• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    1 week, 3 dagen geleden

    Adolescenten gebruiken telefoons om beter te slapen? Hier is duidelijk een situatie waarin gekozen wordt tussen twee kwaden.

    https://academic.oup.com/sleepadvances/article/4/1/zpac047/6957050?login=false

    Zonder telefoon word je geplaagd door negatieve gedachten en duurt het lang voor je in slaap valt. Met de telefoon als afleiding duurt het nog steeds lang om in slaap te vallen, maar de negatieve gedachten zijn weg. Is dat de betere keuze? Nee, want er zijn meerdere problemen:

    1. Gecontroleerde emotieregulatie

    Bijna de helft van de mensen heeft problemen met emotieregulatie. Ze kunnen emoties niet goed duiden en ze voelen heel weinig of teveel. Als men kiest voor gecontroleerde emotieregulatie, zoals het altijd maar zoeken van afleiding, dan verandert het in ongereguleerde emotieregulatie. Je emoties worden onnauwkeuriger (je voelt nog minder of het wordt nog heftiger). Het alternatief is autonome emotieregulatie waarbij je emoties accepteert, exploreert en keuzes maakt.

    https://www.cambridge.org/core/journals/development-and-psychopathology/article/abs/integrative-emotion-regulation-process-and-development-from-a-selfdetermination-theory-perspective/2BC30C3A8EBE6BFBC12B0D533B00D15F

    2. Slaapkwaliteit

    Hoewel je niet hoeft te dealen met je emoties en de tijd om in slaap te vallen gelijk is, neemt de kwaliteit van je slaap wel af. Dat heeft te maken met een verandering van je breingolven, die na het in slaap vallen eerst moeten normaliseren.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21811131/

    3. Problemen?

    De vraag is of onderdrukking je problemen oplost? Sommige mensen maken zich druk zonder dat er problemen zijn, maar anderen doen het in plaats van hun problemen op te lossen. Het is daarom heel belangrijk om dat onderscheid eerst te maken.

    4. Soort medium?

    Het is niet het soort medium dat het probleem oplevert, maar vooral de inhoud. Als deze stimulerend is, positief of negatief, dan is het lastiger om in slaap te vallen. Dat doen je dan ook pas als je te moe bent om je ogen open te houden.

    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15402002.2014.963582

    Wat wel?

    Los van het dealen met je emoties, is het ook goed om structuur te hebben in de avond. Wij noemen dat uitrollen, net als bij auto’s. Niet remmen en geen gas geven. Je komt dan vanzelf tot stilstand. Het betekent bijvoorbeeld dat je stimuli over een periode van 1 tot 2 uur voor het slapen vermindert. Daar kun je een routine van maken, waarbij je vervolgens bouwt aan goed slapen als gewoonte.

    Wil je meer leren over uitrollen dan kan dat in de los te volgen module Healthcoach en voor emotieregulatie kun je de los te volgen module Emotieregulatie volgen, onderdeel van de opleiding Vitaliteitskundige.

    Meer info:

    Healthcoach

    Emotieregulatie

    Opleiding Vitaliteitskundige

    #slaap #emotieregulatie #adolescenten #slaaphygiene

    2 Shares