Roken is het nieuwe roken

door | mrt 16, 2017 | Klinisch vitaliteitskundige, Klinische leefstijl, Leefstijl, Vitaliteitscoach

Zitten is het nieuwe roken, slapen is het nieuwe roken, suiker is het nieuwe roken. Met alle potentiële troonopvolgers zou je bijna denken dat roken zelf geen probleem meer is.

Roken heeft niet meer de aandacht die het had, is dat terecht?

De acute- en lange termijneffecten van roken zijn uitgebreid onderzocht. Het wordt geassocieerd met longkanker, een van de drie meest voorkomende soorten in Nederland. Het effect op de vaten is eveneens bekend en het is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten. Actief en passief roken wordt bovendien beschouwd als de primaire oorzaak van COPD. Toch heeft niet meer de aandacht die het had. Zou het kunnen dat het aantal rokers zo drastisch is verminderd, dat ze niet meer interessant zijn?

Neemt het aantal rokers toe?

De meest recente inzichten betwisten deze suggestie. Hoewel de methodieken de afgelopen jaren veranderd zijn, komt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) tot de conclusie dat het aantal rokers sinds 2012 toeneemt. Tenminste 25 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder rookt. Dat betekent dus 1 op 4 en in absolute getallen vertaalt het zich in ruim 3,5 miljoen Nederlanders. Het aantal rokers neemt toe, terwijl men onzinnige oplossingen zoekt op basis van one-liners, zoals we hier al hebben beschreven. Helpen stoppen met roken moet standaardonderdeel uit maken van een leefstijl traject.

Het aantal rokers neemt toch af?

Eind mei 2017 verscheen het bericht van het CBS dat het aantal rokers vooral onder de hoog opgeleiden afneemt. Dit is weliswaar correct, maar bezien over een periode van 25 jaar. De afgelopen 3 jaar is deze trend aan het keren. Het betekent dat roken nog steeds volop onze aandacht nodig heeft.

Bewegen kan helpen bij het stoppen met roken

De huisarts kan mensen helpen met stoppen met roken en heeft een aanpak met en zonder medicatie. Zelfs dan is stoppen niet gemakkelijk. Lichaamsbeweging kan acuut het snakken naar een sigaret doen minderen. Dit is het terrein van creatieve leefstijlprofessionals, die daarbij kunnen helpen.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Roken is het nieuwe roken!

Conclusie
Terwijl de media vooral op zoek is naar een nieuwe troonopvolger, blijkt roken nog niets van zijn venijn te hebben ingeleverd. We kunnen daarom hip doen over suiker, zitten en slapen, als je maar onthoudt dat roken nieuwe roken is!

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische Leefstijl':

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel...

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

*** Dit artikel stamt uit 2019, maar is in dec 2022 geactualiseerd.Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse...

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

18 juni 2017: Toelichting op cijfers van de leefstijlmonitor CBS uit 31 mei 2017

Geraadpleegde bron(nen)

  • CBS (2017)  Vooral hoogopgeleiden roken minder. 31 mei 2017 CBS, Trimbos
  • Taylor AH, Ussher MH, Faulkner G. The acute effects of exercise on cigarette cravings, withdrawal symptoms, affect and smoking behaviour: a systematic review. Addiction. 2007;102(4):534-43.