De streetstrider, spelen met een functionele driewieler

door | mei 29, 2011 | Bewegen, Klinisch vitaliteitskundige, Leefstijl, Vitaliteitscoach

De Crosstrainer is bij veel mensen populair, om de simpele reden, dat het een gewrichtsvriendelijke vorm van cardiotraining is, waarbij je armen en benen gebruikt. Net als alle andere cardio-apparaten, beweeg je wel, maar ga je nergens heen. Dat is nu opgelost met de StreetStrider.

Going places!

Crosstrainer op wielen
David Kraus, hoogleraar biologie en fanatiek sporter, raakte verslingerd aan de eliptische crosstrainer vanwege de intensiteit. Het gebruik van boven- en onderlichaam sprak hem enorm aan, maar het binnen trainen stond hem tegen. Hij begreep al heel snel dat de energie die gestoken werd in crosstrainer, ruim voldoende moest zijn om deze ook voort te bewegen. Zo ontstond, de StreetStrider, een crosstrainer op drie wielen. Het heeft echter geen stuur, maar verandert van richting door te hellen naar de zijde waar je heen wilt. Dat ziet er natuurlijk anders uit, maar wat voegt het eigenlijk toe?
Armwerk vertekent de resultaten van een hartslagmeter
Inspanning
Als je het ‘striden’ met de StreetStrider als sport ziet, zijn directe concurrenten fietsen, hardlopen en in mindere mate wandelen. Het actieve bovenlichaam maakt de StreetStrider natuurlijk al anders, net zoals bij een crosstrainer. Het gebruik van het bovenlichaam doet vaak vermoeden dat dit ‘extra’ is en daarmee meer energie moet kosten dan de loopband. De hogere hartslag, die trainen met het apparaat uitlokt, sterkt dit beeld nog eens. Dit is echter niet uit objectieve metingen gebleken, aangezien het zuurstofverbruik vergelijkbaar is tussen beide apparaten (Brown GA 2010, Turner MJ 2010). De hogere hartslag met een crosstrainer onstaat nu eenmaal als de armen geheven zijn, waardoor het hart iets harder moet werken, maar de rest van het lichaam niet. Het zegt dus weinig over de inspanning van het totale lichaam. Dit is allemaal relevant, om het onderzoek (Becker J 2011) dat de American Council on Exercise (ACE) uitvoerde, te kunnen beoordelen.
Meer vetverbranding?
De onderzoekers vergeleken de StreetStrider en een crosstrainer. Zij kwamen tot de conclusie dat rondjes ‘striden’ op een 200 meter binnenbaan, inspannender was dan een vergelijkbare afstand op een stationaire crosstrainer. Dit bleek zowel voor de hartslag en als voor het zuurstofverbruik. Hoe het zuurstofverbruik gemeten is, ontbreekt helaas in het rapport, waardoor het lastig is de resultaten goed te interpreteren. Toch is het aannemelijk, aangezien je met fysieke voortbeweging ook te maken hebt met het fenomeen wrijving en verhoogde coordinatieve inspanningen, hetgeen meer energie kost. Dit verschil kom je ook tegen bij hardlopen buiten en op de loopband (Jones AM 1996). Het verklaart dan ook gemakkelijk de significante, maar marginale 1,3% toename in kcal gebruik, met de StreetStrider. Het onderzoek heeft al met al meer commerciele dan inhoudelijke waarde.

