Clip: Meer kritiek op mindfulness meditatie in de media

door | mei 13, 2019 | Coachen, vitaliteit, Vitaliteitscoach, Vitaliteitsmanagement, Vitaliteitstherapeut

Mindfulness is een hype, maar is dat terecht? Er is namelijk steeds meer kritiek vanuit de media op het fenomeen dat een industrie is geworden.

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Terwijl de hype rondom mindfulness blijft stijgen, neemt ook de kritiek toe. Veel onderzoekers zijn niet objectief, maar eigenlijk fans en de industrie is er mee aan de haal gegaan. Een selectie van citaten uit recente en kritische artikelen uit de media.

 

 

Mindfulness meditation has a bad reputation – with good reason. It’s often parcelled up with pseudoscientific fads and peddled by known hucksters: blathering proponents of hogwash like Gwyneth Paltrow and drivel-dispensing anti-vaxxers like Jenny McCarthy.

Plato and the Value of Mindfulness: Freedom from Identity

 

But mindfulness isn’t special or magical,” he adds. “It is one of many tools that can be utilized to improve the lives of people. And if people promote mindfulness for only self-gain then the hypocrisy of it all can be rather breathtaking.

The overhyping and overselling of mindfulness

 

As the Buddhist meditation practice has morphed into a billion-dollar industry, it’s become the go-to solution for everything from depression to weight gain. Now I find myself the subject of criticism (at least in certain circles) when I reveal that I don’t think mindfulness is the cure-all it’s been sold as.

Stop forcing your mindfulness on me

 

Researchers with University College London have touched on an aspect of meditation that gets less attention: the potential for unwanted or unpleasant effects. According to a study the team published in PLOS ONE, around 25% of regular meditators have experienced ‘particularly unpleasant’ psychological experiences while meditating.

Mindfulness causes unpleasant effects in many people

 

 

Conclusie

Zoals vaak komt er een tijd van bezinning, maar het probleem is echter dat de wetenschappelijke literatuur vervuild is met onderzoeken van slechte kwaliteit, die door de industrie worden gebruikt om een product te verkopen dat niet levert wat men belooft. Het betekent niet dat mindfulness geen plek kan hebben, maar dat er afhankelijk van de situatie, vaak betere alternatieven zijn. Daarnaast kleven er ook potentiele nadelen aan mindfulness die zelden besproken worden. Meer over dit onderwerp kun je leren in onze opleidingen Vitaliteit.
 

Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit':

Beter, beter, beter met meditatie?

Beter, beter, beter met meditatie?

Oost en west lijken verenigd in het enthousiasme over meditatie. De consument, de media en de wetenschap zijn unaniem over het heilzame effect van een paar minuten mediteren per dag. Niet zweverig, wetenschappelijk bewezen effectief, geen wondermiddel, maar toch...

Positieve psychologie deel 8: Eerst gelukkig dan pas succesvol?

Positieve psychologie deel 8: Eerst gelukkig dan pas succesvol?

Zijn gelukkige mensen succesvol of worden mensen gelukkig van succes? Een overzichtsartikel (Walsh LC 2018) onder leiding van hoogleraar geluksonderzoeker Sonja Luybomirksy pleit voor het eerste. Luybomirksy is een autoriteit binnen de positieve psychologie en haar...

De ziekte burnout erkend

De ziekte burnout erkend

De moderne wereld en de millennialgeneratie in het bijzonder wordt geplaagd door een ziekte die burnout genoemd wordt. De schatting is dat 14 procent van de werkende bevolking hier last van heeft, maar toch was er geen erkenning. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

 Het is verdrietig dat het opnieuw zover heeft moeten komen, maar een lockdown is noodzakelijk. Het zal voor sommigen lastiger worden dan voor anderen, véél lastiger zelfs, zowel financieel als sociaal. Het zal ook gepaard gaan met allerlei emoties, waaronder boosheid...

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

 Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je up to date informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

Geraadpleegde bron(nen)

  • De citaten zijn uit de onderliggende artikelen en de titels zijn klikbare links.