Clip: Ultrabewerkt eten maakt dik

door | feb 12, 2019 | Leefstijl, Voeding | 0 Reacties

Er zijn veel ideeën in omloop waarom ultrabewerkt voedsel slecht voor je is. Het meest is gebaseerd op onbewezen claims en eigenlijk is het nog nooit in een experiment getest, tot nu toe.

 

 

De groep van dr. Kevin Hall heeft 20 gewichtsstabiele mensen twee weken onbewerkt voedsel ad libitum laten eten of twee weken ultrabewerkt voedsel, waarna ze wisselden. Maaltijden werden aangeleverd, deelnemers waren geinterneerd en daarmee onder scherp toezicht.
 
 
Tijdens de ultrabewerkte fase, aten de deelnemers 500 kcal meer per dag. Dat kwam zowel uit vet (230 kcal) als wel koolhydraten (280 kcal). De hoeveelheid eiwit bleef nagenoeg gelijk tussen de groepen, evenals de hoeveelheid vezels en het is duidelijk dat dat niet het verschil uitmaakte. De nuchtere glucosewaarden waren gedurende beide perioden gelijk, ondanks een gewichtstoename. Dat kan te wijten zijn aan het dagelijks 60 minuten bewegen op 30-40% van de hartslagreserve. De ultrabewerkte voeding werd sneller gegeten, maar smaakte niet beter.
Conclusie
Ultrabewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer eet en dat is voldoende om alle mogelijk gezondheidsproblemen te verklaren. Het heeft niet zoveel te maken met het type macronutrient of vezels. Daar tegenover staat als je dingen onthoudt die je lekker vindt, dat het ook lastig is om vol te onthouden, zoals je in een kunt lezen ‘Is zoet de grote verleider?‘. Hoe je meer invloed uit kunt oefenen op de gezondheid leer je in onze module Healthcoach, maar wil je echt verdiepen in eetgedrag dan kun je dit leren in onze module Functioneel Voeden.

Meer lezen uit deze categorie:

Clip: Armoede slecht voor het hart

Armoede wordt al langere tijd in verband gebracht met hartklachten en een kortere levensverwachting. Onderzoekers wilden weten via welke mechanisme. Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Clip: Armoede slecht voor het hart

Armoede wordt al langere tijd in verband gebracht met hartklachten en een kortere levensverwachting. Onderzoekers wilden weten via welke mechanisme. Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Maakt nociplasticiteit de pijn minder centraal?

Het lichaam zit vol zenuwuiteinden genaamd nociceptoren die gespecialiseerd zijn in het waarnemen van prikkels die een (potentieel) schadelijke invloed hebben op het lichaam. Het uitschakelen van deze nociceptie bij mensen met chronische pijn leidt vaak niet tot...

De ziekte burnout erkend

De moderne wereld en de millennialgeneratie in het bijzonder wordt geplaagd door een ziekte die burnout genoemd wordt. De schatting is dat 14 procent van de werkende bevolking hier last van heeft, maar toch was er geen erkenning. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

  • 16 mei 2019: Literatuurreferentie veranderd, nu deze formeel is gepubliceerd. 
  • Oorspronkelijk artikel 12 februari 2019

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hall KD (2019), Ayuketa A, Watler PJ, e.a. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell metabolism Published:May 16, 2019