• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  2 maanden, 3 weken geleden

  Zijn CEO’s geboren leiders? Een uitgebreide Zweedse studie doet daar uitspraken over.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X1830182X

  Onderzoekers hebben de data, voornamelijk uit dienstplicht van een miljoen Zweden geanalyseerd. Vervolgens hebben ze gekeken wie nu 1 van de 26.000 CEO;s zijn. Kunnen ze op basis van die data voorspellen wie CEO zou worden? Daarvoor hebben ze drie belangrijke indicatoren uit de literatuur gedestilleerd waar ze op scoren:

  1. Cognitieve capaciteiten (IQ)
  2. Niet-cognitieve eigenschappen (motivatie, persoonlijkheid, soft-skills)
  3. Lichaamslengte

  De beste voorspeller bleken de niet-cognitieve eigenschappen te zijn waaronder de persoonlijkheidstrekken in volgorde van aandeel: extraversie, conscientiëusheid, altruïsme en openheid.

  Dit werd gevolgd door IQ. CEO’s zijn intelligent, maar niet bijzonder. Er staan geen harde getallen in, dus je moet het terugrekenen, maar een vijfde van de top CEO’s (bedrijven die meer dan 10 miljard waard zijn) blijkt in de top 5% te scoren op IQ. Over de hele populatie genomen schatten we in dat het gaat om een IQ van 125. Dat is WO niveau, maar niet extreem hoog.

  De gemiddelde lengte van een CEO is groter dan gemiddeld en ook die veronderstelling wordt bevestigd in dit onderzoek. Extraversie en lengte zorgen ervoor dat je opvalt. Er is al vaker waargenomen dat de bias van mensen is dat je dan leiderschapskwaliteiten hebt.

  Als je de drie indicatoren combineert dan zie je dat CEO’s van de middelgrote begrijpen in de top 5 procent zitten van de groep. Ze scoren vergelijkbaar met artsen, advocaten en accountants. Het onderscheid met de CEO’s van de grootste bedrijven is echter heel klein. Het is onduidelijk waarom zij op die posities zitten. De eigenschappen verklaren ook slechts 7 procent van de bedrijfsgrootte en ook voor maar 9 procent het salaris.

  Is het dan mogelijk dat het talent schaars is? Als je het profiel zoekt in lagere managementposities in kleinere bedrijven dan blijkt daar 100 x meer mensen te zijn diezelfde posities hebben als de CEO’s van grote bedrijven. Als je beperkt tot CEO’s van kleinere bedrijven dan heb je nog steeds 25 x meer mensen die hetzelfde profiel hebben. Het is geen schaarste probleem. Er zijn of andere niet gemeten kwaliteiten of er is sprake van een talentenparadox, wat zoveel betekent dat als je veel talent hebt, dat je dan extra geluk moet hebben om op een schaarse felbegeerde positie te komen.

  De CEO’s die hun eigen bedrijf gestart zijn en heel succesvol worden geacht, blijken een soortgelijk profiel te hebben. De CEO’s van familiebedrijven die het bedrijf niet hebben gestart, die blijken lager te scoren dan de CEO’s die zijn aangenomen voor hun werk.

  Als je screent op de totale populatie van 1 miljoen, dan zie je dat 60.000 mensen hoger scoren dan de CEO’s op de combinatie van deze eigenschappen. De drie eigenschappen voorspellen zeker en die zijn grotendeels aangeboren, maar het is zeker geen garantie dat je daarmee een toppositie zult bekleden.

  Deze informatie is onderdeel van de specialisatie Leiderschap voor de Vitaliteitskundige, waar je leert hoe je leidinggevenden kunt trainen om effectiever leiding te geven.

  Meer info:

  Opleiding Leiderschap voor vitaliteitskundigen

  Opleiding Vitaliteitskundige

  #leiderschap #professioneel #competentie

  1 Share