classificatie, maar het individu. Wij helpen met herstel waardigheid, feitelijk meer mens zijn. Basisbehoeften vormen een bouwsteen in de aanpak en zodra er meer onderzoek vrijkomt, zal de methodiek worden aangescherpt. Er zijn namelijk duidelijk aanwijzingen dat het de verbeteringen in de basisbehoeften zijn die correleren met minder depressieve symptomen:

  https://guilfordjournals.com/doi/10.1521/jscp.2018.37.5.381
  https://guilfordjournals.com/doi/10.1521/jscp.2011.30.1.24

  We moeten meer naar fundamentele wetenschappelijke theorie toe van welbevinden waardoor men een gepaster individueel traject in kan zetten. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld hoe het lichaam voorspellingen doet en hoe dit interacteert met de basisbehoeften. Dan hebben we nog te maken met betekenis, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijke waarden. Niet te verwarren met behoeften. Allemaal convergeren ze naar het punt waaruit duidelijk wordt dat veel symptomen een teken zijn van een falend beschermingsmechanisme van menselijke waardigheid.

  Meer leren over het onderwerp kan in de opleiding Klinisch vitaliteitskundig.

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  #depressie #psychologischebasisbehoeften #klinisch

  1 Share