Clip: Ultrabewerkt eten maakt dik

door | feb 12, 2019 | Leefstijl, Voeding |

Er zijn veel ideeën in omloop waarom ultrabewerkt voedsel slecht voor je is. Het meest is gebaseerd op onbewezen claims en eigenlijk is het nog nooit in een experiment getest, tot nu toe.

 

 

De groep van dr. Kevin Hall heeft 20 gewichtsstabiele mensen twee weken onbewerkt voedsel ad libitum laten eten of twee weken ultrabewerkt voedsel, waarna ze wisselden. Maaltijden werden aangeleverd, deelnemers waren geinterneerd en daarmee onder scherp toezicht.
 
 
Tijdens de ultrabewerkte fase, aten de deelnemers 500 kcal meer per dag. Dat kwam zowel uit vet (230 kcal) als wel koolhydraten (280 kcal). De hoeveelheid eiwit bleef nagenoeg gelijk tussen de groepen, evenals de hoeveelheid vezels en het is duidelijk dat dat niet het verschil uitmaakte. De nuchtere glucosewaarden waren gedurende beide perioden gelijk, ondanks een gewichtstoename. Dat kan te wijten zijn aan het dagelijks 60 minuten bewegen op 30-40% van de hartslagreserve. De ultrabewerkte voeding werd sneller gegeten, maar smaakte niet beter.
Conclusie
Ultrabewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer eet en dat is voldoende om alle mogelijk gezondheidsproblemen te verklaren. Het heeft niet zoveel te maken met het type macronutrient of vezels. Daar tegenover staat als je dingen onthoudt die je lekker vindt, dat het ook lastig is om vol te onthouden, zoals je in een kunt lezen ‘Is zoet de grote verleider?‘. Hoe je meer invloed uit kunt oefenen op de gezondheid leer je in onze module Healthcoach, maar wil je echt verdiepen in eetgedrag dan kun je dit leren in onze module Functioneel Voeden.

Meer lezen uit deze categorie 'Mededelingen' :

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Online les tijdens de Coronacrisis

Online les tijdens de Coronacrisis

Hoewel Chivo opleidingen al online actief was, heeft de corona-epidemie ons gedwongen om al onze opleidingen op afstand uit te voeren. In die korte tijd hebben we veel geleerd, best-practices uitgewisseld en voorbereid op een langere tijd van verminderde fysieke...

Nieuwe structuur opleidingen Vitaliteit 2020

Nieuwe structuur opleidingen Vitaliteit 2020

Onze opleidingen worden constant aangepast op basis van inzichten uit de wetenschappelijke literatuur en de feedback van onze vitaliteitsprofessionals in het veld. Dat heeft geleid tot een aanpassing aan de basisstructuur voor 2020.    Het vak toegepaste ethiek maakt...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo.

  • 16 mei 2019: Literatuurreferentie veranderd, nu deze formeel is gepubliceerd. 
  • Oorspronkelijk artikel 12 februari 2019

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hall KD (2019), Ayuketa A, Watler PJ, e.a. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell metabolism Published:May 16, 2019