Connect community, welkom!

door | feb 27, 2023 | Beroepsontwikkeling

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig geïntegreerd is op de eigen website chivo.nl.

Opzet en indeling van Connect

Connect heeft grote gelijkenis met andere sociale media, maar het is meer een microversum voor een specifieke doelgroep van (aspirant)professionals die interesse hebben in informatie en discussies over (klinische) vitaliteit en leefstijl. Het platform bestaat grofweg uit vier delen:

 1. Nieuwsberichten
 2. Groepen
 3. Ledenlijst
 4. Profielpagina

De mate van functionaliteit is afhankelijk van of je ingelogd bent en welke relatie je hebt met Chivo. 

 

Connect homepage (niet ingelogd)

Afbeelding connect homepage

Op de afbeelding zie je hoe je de nieuwsberichten kunt vinden. Bovenaan het menu tref je namelijk de optie Connect community en daaronder de keuze berichten activiteit. Ook kun je op deze pagina aan de rechterzijde inloggen of een account aanmaken. Je kunt alle berichten lezen in het nieuwsoverzicht: of je nu wel of niet ingelogd bent. Je kunt ook zoeken op de hele website vanaf deze pagina en je krijgt dan zowel de artikelen uit de kennisbank als wel de posts uit Connect te zien als resultaat. Er worden bijna dagelijks meerdere berichten gepost op het vlak van vitaliteit en leefstijl.

Ingelogd

Als je echter ingelogd bent, dan heb je een aantal extra opties:

 1. Je kunt je aanmelden voor bepaalde groepen en berichten lezen uit die groepen
 2. Je kunt berichten ‘liken’ en je kunt erop reageren
 3. Je kunt het profiel van andere leden zien

Groepen in Connect

Eenmaal ingelogd kun je aanmelden voor verschillende groepen. Die kun je vinden via het hoofdmenu onder de optie Connect community. Er zijn vier soorten groepen:

 1. Café
 2. Intervisiegroep
 3. Supervisiegroep
 4. Klas
 5. Overig

Niet alle groepen zijn toegankelijk voor iedereen, maar voor alle groepen moet je tenminste ingelogd zijn. Voor de groepen waar je lid van bent, kun je instant, eenmaal per dag of eenmaal per week een emailmelding krijgen, als je dat wenst. Welke groepen er zijn en tot welke je toegang hebt, hangt af van de relatie die je hebt met Chivo. Voor nieuwsberichten en kennis over vitaliteit en leefstijl uitwisselen zijn de Cafés het meest interessant en die zijn voor iedereen toegankelijk die ingelogd is. De soorten groepen worden in het volgende uitklapmenu toegelicht.

Wat voor soort groepen kent Connect?

1. Café-groepen


Café-groepen zijn openbare groepen waar je voor aan kunt melden als je eenmaal ingelogd bent. Er zijn verschillende soort cafés:

 • Café persoonlijk leiderschap
  Dit betreft nieuws over vitaliteit in het algemeen en gaat daarmee vooral over motivatie, energie en veerkracht voor zelfregie en zelf-optimalisatie. Het gaat zelden over gezondheid of leefstijl; daarvoor verwijzen we je graag naar Café gezond.
 • Café professioneel leiderschap
  Hier draait het om nieuws over professioneel leiderschap in het bedrijfsleven, veelal in relatie tot leiding geven, duurzame inzetbaarheid en presteren.
 • Café maatschappelijk leiderschap
  Hier draait het om nieuws over een vitale maatschappij, waarbij beschaving wordt uitgedrukt als collectieve waardigheid. De onderwerpen strekken van sociaal onrecht, crisismanagement tot politiek.
 • Café klinisch
  Patiënten met chronische klachten, al dan niet te verklaren (SOLK/ALK) vormen hier de rode draad van de nieuwsberichten. Ook hier draait het om motivatie, energie en veerkracht, maar dan in een klinische omgeving. 
 • Café gezond
  Hier lees je van alles omtrent gezondheid en leefstijl. Het heeft vooral een preventief karakter.
2. Intervisiegroepen

Deze groepen zijn voor (oud)studenten die dezelfde onderwerpen als in de cafés bespreken binnen het Chivo-specifieke interventieraamwerk. Zo leert men van elkaar door casussen te bespreken. Er zijn drie intervisiegroepen:

