Clip: Verhoogt rood vleesconsumptie risico op (pre)diabetes?

door | mei 7, 2019 | Leefstijl, Voeding

Het advies bij prediabetes is minder rood vlees, meer volkoren. Hoe sterk is dat advies onderbouwd?

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Bij prediabetes is het advies om af te slanken, rood vleesconsumptie te minderen en voedngsvezels te verhogen. Dat is gebaseerd op zwak observationeel bewijs en daarom werd het tijd voor een experiment (Willmann C 2019). 

 

 

In totaal werden 183 mensen met een verhoogd risico op diabetes en een gemiddelde BMI van 31, willekeurig verdeeld over een minder-rood vlees groep, een meer voedingsvezelsgroep en een controlegroep. Ze kregen allen de opdracht om 400 kcal minder per dag te eten voor een periode van 6 maanden.

In elk onderzoek zijn er uitvallers en 46 mensen haalden de eindstreep niet en daarmee was de drop-out rate net acceptabel met 25 procent. Alle groepen verbeterden na 6 maanden hun scores even veel. Het betreft dan o.a. de orale glucose tolerantietest (OGTT), lipidenwaarden en leververvetting. Het maakte dus niet uit of ze voedingsvezels verhoogden of hun rood vleesconsumptie verminderden. IJzer in de lever wordt geassocieerd met insulineresistentie en hoewel het ijzergehalte in het bloed groepen daalde en de insulinegevoeligheid toenam, bleek het geen enkele correlatie te hebben met rood vleesconsumptie. 

Conclusie

Uit observationele onderzoeken wordt een voedingspatroon met meer volkoren en minder rood vlees consistent gecorreleerd met minder kans op prediabetes. Hoewel daar beleid op wordt afgestemd, blijken dit soort vindingen zelden te worden bevestigd onderzoek met sterker bewijs, namelijk het gerandomiseerd experiment. De factor die het meeste bijdraagt is afslanken en de rest lijkt vooral toch marginaal, zo blijkt wederom uit dit experiment. Meer leren over dit onderwerp kun je in onze los te volgen module Functioneel Voeden, waar we de meest recente wetenschappelijke inzichten vertalen naar de praktijk.  
 
 
 

Meer lezen uit deze categorie 'Mededelingen' :

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Online les tijdens de Coronacrisis

Online les tijdens de Coronacrisis

Hoewel Chivo opleidingen al online actief was, heeft de corona-epidemie ons gedwongen om al onze opleidingen op afstand uit te voeren. In die korte tijd hebben we veel geleerd, best-practices uitgewisseld en voorbereid op een langere tijd van verminderde fysieke...

Nieuwe structuur opleidingen Vitaliteit 2020

Nieuwe structuur opleidingen Vitaliteit 2020

Onze opleidingen worden constant aangepast op basis van inzichten uit de wetenschappelijke literatuur en de feedback van onze vitaliteitsprofessionals in het veld. Dat heeft geleid tot een aanpassing aan de basisstructuur voor 2020.    Het vak toegepaste ethiek maakt...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Willmann C (2019), Heni M, Linder K, e.a. Potential effects of reduced red meat compared with increased fiber intake on glucose metabolism and liver fat content: a randomized and controlled dietary intervention study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019, Pages 288–296