Stop met zwart-witdieten

door | jan 11, 2017 | vitaliteit, Voeding

De meeste diëten sluiten een of meerdere voedingsproducten uit, aangezien deze om verschillende redenen, (meer) zouden bijdragen aan overgewicht. Er bestaan volgens de bedenkers kennelijk goede en slechte voedingsmiddelen. Hoewel er successen worden behaald met deze aanpak, is het nog maar de vraag wat de gevolgen hier van zijn. Het verstoort namelijk onze relatie met eten.
Denk jij in zwart of wit over eten?
Onderzoek
Onderzoekers van de universiteit van Wageningen inventariseerden de neiging tot algemeen zwart-wit denken en specifiek in relatie tot voeding van 241 Nederlandse deelnemers. Daarbij werd ook het geslacht, de BMI, opleidingsniveau, leeftijd en of ze actief aan het dieten waren, in kaart gebracht. De deelnemers werden een jaar lang gevolgd. Het zwart-wit denken bleek onder de dieters sterker te zijn dan onder de niet-dieters. En hoewel algemeen zwart-wit denken geen relevante correlaties blootlegde, bleek voedingsgerelateerd zwart-wit denken dat wel. Zij die dichotomische indelingen maken op basis van goede en slechte voedingsmiddelen, die bleken de hoogste BMI te hebben en gedurende het jaar ook het meeste gewichtverlies te hebben ingeleverd.
Ga leven!
Overwegingen
Men kan op basis van dit onderzoek geen harde conclusies trekken, omdat het ontwerp zich er niet voor leent, maar het suggereert dat dichotomisch denken, nadelig is voor het gewicht. Deze kan conclusie zou in ieder geval in lijn liggen met andere onderzoeken (Byrne 2004, Sairanen 2014). Het categoriseren van voedingsmiddelen is al heel oud. De een vindt vet slecht, de ander koolhydraten. Tarwe, vlees, melk, cola en fruit zijn inmiddels ook al doelwit geworden en nu is vooral suiker de klos of elke andere zoetmaker. Het zou leiden tot voedselverslaving, hetgeen allang ontkracht is. De bedenkers van deze dieten spreken elkaar ook nog regelmatig tegen, maar toch vinden ze dat ze de waarheid in pacht hebben. De vraag is of je op die manier met eten bezig moet zijn. Dat er redenen zijn om af te slanken, aanvaarden we, maar dat hoeft niet met een specifieke set voedingsmiddelen. De energiebalans is leidend en zoek vervolgens een manier waarmee je kunt leven. Zo kun je werken aan je vitaliteit. Het is het uitgangspunt van onze ViVo methode, waarbij we vooral het leven omarmen. Dat gaat alleen niet over voeding, maar over een mindset.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie
De tactiek om een vijand aan te wijzen is al zo oud als de mensheid zelf en met voedsel hebben we deze traditie in stand gehouden. Het lijkt echter niet heel productief, aangezien de meesten alleen maar zwaarder worden. Wil je altijd bezig zijn met goede of slechte voedingsmiddelen of wil je een voedingspatroon vinden waarmee je kunt leven? In het laatste geval is het vooral zinvol om te stoppen met zwart-witdieten.

Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Palascha A (2015), van Kleef E, van Trijp HC. How does thinking in Black and White terms relate to eating behavior and weight regain? J Health Psychol. 2015 May;20(5):638-48.