Clip: Ultrabewerkt eten maakt dik

door | feb 12, 2019 | Leefstijl, Voeding

Er zijn veel ideeën in omloop waarom ultrabewerkt voedsel slecht voor je is. Het meest is gebaseerd op onbewezen claims en eigenlijk is het nog nooit in een experiment getest, tot nu toe.

 

 

De groep van dr. Kevin Hall heeft 20 gewichtsstabiele mensen twee weken onbewerkt voedsel ad libitum laten eten of twee weken ultrabewerkt voedsel, waarna ze wisselden. Maaltijden werden aangeleverd, deelnemers waren geinterneerd en daarmee onder scherp toezicht.
 
 
Tijdens de ultrabewerkte fase, aten de deelnemers 500 kcal meer per dag. Dat kwam zowel uit vet (230 kcal) als wel koolhydraten (280 kcal). De hoeveelheid eiwit bleef nagenoeg gelijk tussen de groepen, evenals de hoeveelheid vezels en het is duidelijk dat dat niet het verschil uitmaakte. De nuchtere glucosewaarden waren gedurende beide perioden gelijk, ondanks een gewichtstoename. Dat kan te wijten zijn aan het dagelijks 60 minuten bewegen op 30-40% van de hartslagreserve. De ultrabewerkte voeding werd sneller gegeten, maar smaakte niet beter.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie
Ultrabewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer eet en dat is voldoende om alle mogelijk gezondheidsproblemen te verklaren. Het heeft niet zoveel te maken met het type macronutrient of vezels. Daar tegenover staat als je dingen onthoudt die je lekker vindt, dat het ook lastig is om vol te onthouden, zoals je in een kunt lezen ‘Is zoet de grote verleider?‘. Hoe je meer invloed uit kunt oefenen op de gezondheid leer je in onze module Healthcoach, maar wil je echt verdiepen in eetgedrag dan kun je dit leren in onze module Functioneel Voeden.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit' :

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

  • 16 mei 2019: Literatuurreferentie veranderd, nu deze formeel is gepubliceerd. 
  • Oorspronkelijk artikel 12 februari 2019

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hall KD (2019), Ayuketa A, Watler PJ, e.a. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell metabolism Published:May 16, 2019