 • Intervisiegroep vitaliteitskundige
  Je kunt toegang aanvragen als je de opleiding vitaliteitscoach, vitaliteitstherapeut en vitaliteitskundige volgt of hebt gevolgd. Ook kun je toegang krijgen als je de modules Functioneel coachen, Lifecoachen, Veranderkunde, Fysiek Coachen, Belichaamd Coachen, Emotieregulatie of Toegepaste Ethiek hebt gevolgd.
 • Intervisiegroep leiderschap
  Je hebt toegang als je de modules (strategisch) vitaliteitsmanagement, Prestatiecoachen, Professioneel Leiderschap en Persoonlijk Leiderschap of de specialisatie Vitaliteitskundige Leiderschap volgt of hebt gevolgd.
 • Intervisiegroep Klinisch
  Je hebt toegang tot deze groep als je de opleiding Vitaliteitstherapeut of de specialisatie Klinische vitaliteitskundige volgt of hebt gevolgd.
3. Supervisiegroepen

Dit zijn groepen die opgezet zijn in samenwerking met de Beroepsorganisatie voor Vitaliteitsprofessionals (BOvV), waarbij leden van de beroepsorganisatie onder toeziend oog van een Chivodocent kennis uitwisselen in maandelijkse bijeenkomsten. Als je interesse hebt in een dergelijke groep, dan dient een aanvraag via de BOvV plaats te vinden. Er zijn de volgende opties:

 • Supervisie vitaliteitskundige
 • Supervisie leiderschap
 • Supervisie klinisch
 • Supervisie re-integratie
  4. Klasgroepen

  In de opleidingen hebben we klassen en de studenten van een klas zitten in een groep waar ze met elkaar en met de docent kunnen interacteren. Elke klas heeft zijn eigen unieke groep die te vinden is aan de hand van een unieke code.

  5. Overige
  • Er zijn nog wat interne groepen, waaronder een BOvV-groep, die een heel specifiek publiek dienen.

  Ledenregister

  Als je eenmaal lid en ingelogd bent, dan heb je toegang tot het ledenregister. Deze pagina en het onderliggend profiel zijn afgeschermd van zoekmachines.

  Profiel op Connect

  Het uploaden van een representatieve foto is verplicht (change avatar), omdat we met mensen werken en dan willen we daar ook een gezicht bij zien. Het wordt ook gestimuleerd om meer gegevens toe te voegen, zodat mensen weten wat je relevante professionele achtergrond is, interesses zijn, etc.

  Waarom Connect?

  Wij zijn actief op sociale media, maar niet iedereen heeft of wil op sociale media zitten. Daarnaast blijkt dat berichten en reacties niet altijd terug te vinden zijn. We willen de berichten en de kennis daarom op een centrale plaats houden. Dat deden we al op community.chivo.nl, maar dat bleek verre van optimaal, waardoor er minder werd gepost. Naast het centraal posten en delen in de groepen hebben we ook een Connect nieuwsbrief die periodiek uitgezonden wordt via email. Wij hopen met Connect een betere oplossing te hebben voor nieuwsvoorziening, verbinding en interactie. 

  Nog in ontwikkeling

  Het Connectplatform heeft een sociaal mediumachtige interface en is qua functionaliteit nog in ontwikkeling. Als er nieuwe functies bijkomen, dan zal dit document verder worden geactualiseerd.

  Conclusie

  Zoals het een kennisinstituut vitaliteit betaamt, delen we graag en uitbundig informatie over vitaliteit en leefstijl die we in de context presenteren. Dat doen we aan de hand van de (wetenschappelijke) actualiteit, waarbij we vaak iets kunnen toevoegen als het gaat om het duiden van tegenstrijdige claims. Dit willen we blijven doen, omdat veel mensen aangeven dat te waarderen, maar ook omdat we verantwoording willen blijven afleggen over onze standpunten.

  Inschrijven nieuwsbrief #35

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Chivo Connect

  Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je je zo uitschrijven.


  Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

  Bestaat voedselverslaving?

  Bestaat voedselverslaving?

  In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

  Zijn familieopstellingen effectief?

  Zijn familieopstellingen effectief?

  Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

  EZY – Het jongerenprogramma

  EZY – Het jongerenprogramma

  In een wereld waarin technologie en welvaart de illusie geven dat alles mogelijk is, blijken velen juist de weg kwijt te raken. Het is een paradox die vooral de jongeren hard lijkt te treffen, zo blijkt uit de recente regen aan cijfers over de mentale gezondheid. Wij...

  Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

  Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

  Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

  Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

  aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

  Bestaat voedselverslaving?

  Bestaat voedselverslaving?

  In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

  Lessen over veerkracht van David Goggins

  Lessen over veerkracht van David Goggins

  David Goggins is een voormalig Navy seal, ultramarathonloper en motiverende spreker. Hij claimt geen bijzondere talenten te hebben, maar wel ontdekt te hebben hoe hij belemmerende gedachten kan overwinnen waardoor hij deze onmenselijke prestaties heeft neer kunnen...

  Redactionele noot

  Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

  We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

  Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

  Geraadpleegde bron(nen)

  • Chivo – Kennisinstituut vitaliteit