Schieten op cola, altijd raak!
Eind vorig jaar kondigde sociale mediabedrijven zoals Google, Facebook en Twitter aan dat zij nepnieuws wilden weren. Hoewel er tekenen zijn van actie, blijft het vechten tegen de bierkaai. Op dit moment doet er een video over cola de ronde, die tot onze verbazing ook onder gezondheidsprofessionals populair lijkt te zijn. Het is fysiologische fictie.
De video
De video is van ‘Leefbewust’ en de complete opbouw toont opvallend veel overeenkomsten met een Engelstalig artikel uit 2013, waar helaas niet naar verwezen wordt, waardoor het originele content lijkt. Leefbewust is een initatief van Gretta en Mike, die zeggen dat ze op een positieve wijze, mensen willen laten ontplooien om de beste versie van henzelf te worden.
Goeroeisme
De video is een aaneenrijging van fysiologische fictie en hoewel we niets persoonlijks tegen Gretta en Mike hebben, schrikken we van het weinig-kritisch doorposten van deze video door gezondheidsprofessionals. Het maken en doorposten van de video, dient altijd te gebeuren met verantwoording van de claims. Er wordt echter geen verantwoording afgelegd, het wordt verkocht als waarheid. Iets claimen zonder verantwoording af te leggen is een typische houding van goeroes. Daarom een brief naar de makers.
U begint al meteen goed met een eng e-nummer, namelijk fosforzuur (E-338). Een prachtig openingssalvo dat we belonen met 3 goeroepunten. Dit goedje zit volgens u in de cola om de 10 theelepels suiker te maskeren.
Werkelijk? U legt echter niet uit waarom er 10 theelepels suiker in moeten. Als het te zoet is, dan hoeft men er alleen maar minder suiker in te doen. De fabrikanten zijn er om geld te verdienen en niet om het uit te geven. Onze lezers hebben het inmiddels al geraden. Fosforzuur zit er niet in om de smaak van suiker te maskeren, maar om frisdrank, ja komt ie …. fris te maken! De prik is extra. Zonder deze bijt, geen fris. Suiker heeft er niets mee van doen, want ook zonder suiker is frisdrank nog steeds frisfrank. Het suikergehalte moet omhoog om de zure smaak te maskeren. U bent in staat geweest om een simpel verhaal te veranderen in een complot (7 punten) door het 180 graden te draaien (2 punten) en op een of andere manier toch nog logisch te laten klinken (10 punten). Daarmee is uw eerste salvo weliswaar volledig naast, maar toch nog goed voor 22 goeroepunten!
Vervolgens haalt u het zwaar geschut uit de kast. Na het drinken van cola explodeert volgens u de bloedsuikerspiegel (25 punten). Dat is nogal wat en u houdt gewoon niet op, u blijft geven en geven. Zo verklapt u dat de lever al deze glucose volledig en meteen omzet in vet (ka-ching, 50 punten). En zonder enige waarschuwing slipt er nog een hormoontje van uw pen (15 punten), kleine boef dat u bent. U zit al op een totaal van 112 goeroepunten!
Mogen we u vragen waardoor deze glucosepiek ontstaat? Doelt u op de enorme glykemische lading van 16? Een die zeker wel 6 punten lager ligt dan een zogenaamde ‘superfood’ als de zoete aardappel? Het zou namelijk betekenen dat het vet uit de oren van superfoodliefhebbers zou moeten spuiten. Kijk dat zou pas leuke video-onderwerp zijn. Laten we vooral de conversie naar vet niet in detail bespreken, want dan moeten we moeilijke woorden gebruiken als de novo lipogenese en het hebben over isotopenstudies, die uw verhaal volledig onderuit trekken. Maar laten we positief blijven, u gebruikt al woorden als insuline. Dat zijn toch wel vier lettergrepen, chapeau!
Dan komt ook cafeïne aan bod, want daar gaan je pupillen van verwijden, stijgt de bloeddruk, gevolgd door een glucosedump en raken de hersenen geblokkeerd. Gefeliciteerd, u heeft zojuist onze reactie op uw video beschreven. Maximaal aantal goeroepunten!.
Overigens zit er zeven keer minder cafeïne in cola dan in koffie, dat in mate zelfs beschermend lijkt te zijn tegen vaatlijden. De hoeveelheid cafeïne is namelijk per productgroep gereguleerd. Wij zouden nog veel meer details uit de video kunnen ontkrachten, maar aangezien u het maximaal aantal punten al bereikt heeft, lijkt het verder zinloos. We gaan maar vertellen waarom we aandacht besteden aan dit soort materiaal.
Met vriendelijke groet,
Team Chivo
Alarmnisme
Het waarschuwen tegen risicofactoren is een taak van de gezondheidsprofessional. Het probleem is echter dat je er angst mee zaait. Er is dus een prijs / prestatieverhouding toe te schrijven aan deze aanpak. Als de informatie ook nog eens grotendeels onjuist is, dan neemt de waarde nogal snel af. Het wordt dan alarmnisme, angst inzetten om een product of een overtuiging te verkopen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Luister naar je moeder
Conclusie
Frisdrank is niet bedoeld om een grote hoeveelheden te consumeren, zo wist je moeder al te vertellen. Het is een toegankelijke energiebron, waar je al gemakkelijk veel van kunt nemen, zonder dat het verzadigt. Een chronische positieve energiebalans, waar we problemen door krijgen, maar dat is niet exclusief voor frisdrank, suiker of een ander specifiek voedingsmiddel. Er bestaan geen slechte voedingsmiddelen, er bestaat hooguit een slecht voedingspatroon. Het demoniseren van een enkel voedingsmiddel is daarom zinloos en gezien de foutieve informatie gewoon onzinnig.
Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':
Bestaat voedselverslaving?
In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...
Hebben dikke mensen meer cravings?
Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...
Wat voegt de leefstijlarts toe?
De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe? ...
Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:
Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:
Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!
Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...
Het echte verhaal over Ikigai
Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...
Problemen met en oplossingen voor ACT
Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...
Redactionele noot
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Geraadpleegde bron(nen)
- Grosso G (2016), Micek A, Godos J, e.a. Coffee consumption and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in smokers and non-smokers: a dose-response meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2016 Oct 3.
- LeefBewust video op hun Facebookpagina, 18 dec 2017 – Laat geraadpleegd 9 jan 2017