Stop met zwart-witdieten

door | jan 11, 2017 | vitaliteit, Voeding | 0 Reacties

De meeste diëten sluiten een of meerdere voedingsproducten uit, aangezien deze om verschillende redenen, (meer) zouden bijdragen aan overgewicht. Er bestaan volgens de bedenkers kennelijk goede en slechte voedingsmiddelen. Hoewel er successen worden behaald met deze aanpak, is het nog maar de vraag wat de gevolgen hier van zijn. Het verstoort namelijk onze relatie met eten.
Denk jij in zwart of wit over eten?
Onderzoek
Onderzoekers van de universiteit van Wageningen inventariseerden de neiging tot algemeen zwart-wit denken en specifiek in relatie tot voeding van 241 Nederlandse deelnemers. Daarbij werd ook het geslacht, de BMI, opleidingsniveau, leeftijd en of ze actief aan het dieten waren, in kaart gebracht. De deelnemers werden een jaar lang gevolgd. Het zwart-wit denken bleek onder de dieters sterker te zijn dan onder de niet-dieters. En hoewel algemeen zwart-wit denken geen relevante correlaties blootlegde, bleek voedingsgerelateerd zwart-wit denken dat wel. Zij die dichotomische indelingen maken op basis van goede en slechte voedingsmiddelen, die bleken de hoogste BMI te hebben en gedurende het jaar ook het meeste gewichtverlies te hebben ingeleverd.
Ga leven!
Overwegingen
Men kan op basis van dit onderzoek geen harde conclusies trekken, omdat het ontwerp zich er niet voor leent, maar het suggereert dat dichotomisch denken, nadelig is voor het gewicht. Deze kan conclusie zou in ieder geval in lijn liggen met andere onderzoeken (Byrne 2004, Sairanen 2014). Het categoriseren van voedingsmiddelen is al heel oud. De een vindt vet slecht, de ander koolhydraten. Tarwe, vlees, melk, cola en fruit zijn inmiddels ook al doelwit geworden en nu is vooral suiker de klos of elke andere zoetmaker. Het zou leiden tot voedselverslaving, hetgeen allang ontkracht is. De bedenkers van deze dieten spreken elkaar ook nog regelmatig tegen, maar toch vinden ze dat ze de waarheid in pacht hebben. De vraag is of je op die manier met eten bezig moet zijn. Dat er redenen zijn om af te slanken, aanvaarden we, maar dat hoeft niet met een specifieke set voedingsmiddelen. De energiebalans is leidend en zoek vervolgens een manier waarmee je kunt leven. Zo kun je werken aan je vitaliteit. Het is het uitgangspunt van onze ViVo methode, waarbij we vooral het leven omarmen. Dat gaat alleen niet over voeding, maar over een mindset.
Conclusie
De tactiek om een vijand aan te wijzen is al zo oud als de mensheid zelf en met voedsel hebben we deze traditie in stand gehouden. Het lijkt echter niet heel productief, aangezien de meesten alleen maar zwaarder worden. Wil je altijd bezig zijn met goede of slechte voedingsmiddelen of wil je een voedingspatroon vinden waarmee je kunt leven? In het laatste geval is het vooral zinvol om te stoppen met zwart-witdieten.

Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit':

Vitaliteitscoaching deel 3: Voorbij de oppervlakte

Er zijn vele opleiders die een curriculum aanbieden voor vitaliteitscoaches. De verschillen zijn groot en zelfs daar waar ze elkaar lijken te overlappen zijn de overeenkomsten oppervlakkig. In dit artikel gaan we daarom vitaliteit en het landschap van aanbieders in...

Vitaliteitscoaching deel 2: Chronische stress is niet het probleem

  In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, gaan er zaken mis. Overgewicht, chronische ziekten en kennelijk nemen ook burn-out/depressie de overhand. Volgens sommigen heeft dat alles te maken chronische stress die het moderne leven met zich meebrengt waar we...

Gezondheidsmanagement in het bedrijfsleven deel 2

  Bedrijven zijn massaal gezondheidsmanagementprogramma's aan het implementeren als onderdeel van een duurzaamheidsbeleid. In ons vorig artikel 'Effectiviteit gezondheidsmanagement in het bedrijf' werd duidelijk dat ze niets opleveren en toch zweren sommige bedrijven...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Vitaliteitscoaching deel 3: Voorbij de oppervlakte

Er zijn vele opleiders die een curriculum aanbieden voor vitaliteitscoaches. De verschillen zijn groot en zelfs daar waar ze elkaar lijken te overlappen zijn de overeenkomsten oppervlakkig. In dit artikel gaan we daarom vitaliteit en het landschap van aanbieders in...

Personal training deel 1: Definitie- en opleidingsniveau

Personal training (PT) is ontstaan in de vorige eeuw, maar het is het laatste decennium als beroep doorgebroken in Nederland. Het wordt door fitnessorganisaties over de hele wereld gezien als één van de belangrijkste aandachtspunten en in Nederland hebben diverse...

Vitaliteitscoaching deel 2: Chronische stress is niet het probleem

  In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, gaan er zaken mis. Overgewicht, chronische ziekten en kennelijk nemen ook burn-out/depressie de overhand. Volgens sommigen heeft dat alles te maken chronische stress die het moderne leven met zich meebrengt waar we...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Palascha A (2015), van Kleef E, van Trijp HC. How does thinking in Black and White terms relate to eating behavior and weight regain? J Health Psychol. 2015 May;20(5):638-48.