• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  1 week, 6 dagen geleden

  Er is weinig bewijs van effectiviteit als het gaat om ruggenmergstimulatie tegen lage rugpijn, volgens een recent Cochrane review.

  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD014789.pub2/full

  Ruggenmergstimulatie is een manier van pijnbestrijding waarbij de zenuwen in het ruggenmerg gestimuleerd worden met kleine elektrische prikkels. Andere benamingen zijn zenuwstimulatie of Elektrische Spinale Epidurale Stimulatie (ESES).

  Ruggenmergstimulatie heeft als extra werking dat de bloedvaten verwijden in het gebied waar gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van dat gebied. De implantatie van een ruggenmergstimulatiesysteem veroorzaakt geen schade aan het ruggenmerg of de zenuwen.

  De meeste onderzoeken duurden ongeveer een maand en de behandeling werkt niet beter dan een placebo. Daarnaast bleken nadelen van deze methode slecht te worden gedocumenteerd in deze onderzoeken. Aangezien het een kostbare behandeling is en er vaak sprake is van technisch falen wordt het niet aangeraden. Daarnaast zou men onderzoeken moeten hebben die tenminste 12 maanden duren voor men een uitspraak kan doen.

  Chronische lage rugpijn is een enorme kostenpost, maar er zijn geen duidelijke oplossingen voor. Toch wordt pijn op verschillende manieren beïnvloed en die gestructureerd adresseren kan de kwaliteit van leven verhogen. Hoe je dat doet, leer je in onze specialistisch Klinisch van de vitaliteitskundige.

  Meer info:

  Opleiding Klinisch vitaliteitskundige

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #klinisch #rugpijn #ruggenmergstimulatie #chronisch

  1 Share