Clip: Verhoogt rood vleesconsumptie risico op (pre)diabetes?

door | mei 7, 2019 | Leefstijl, Voeding

Het advies bij prediabetes is minder rood vlees, meer volkoren. Hoe sterk is dat advies onderbouwd?

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Bij prediabetes is het advies om af te slanken, rood vleesconsumptie te minderen en voedngsvezels te verhogen. Dat is gebaseerd op zwak observationeel bewijs en daarom werd het tijd voor een experiment (Willmann C 2019). 

 

 

In totaal werden 183 mensen met een verhoogd risico op diabetes en een gemiddelde BMI van 31, willekeurig verdeeld over een minder-rood vlees groep, een meer voedingsvezelsgroep en een controlegroep. Ze kregen allen de opdracht om 400 kcal minder per dag te eten voor een periode van 6 maanden.

In elk onderzoek zijn er uitvallers en 46 mensen haalden de eindstreep niet en daarmee was de drop-out rate net acceptabel met 25 procent. Alle groepen verbeterden na 6 maanden hun scores even veel. Het betreft dan o.a. de orale glucose tolerantietest (OGTT), lipidenwaarden en leververvetting. Het maakte dus niet uit of ze voedingsvezels verhoogden of hun rood vleesconsumptie verminderden. IJzer in de lever wordt geassocieerd met insulineresistentie en hoewel het ijzergehalte in het bloed groepen daalde en de insulinegevoeligheid toenam, bleek het geen enkele correlatie te hebben met rood vleesconsumptie. 

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Chivo Connect

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je je zo uitschrijven.


Conclusie

Uit observationele onderzoeken wordt een voedingspatroon met meer volkoren en minder rood vlees consistent gecorreleerd met minder kans op prediabetes. Hoewel daar beleid op wordt afgestemd, blijken dit soort vindingen zelden te worden bevestigd onderzoek met sterker bewijs, namelijk het gerandomiseerd experiment. De factor die het meeste bijdraagt is afslanken en de rest lijkt vooral toch marginaal, zo blijkt wederom uit dit experiment. Meer leren over dit onderwerp kun je in onze los te volgen module Functioneel Voeden, waar we de meest recente wetenschappelijke inzichten vertalen naar de praktijk.  
 
 
 

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische leefstijl' :

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel...

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

*** Dit artikel stamt uit 2019, maar is in dec 2022 geactualiseerd.Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse...

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Willmann C (2019), Heni M, Linder K, e.a. Potential effects of reduced red meat compared with increased fiber intake on glucose metabolism and liver fat content: a randomized and controlled dietary intervention study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019, Pages 288–296