De StreetStrider in actie met een introductie door bedenker dr. David Kraus. Bron: YouTube (Engelstalig)
Gekruiste ketens vereisen betere coordinatie
Rompstijfheid
De torsionele krachten, die ontstaan door het kruislings bewegen van arm en been, vereisen rompstijfheid. Dit wordt mogelijk versterkt, doordat het sturen gecombineerd met voortbewegen, een drie-dimensionale beweging is. Deze gekruiste ketens komen in mindere mate terug bij hardlopen, maar ontbreken volledig bij fietsen. Houding en beweegpatronen zijn dus van belang bij de StreetStrider. Het risico bestaat daardoor wel, dat de romp het werk doet, in plaats van de ledematen. Mensen met aspecifieke lage rugpijn kan dit lastig zijn, aangezien sommige mensen meer last van rugpijn krijgen op een crosstrainer (Banerjee P 2009). Het probleem is dan een gebrek aan rompstijfheid, door slechte coordinatie of een restrictie van de heupmobiliteit. Zaken die opgelost dienen te worden, voordat er langere afstanden afgelegd kunnen worden.
Hips don’t lie
Heupextensie
In een passief leven hebben we veelal te maken met langdurige heupflexie. Zitten in de auto, zitten op kantoor en zittend trainen dragen daartoe bij. Vooral fietsers hebben vaak verkorte heupbuigers. Dit wordt een functionele aanpassing genoemd, hoewel we echt niet begrijpen hoe pijnlijke heupbuigers en krachtafname, functioneel genoemd kan worden. Dat het lichaam zich aanpast aan functie, wil niet zeggen dat het ook functioneel is. Gezond trainen vereist dat er ook naar de andere zijde bewogen wordt, in extensie dus. De bijna rechtop staande positie van de StreetStrider is daarin dan ook een enorme verbetering ten opzichte van de fiets. Toch is het geen vervanging van hardlopen of wandelen, aangezien heup hyperextensie nooit bereikt wordt met de StreetStrider, zoals de foto laat zien in vergelijk met een loopband. Ook dat is bekend, aangezien wandelen op een loopband leidt tot ongeveer 50% EMG activiteit van de gluteus maximus, terwijl een crosstrainer goed is voor ongeveer 30%. De StreetStrider biedt dus meer axiale dan sagittale weerstand. Daarnaast blijven wandelen dus!
Analyse van de heup tussen de streetstrider en wandelen
De neerwaartste weerstand van de streetstrider betekent dat er minder heupextensie is in tegenstelling tot wandelen of steppen.
Geen schokken, soms goed, soms ook niet
 Gewrichtsvriendelijk
Hardlopen heeft een redelijk stabiele positie in de blessure top 3. De repeterende beweging waarbij de gewrichten tot 3 maal het lichaamsgewicht moeten verwerken, draagt daar ongetwijfeld aan bij. De StreetStrider kent dit fenomeen niet, omdat er geen sprake is van een zweefmoment. Daarin heeft het dezelfde voor-, maar ook nadelen van de fiets. Fanatieke wielrenners met grote sterke beenspieren blijken toch verrassend zwakke heupbotten te hebben (Nichols JF 2011). Schokken zijn dus ook functioneel. Als je echter pijn hebt bij schokken, dan vormt de fiets en de StreetStrider, een welkome afwisseling om te kunnen blijven bewegen.
Ideaal vervoersmiddel naar het werk?
Doelgroepen
In ons gesprek met de importeur, bleek het verrassend moeilijk, om een doelgroep te bepalen. Er zijn een aantal rollen te bedenken, namelijk als vervoers-, trainings- of revalidatiemiddel. Het is zonder meer een hippe vorm van bewegen, maar door de inspanning kun je wel bezweet aankomen op je bestemming. Het is alsof je hardlopend naar je werk gaat. Natuurlijk hangt dit af van de afstand, die afgelegd dient te worden.
Interessant middel voor een personal trainer?
Als trainingsmiddel kent het alle voordelen van de crosstrainer, die je kunt combineren met het genot van de buitenlucht. Daarnaast voegt het, vanwege het hellen, een drie-dimensionaal component toe, waardoor het uitdagender wordt en functionele ketentraining is. Voor de trainer / coach kan het een mooi instrument zijn om inspannend, maar gewrichtsvriendelijk in de buitenlucht trainen. Naast het overduidelijke duurtrainingscomponent kun je ook versnellen, waardoor je op een speelse manier High Intensity Interval Trainingen (HIIT) kunt integreren. Een rugzak belast nauwelijks en de trainer kan dus klein materiaal meenemen om het ‘striden’ te onderbreken met bijvoorbeeld de broodnodige weerstandsoefeningen. De StreetStrider kan, voor een trainer, op verschillende terreinen waarde toevoegen.
Van crosstrainer naar streetstrider en terug
De crosstrainer wordt, vanwege de lage belasting op de gewrichten, al vaak ingezet als hulpmiddel in de revalidatie. De algehele circulatie wordt dan gestimuleerd en meer spieren worden geprikkeld. De StreetStrider voegt daar coordinatieve ketentraining aan toe en het stimulerende effect van de buitenlucht. Daarnaast is er ook een onderstel verkrijgbaar, waardoor de StreetStrider ook stationair ingezet kan worden als een crosstrainer. Niet alleen voor barre weersomstandigheden, maar ook als test om te zien of de de patient er geschikt voor is of als voorbereiding op het echte werk.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Spelen met een functionele driewieler

