Clip: Ultrabewerkt eten maakt dik

door | feb 12, 2019 | Leefstijl, Voeding | 0 Reacties

Er zijn veel ideeën in omloop waarom ultrabewerkt voedsel slecht voor je is. Het meest is gebaseerd op onbewezen claims en eigenlijk is het nog nooit in een experiment getest, tot nu toe.

De groep van dr. Kevin Hall heeft 20 gewichtsstabiele mensen twee weken onbewerkt voedsel ad libitum laten eten of twee weken ultrabewerkt voedsel, waarna ze wisselden. Maaltijden werden aangeleverd, deelnemers waren geinterneerd en daarmee onder scherp toezicht.
 
 
Tijdens de ultrabewerkte fase, aten de deelnemers 500 kcal meer per dag. Dat kwam zowel uit vet (230 kcal) als wel koolhydraten (280 kcal). De hoeveelheid eiwit bleef nagenoeg gelijk tussen de groepen, evenals de hoeveelheid vezels en het is duidelijk dat dat niet het verschil uitmaakte. De nuchtere glucosewaarden waren gedurende beide perioden gelijk, ondanks een gewichtstoename. Dat kan te wijten zijn aan het dagelijks 60 minuten bewegen op 30-40% van de hartslagreserve. De ultrabewerkte voeding werd sneller gegeten, maar smaakte niet beter.
Conclusie
Ultrabewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer eet en dat is voldoende om alle mogelijk gezondheidsproblemen te verklaren. Het heeft niet zoveel te maken met het type macronutrient of vezels. Daar tegenover staat als je dingen onthoudt die je lekker vindt, dat het ook lastig is om vol te onthouden, zoals je in een kunt lezen ‘Is zoet de grote verleider?‘. Hoe je meer invloed uit kunt oefenen op de gezondheid leer je in onze module Healthcoach, maar wil je echt verdiepen in eetgedrag dan kun je dit leren in onze module Functioneel Voeden.

Meer lezen uit deze categorie:

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Clip: Neemt inflammatie toe bij het ketogeen dieet?

Lage graad inflammatie is betrokken bij alle welvaartziekten, maar neemt dat ook toe bij het populairder wordend ketogeen dieet? Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om...

Clip: Verhoogt rood vleesconsumptie risico op (pre)diabetes?

Het advies bij prediabetes is minder rood vlees, meer volkoren. Hoe sterk is dat advies onderbouwd? Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Ruim 30 geneeskundigen, hoogleraren en economen pleiten voor een radicale verandering in de gezondheidszorg om de diabetesepidemie te keren. Ze ondertekenden een brief die gepubliceerd werd in de NRC, waarin ze beschrijven hoe het breed implementeren van...

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

In de gezondheidszorg lijkt men ervan overtuigd dat koolhydraatarm ook wel bekend als lowcarb noodzakelijk is bij de bestrijding van diabetes type 2 Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

  • 16 mei 2019: Literatuurreferentie veranderd, nu deze formeel is gepubliceerd. 
  • Oorspronkelijk artikel 12 februari 2019

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hall KD (2019), Ayuketa A, Watler PJ, e.a. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell metabolism Published:May 16, 2019