
Hebben dikke mensen meer cravings?
Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er ook verschil? Dat is de vraag die Nederlandse onderzoekers zichzelf stelden.
Het onderzoek
Ruim 100 deelnemers werden getraind in een iphone app, waarmee momenten, soorten en intensiteit van cravings vast konden leggen. Daarnaast werd gevraagd wat ze ermee deden en als ze besloten tot eten over te gaan, dan konden ze kiezen uit 19 voedingsmiddelen uit vier categorieën:
- Hoogcalorische en hyperpalatibele (HCHP) voedingsmiddelen zoals de hamburger, muffin, koekjes, snoep, ijs, cake, pizza, etc.
- Fruit en salade
- Nederlands basisvoedsel zoals boterhammen, pasta, cornflakes, aardappelen, rijst
- Yoghurt soep
Er werd een onderscheid gemaakt tussen vaste eetmomenten en spontaan snackgedrag. De deelnemers mochten de voedingsmiddelen aanwijzen die het dichtst benaderden van wat ze aten en moesten foto’s nemen van hun voedsel. Meerdere voedingsmiddelen konden worden aangegeven in de app. Het gewicht en de lengte werd van bijna 90 procent van de deelnemers door een gezondheidsprofessional vastgesteld, de rest was zelfrapportage. De deelnemers gingen 2 weken met de app aan de slag en werden regelmatig gecontacteerd om te motiveren, maar ook om eventuele vragen te beantwoorden.
Het resultaat
Conclusie
Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':
Bestaat voedselverslaving?
In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...
Wat voegt de leefstijlarts toe?
De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe? ...
Maakt een gezond microbioom een gezond mens?
Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...
Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:
Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:
Bestaanszekerheid is onvoldoende
Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...
id Plein en Chivo starten een opleiding re-integratiecoach
Een re-integratiecoach helpt werknemers om te re-integreren bij een nieuwe werkgever als dat niet lukt bij de huidige werkgever. Dit vereist gevorderde coachvaardigheden en kennis van de wet- en regelgeving. De combinatie blijkt zeldzaam te zijn, en daarom starten het...
Introductie Chivo kompas
Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas. Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...
Redactionele noot
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen.
Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.
Geraadpleegde bron(nen)
- Roefs A (2019), Boh B, Spanakis G, e.a. Food craving in daily life: comparison of overweight and normal-weight participants with ecological momentary assessment. J Hum Nutr Diet. 2019 Aug 20