Conclusie
De StreetStrider is heel duidelijk een uniek apparaat, wat zijn weg nog moet vinden. Het is inzetbaar voor trainings- en revalidatiedoeleinden. Vanwege de inspanning is het iets minder geschikt als algemeen vervoersmiddel. Het is onmiskenbaar een apparaat, dat het genot van buiten trainen kan combineren met een aerobe inspanning, die groter is dan fietsen. Daarmee is de wereld je sportschool geworden. Het is daarnaast coordinatief uitdagend en doet een beroep op een actieve rompstijfheid, waardoor het ook functionele ketentraining wordt. Rekening houdend met de beperkingen, die elk apparaat kent, is het verrassend veelzijdig, leuk om te doen en biedt deze functionele driewieler een tool waarmee een trainer en therapeut zich kan onderscheiden.

Meer relevante artikelen uit deze categorie 'Bewegen'

De haklanding in perspectief

De haklanding in perspectief

De bekende professor Daniel Lieberman levert met een nieuwe publicatie, aanvullende inzichten in het ontstaan van loopblessures. Hij kan biomechanisch aannemelijk maken, dat een haklanding, het risico op blessures vergroot. Deze overtuiging werd tot nu toe niet...

Spelen deel 2: Stoeien

Spelen deel 2: Stoeien

Spelen is veel meer dan tijdverdrijf voor kinderen. Het lijkt onderdeel te zijn van de gezonde ontwikkeling, maar ook van onderhoud van lichaam en geest. Binnen het thema spelen lijkt het stoeien een eigen categorie te vormen, die mogelijk op unieke wijze bijdraagt...

De onverwachte relatie tussen lichaamshouding en emotie

De onverwachte relatie tussen lichaamshouding en emotie

Een groot deel van communicatie kun je toekennen aan lichaamstaal, en dat begint al bij de lichaamshouding. Onderzoek bevestigt steeds vaker dat er een kern van waarheid zit in de wederzijdse beïnvloeding van houding en emotie. Toch blijkt er een kleine verrassing te...

Dit onderwerp wordt behandeld in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Banerjee P (2009), Brown S, Howarth S, McGill SM. Torso and hip muscle activity and resulting spine load and stability while using the Profitter 3-D Cross Trainer.  J. Appl. Biomech., 25: 73-84
  • BeckerJ (2011), Porcari JP, Foster C, Doberstein S, Anders M. StreetStrider. Even Better Than the Real Thing? American Counsil of Exercse, June 2011
  • Brown GA (2010), Cook CM, Krueger RD, Heelan KA. Comparison of energy expenditure on a treadmill vs. an elliptical device at a self-selected exercise intensity. J Strength Cond Res. 2010 Jun;24(6):1643-9.
  • Jones AM (1996), Doust JH. A 1% treadmill grade most accurately reflects the energetic cost of outdoor running. J Sports Sci. 1996 Aug;14(4):321-7.
  • Nichols JF (2011), Rauh MJ. Longitudinal changes in bone mineral density in male master cyclists and nonathletes. J Strength Cond Res. 2011 Mar;25(3):727-34.
  • Turner MJ (2010), Williams AB, Williford AL, Cordova ML. A comparison of physiologic and physical discomfort responses between exercise modalities. J Strength Cond Res. 2010 Mar;24(3):796-803.