Opfrisweek vitaliteitsvak

door | mei 16, 2022 | Beroepsontwikkeling

Het vak vitaliteit is constant in ontwikkeling en oud-studenten geven regelmatig aan dat ze de opleiding wel eens helemaal opnieuw zouden willen doen. Voor die mensen hebben we een opfrisweek vitaliteitstherapie en een opfrisweek vitaliteitsfundament. Dat is 5 dagen achtereen onderdompelen in de stof tijdens de zomer. De details worden behandeld in de uitklapvensters verdeeld over de onderwerpen.

Wanneer?

De opfrisweek vitaliteitsfundament zal op ma 22 t/m vr 26 augustus plaatsvinden van 10-13 uur in Driebergen. Fysieke aanwezigheid is van belang, aangezien we ook belichaamde aspecten hebben, hoewel je niet alle dagen aanwezig hoeft te zijn.

Voor wie is de opfrisweek vitaliteitsfundament?

De opfrisweek vitaliteitsfundament is bedoeld voor studenten die de gehele opleiding vitaliteitsfundament of vitaliteitscoach / vitaliteitstherapeut hebben doorlopen. Men hoeft geen praktijkexamen te hebben afgelegd om aan de opfrisweek deel te nemen.

 

Vitaliteitscoaches die de opleiding nog in vier modules hebben doorlopen (inclusief de Wereld) zullen helemaal in een compleet nieuwe wereld belanden, maar het zal de moeite waard zijn. De rest zal vooral de diepe integratie waarderen.

Wat gaan we doen?

Vitaliteit gaat over levendig zijn, over doelen hebben binnen de kaders van relationele autonomie. Het begrip relationele autonomie betekent in de context van vitaliteit dat je in staat bent om te functioneren binnen een groep waar je je zo veilig en gewaardeerd voelt dat je jezelf durft te zijn. Als dat lukt, ervaar je vitaliteit.

Daarvoor hebben de afgelopen 3 jaar een compleet systeem uitontwikkeld met talloze interventies. Het complete systeem wordt aan de hand van casuïstiek doorlopen en geoefend. Daarna heb je icm de voorbereiding voldoende overzicht en handvatten om zelfstandig aan de slag te gaan. Een greep uit de onderwerpen.

 • Intake afnemen
 • Counseling of coachen
 • Analyseren en navigeren
 • Carriere perspectief
 • Trainen
 • Interventieblokken bouwen
 • Programmeren en periodiseren
 • Theoretische uitdieping
Hoe bereid je voor?

Op dit moment zitten we aan het consolideren waardoor er nog veel zaken ogenschijnlijk veranderen. De kaders zijn echter stabiel, maar we werken nu het aan uniformeren van testen en het integreren van concepten. Daarom krijg je eind juni toegang tot de huiswerkmodules die we op dit moment aan het veranderen zijn. Er zal dan ook een voorbereidingsplan komen waarmee je gericht kunt leren.

Prijs en inschrijving

De prijs voor de opfrisweek is 950 euro en je krijgt 250 euro korting als je lid bent van de BOvV. Je kunt je via deze link inschrijven.

Wanneer?

De opfrisweek vitaliteitsfundament zal op ma 1 t/m vr 5 augustus plaatsvinden van 14-17 uur in Driebergen. Fysieke aanwezigheid is van belang, aangezien we ook belichaamde aspecten hebben, hoewel je niet alle dagen aanwezig hoeft te zijn.

Voor wie is de opfrisweek vitaliteitstherapeut?

De opfrisweek vitaliteitstherapeut is bedoeld voor studenten die de gehele opleiding vitaliteitstherapeut hebben doorlopen. Men hoeft geen praktijkexamen te hebben afgelegd om aan de opfrisweek deel te nemen.

Wat gaan we doen?

Vitaliteitstherapie is vooral bedoeld voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), voorheen SOLK genoemd. De laatste paar jaar hebben we daar een compleet systeem voor ontwikkeld, waarbij we de symptomen modificeren. We noemen dat SAS (sensorisch anticipatoir systeem) training. Daarnaast hebben we secundair nog te maken met klinische leefstijl. Vervolgens helpen we mensen met accepteren.

Je leert het systeem door middel van casuïstiek doorlopen, waarbij vooral de beslissingsbomen belangrijk worden. Wanneer maak je welke keuze en waarom? Een greep uit de onderwerpen:

 • Intake afnemen en testen
 • Counseling of coachen
 • Analyseren en navigeren
 • Carriere perspectief
 • Trainen
 • Interventieblokken bouwen
 • Programmeren en periodiseren
 • Theoretische uitdieping
Hoe bereid je voor?

Op dit moment zijn we aan het consolideren waardoor er nog veel zaken ogenschijnlijk veranderen. De kaders zijn echter stabiel, maar we werken nu aan het uniformeren van testen en het integreren van concepten. Daarom krijg je eind juni toegang tot de huiswerkmodules die we op dit moment aan het veranderen zijn. Er zal dan ook een voorbereidingsplan komen waarmee je gericht kunt leren.

Prijs en inschrijven

De prijs voor de opfrisweek is 950 euro en je krijgt 250 euro korting als je lid bent van de BOvV. Je kunt je via deze link inschrijven.

Consolidatie

De afgelopen drie jaar is er ontzettend veel veranderd. We hebben de keuze gemaakt dat het vak vitaliteit gaat over ethiek en dat het noodzakelijk is mensen te helpen met het bereiken van relationele autonomie. Dat vertalen we naar leven/werken in harmonie met jezelf en anderen, rekening houdend met dier, plant en planeet.  In harmonie leven / werken betekent dat we te maken hebben met de natuur van de mens, want we zijn immers geen robots. Het betekent dat we componenten van de natuur van de mens hebben gedefinieerd zoals basisbehoeften, basiswaarden, basistalenten en basismoraliteit. Op basis van die componenten hebben we  bouwstenen (interventies) ontwikkeld die we gecategoriseerd hebben in vitaliteitsvlakken. Daarmee kunnen we mensen helpen met het bereiken van een waardig leven en het maakt daarbij niet uit of ze gezond- of ziek zijn. Als mensen een waardig leven hebben dan kunnen ze autonoom doelen nastreven. Hiermee is ons vak geland en in de opfrisweek zul je het tot leven zien komen. Wij zouden het leuk vinden om je daar te zien!

 

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Chivo Connect

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je je zo uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Polyvagaaltheorie is fictie

Polyvagaaltheorie is fictie

De afgelopen jaren zien we een opleving van de polyvagaaltheorie. Een verklaringsmodel waarbij men de interactie tussen lichaam en geest tastbaarder wil maken om klachten te kunnen duiden. De hypothese van bedenker Stephen Porges ligt regelmatig onder vuur, waarna hij...

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

 • Geraadpleegde bronnen in dit artikel zijn direct ingelinkt of bij naam genoemd