Clip: Overeten door verhoogd cortisol?

door | jun 7, 2016 | Leefstijl, stress, Voeding

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Verhoogde cortisolgehaltes worden vaak geassocieerd met overeten en bij obese mensen zijn deze niveaus ook meestal bovengemiddeld. Toch is het maar de vraag of cortisoltoename hiervan de oorzaak is of een gevolg, want de onderzoeken lijken elkaar tegen te spreken.

 

 

Om dit fenomeen te bestuderen dient men allereerst een betrouwbare methode in te zetten, die het cortisolgehalte laat toenemen. Psychische stress doet dat zeer beperkt en bij de minderheid van de deelnemers. Een ijsbad, technisch bekend als de coldpressor test, is daarentegen altijd raak.

In twee onderzoeken werd het ijsbad ingezet en bij de een (Gluck ME 2012) leidde dat tot meer eetlust, terwijl bij de ander (Geliebter A 2012), daar geen sprake van was. Het verschil zit hem in de testpopulatie. Bij obese mensen met binge-eating disorder (BED) leidde de stress van het ijsbad tot eetlust, terwijl de obese mensen zonder BED die neiging niet hadden. Sterker nog de niet-BED deelnemers aten ook tijdens een ad-libitum maaltijd erna, niet meer dan op een andere dag. Aangezien in beide testgroepen, BED en niet-BED, het cortisolniveau steeg, is het duidelijk dat cortisol zelf niet leidt tot meer eten.

De reputatie van cortisol als eetstimulant past perfect in het plaatje van overlevingshormoon, maar experimenteel bewijs suggereert dat het vooral draait om de doelgroep in plaats van het hormoon. 

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie

De reputatie van cortisol als eetstimulant past perfect in het plaatje van overlevingshormoon, maar experimenteel bewijs suggereert dat het vooral draait om de doelgroep in plaats van het hormoon. Meer leren over dit onderwerp kun je in onze los te volgen module Functioneel Voeden, onderdeel van de opleiding Vitaliteitstherapeut.
 
 
 

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

De opleiding tot vitaliteitskundige bestaat in de huidige vorm sinds 2022 en zal vanaf februari 2025 verder worden uitgebreid. De module Veranderkunde wordt opgesplitst in twee modules om de hoge dichtheid van de stof meer ademruimte te geven. Dit betekent dat de...

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Gluck ME (2012), Geliebter A, Hung J, Yahav E. Cortisol, hunger, and desire to binge eat following a cold stress test in obese women with binge eating disorder. Psychosom Med. 2004 Nov-Dec;66(6):876-81.
  • Geliebter A (2012), Gibson CD, Hernandez DB, e.a. Plasma cortisol levels in response to a cold pressor test did not predict appetite or ad libitum test meal intake in obese women. Appetite. 2012 Dec;59(3):956-9.
  • Rosenberg N (2013), Bloch M, Ben Avi I, e.a. Cortisol response and desire to binge following psychological stress: comparison between obese subjects with and without binge eating disorder. Psychiatry Res. 2013 Jul 30;208(2):156-61.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.