-
Van een vitaliteitskundige hoef je echt geen gezondheidsadviezen of sportinitiatieven te verwachten. Ze kijken naar percentages vrijwillig verloop, loonbeslagen, etc. Vervolgens kijken ze naar de kwaliteit van de leidinggevenden, want daar zit voor een groot deel het probleem. Dat blijkt ook maar weer eens uit dit artikel, aangezien 3 miljoen werknemers zich kennelijk geïntimideerd voelen op het werk:
Als men gezondere medewerkers wilt hebben, dan kan men energie steken in wandellunches, mindfulness, lekker sporten en gezond eten in het bedrijfsrestaurant. Op zich niets mis mee, maar ze adresseren het probleem niet. Als gezondheid het doel is, kom je nl nooit tot de kern.
De weg naar duurzame inzetbaarheid is moreel leiderschap. Dat is heel lastig, want kennelijk moet leidinggevenden zich houden aan kernwaarden waar ze weinig bij voelen, wordt men van onder en van boven getrapt en is de druk om te presteren ook nog eens hoog.
Los van deze obstakels, blijken leidinggevenden niet te weten wat moreel leiderschap precies inhoudt en belangrijker nog, ook niet wat ze moeten doen. Eerste regel is dat de leidinggevende macht heeft. Men is de baas. Als men dat niet vindt, dan moet men zich realiseren dat er voor de wet sprake is van een gezagsverhouding. Het maakt dus niet of men het er mee eens bent. Veel belangrijker is dat men zich er naar gedraagt.
Er is nl geen probleem met macht hebben, want het is maar wat men er mee doet. Gaat men domineren en manipuleren, of gaat men moedig en rechtvaardig handelen. Het probleem is niet macht, maar de wijze waarop je ermee omgaat. Van leidinggevenden wordt wel meer verwacht. Ze moeten nl authentiek zijn, dienend, maar ook inspireren terwijl ze resultaten blijven halen. Het betekent dat veel leidinggevenden nog veel moeten leren. De investering levert je echter de ruggengraat op van duurzame inzetbaarheid.
Bedrijven kunnen vitaliteitskundigen inschakelen die gespecialiseerd zijn in leiderschap.
Van een vitaliteitskundige hoef je echt geen gezondheidsadviezen of sportinitiatieven te verwachten. Ze kijken naar percentages vrijwillig verloop, loonbeslagen, etc. Vervolgens kijken ze naar de kwaliteit van de leidinggevenden, want daar zit voor een groot deel het probleem. Dat blijkt ook maar weer eens uit dit artikel, aangezien 3 miljoen…Read More– Chi Chiu (@chichivo-nl) 21 december 2022
#vitaliteit #leiderschap #vitaliteitskundige
Groepen
Supervisie leiderschap
Private Group
OKV – Klinisch vitaliteitskundige
Private Group
OVK – Vitaliteitskundige
Private Group
Recent Posts

Huiswerk VFI201912
- 8 december 2019

Huiswerk MPC20191005
- 18 november 2019

Mededelingen Alunet de Wereld
- 20 juni 2018