Clip: Meer kritiek op mindfulness meditatie in de media

door | mei 13, 2019 | Klinisch vitaliteitskundige, Professioneel leiderschap, Veranderkunde, vitaliteit, Vitaliteitscoach

Mindfulness is een hype, maar is dat terecht? Er is namelijk steeds meer kritiek vanuit de media op het fenomeen dat een industrie is geworden.

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Terwijl de hype rondom mindfulness blijft stijgen, neemt ook de kritiek toe. Veel onderzoekers zijn niet objectief, maar eigenlijk fans en de industrie is er mee aan de haal gegaan. Een selectie van citaten uit recente en kritische artikelen uit de media.

 

 

Mindfulness meditation has a bad reputation – with good reason. It’s often parcelled up with pseudoscientific fads and peddled by known hucksters: blathering proponents of hogwash like Gwyneth Paltrow and drivel-dispensing anti-vaxxers like Jenny McCarthy.

Plato and the Value of Mindfulness: Freedom from Identity

 

But mindfulness isn’t special or magical,” he adds. “It is one of many tools that can be utilized to improve the lives of people. And if people promote mindfulness for only self-gain then the hypocrisy of it all can be rather breathtaking.

The overhyping and overselling of mindfulness

 

As the Buddhist meditation practice has morphed into a billion-dollar industry, it’s become the go-to solution for everything from depression to weight gain. Now I find myself the subject of criticism (at least in certain circles) when I reveal that I don’t think mindfulness is the cure-all it’s been sold as.

Stop forcing your mindfulness on me

 

Researchers with University College London have touched on an aspect of meditation that gets less attention: the potential for unwanted or unpleasant effects. According to a study the team published in PLOS ONE, around 25% of regular meditators have experienced ‘particularly unpleasant’ psychological experiences while meditating.

Mindfulness causes unpleasant effects in many people

 

 

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie

Zoals vaak komt er een tijd van bezinning, maar het probleem is echter dat de wetenschappelijke literatuur vervuild is met onderzoeken van slechte kwaliteit, die door de industrie worden gebruikt om een product te verkopen dat niet levert wat men belooft. Het betekent niet dat mindfulness geen plek kan hebben, maar dat er afhankelijk van de situatie, vaak betere alternatieven zijn. Daarnaast kleven er ook potentiele nadelen aan mindfulness die zelden besproken worden. Meer over dit onderwerp kun je leren in onze opleidingen Vitaliteit.
 

Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

Geraadpleegde bron(nen)

  • De citaten zijn uit de onderliggende artikelen en de titels zijn klikbare links.