Is zoet de grote verleider?

door | dec 12, 2016 | vitaliteit, Voeding

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker. Deze zou verslavend zijn. Het is inmiddels duidelijk dat daar meer bewijs tegen is dan voor. Daarom gooien sommigen het over een andere boeg en denken dat het uitsluitend gaat om de zoete smaak, die zou namelijk overeten uitlokken. Laat dat nu ook al wetenschappelijk getoetst zijn.

Er is geen gewichtsverschil tussen mensen die water drinken of non-calorisch gezoete dranken

Als het uitsluitend zou gaan om de zoete smaak, dan kan men dat wetenschappelijk uitstekend testen met niet-calorische zoetstoffen. Je kunt dan bijvoorbeeld gezoete niet-calorische dranken verstrekken aan een groep, terwijl een andere groep alleen water krijgt zonder dat men verdere dieetadviezen verstrekt. Dit is al meerdere malen getest met verschillende typen zoetstoffen. Er blijkt na verloop van tijd geen gewichtsverschil te zijn tussen de groepen (Roger PJ 2016). Zoet lokt dus geen overeten uit.

Mensen die wel zoet krijgen zijn succesvoller met afslanken

Sterker nog, er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de gezoete dranken leiden tot een marginaal lager gewicht (Roger PJ 2016). Dit klinkt bizar, maar een interessant ander onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor dit fenomeen. Daarin werden twee groepen op 1.400 kcal gezet en hoewel ze in de eerste helft gelijk opgingen (16 weken), bleek een groep erna weer in gewicht toe te nemen. Ze hielden het gewoonweg niet vol. De groep die het wel volhield, die kreeg elke ochtend voor 300 kcal iets lekkers, meestal zoet en vol met suiker (koekjes, cake, ijs, donuts, chocolade, etc.). Dat was het enige verschil tussen de groepen. Zoet kan dus helpen met afslanken.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Een specifiek macronutrient in de ban doen heeft tot niets geleid, waarom denken we dat het met een smaak wel succesvol zal zijn?

Conclusie
We hoeven de drang naar zoet niet te bestrijden, sterker nog. Elke vorm van restrictie leidt tot meer focus (schaarstehypothese). In het begin lijkt dat vruchten af te werpen (focusdividend), maar het is niet vol te houden. Specifieke voedingsmiddelen in de ban doen heeft niet tot iets geleid, specifieke macronutrienten in de ban doen eveneens niet. Waarom denken we dat een specifieke smaak in de ban doen een ander effect heeft? Het is onlogisch en bovendien wetenschappelijk ontkracht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij overeten en daarom is het beste dieet vooral het dieet dat je kunt volhouden. De rest is vooral marketing!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Jakubowicz D (2012), Froy O, Wainstein J, Boaz M. Meal timing and composition influence ghrelin levels, appetite scores and weight loss maintenance in overweight and obese adults. Steroids. 2012 Mar 10;77(4):323-31. Epub 2011 Dec 9.
  • Rogers PJ (2016), Hogenkamp PS, Graaf C de, e.a. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity (2016) 40, 381–394..