• Profielfoto van Redactie Chivo

  Redactie Chivo

  9 maanden, 4 weken geleden

  Een mooi artikel over een onderzoek waarin het herinneren aan je eigen waarden kan helpen conflicten te vermijden.

  https://lnkd.in/eR8s-SyX

  Als toevoeging op het artikel is het wellicht fijn om te weten dat mensen hun authentieke zelf sneller herkennen in hun waarden dan bijvoorbeeld hun persoonlijkheidsomschrijving. Belangrijker nog is dat waarden altijd positief worden gevonden door de persoon zelf in tegenstelling tot trekken van hun persoonlijkheid. Zo is het mogelijk dat iemand vindt dat ie wat minder introvert mag zijn, terwijl er geen twijfel over is dat de waarden die de persoon heeft allemaal positief worden uitgelegd.
  Het kennen van je waarden is belangrijk en werkt niet alleen stress verlagend, maar helpt je ook sneller keuzes te maken en versterkt impulscontrole. Het resultaat uit het onderzoek dat je daarmee gemakkelijker conflicten kunt vermijden is dan ook wat de basiswaardentheorie voorspelt.

  Waarden vloeien voort uit basisbehoeften, maar zijn niet hetzelfde, omdat waarden abstract zijn. Men verwart de twee regelmatig met elkaar, ook onder professionals waarvan het ‘corebusiness’ is (lees coaches/trainers). En dat is lastig, omdat we nl allemaal dezelfde basisbehoeften hebben, maar niet allemaal dezelfde waarden(sets). Het zijn de waarden waarmee je je identiteit. construeert en communiceert. Binnen die kaders van je eigen waardenset bevredig je op jouw unieke wijze je basisbehoeften.

  Gekozen waarden kunnen ook conflicteren met de omgeving én veel belangrijker nog met de eigen persoonlijkheid. Dat maakt je leven zowel privé, relationeel en op het werk lastiger. Vooral als je niet begrijpt hoe het ontstaat. Daarnaast zie je dat leidinggevenden vooral nuttig zijn als er een waardenconflict is in het team, waarbij ze de knoop door kunnen hakken, maar dat het nogal lastig is als de leidinggevende zelf de eigen waarden niet kent. En dan hebben we het niet eens over dat twee mensen vanuit dezelfde waarde tegenstrijdige keuzes kunnen maken.

  Het is een fascinerend en gelaagd onderwerp dat zowel wetenschappelijk interessant is en praktisch veel invloed heeft op het dagelijks handelen en oordelen.

  Voor vitaliteitskundigen is dit dagelijkse kost, omdat waarden onderdeel uitmaken van de natuur van de mens en daarmee een van de factoren vormen waarmee ze motivatie, energie en veerkracht richten en managen van mens, organisatie en maatschappij.

  #waarden #leiderschap #conflict #persoonlijkheid #stress #impulscontrole

  1 Share