Clip: Verhoogt rood vleesconsumptie risico op (pre)diabetes?

door | mei 7, 2019 | Leefstijl, Voeding

Het advies bij prediabetes is minder rood vlees, meer volkoren. Hoe sterk is dat advies onderbouwd?

Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in de context te bespreken.

Bij prediabetes is het advies om af te slanken, rood vleesconsumptie te minderen en voedngsvezels te verhogen. Dat is gebaseerd op zwak observationeel bewijs en daarom werd het tijd voor een experiment (Willmann C 2019). 

 

 

In totaal werden 183 mensen met een verhoogd risico op diabetes en een gemiddelde BMI van 31, willekeurig verdeeld over een minder-rood vlees groep, een meer voedingsvezelsgroep en een controlegroep. Ze kregen allen de opdracht om 400 kcal minder per dag te eten voor een periode van 6 maanden.

In elk onderzoek zijn er uitvallers en 46 mensen haalden de eindstreep niet en daarmee was de drop-out rate net acceptabel met 25 procent. Alle groepen verbeterden na 6 maanden hun scores even veel. Het betreft dan o.a. de orale glucose tolerantietest (OGTT), lipidenwaarden en leververvetting. Het maakte dus niet uit of ze voedingsvezels verhoogden of hun rood vleesconsumptie verminderden. IJzer in de lever wordt geassocieerd met insulineresistentie en hoewel het ijzergehalte in het bloed groepen daalde en de insulinegevoeligheid toenam, bleek het geen enkele correlatie te hebben met rood vleesconsumptie. 

Conclusie

Uit observationele onderzoeken wordt een voedingspatroon met meer volkoren en minder rood vlees consistent gecorreleerd met minder kans op prediabetes. Hoewel daar beleid op wordt afgestemd, blijken dit soort vindingen zelden te worden bevestigd onderzoek met sterker bewijs, namelijk het gerandomiseerd experiment. De factor die het meeste bijdraagt is afslanken en de rest lijkt vooral toch marginaal, zo blijkt wederom uit dit experiment. Meer leren over dit onderwerp kun je in onze los te volgen module Functioneel Voeden, waar we de meest recente wetenschappelijke inzichten vertalen naar de praktijk.  
 
 
 

Meer lezen uit deze categorie 'Leefstijl' :

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Clip: Armoede slecht voor het hart

Clip: Armoede slecht voor het hart

Armoede wordt al langere tijd in verband gebracht met hartklachten en een kortere levensverwachting. Onderzoekers wilden weten via welke mechanisme. Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Beter, beter, beter met meditatie?

Beter, beter, beter met meditatie?

Oost en west lijken verenigd in het enthousiasme over meditatie. De consument, de media en de wetenschap zijn unaniem over het heilzame effect van een paar minuten mediteren per dag. Niet zweverig, wetenschappelijk bewezen effectief, geen wondermiddel, maar toch...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Dit artikel noemen we een clip, een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Willmann C (2019), Heni M, Linder K, e.a. Potential effects of reduced red meat compared with increased fiber intake on glucose metabolism and liver fat content: a randomized and controlled dietary intervention study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019, Pages 288–296