Boekrecensie: De Voedselzandloper

door | mei 25, 2016 | Voeding | 0 Reacties

Boeken over gezondheid en afslanken zijn er in overvloed en auteurs moeten zich onderscheiden. Je hebt een zogenaamde ‘hook’ nodig, waarmee je in een zin uitlegt, waarom je boek anders is. Dat kan de focus zijn op een heel specifiek product, bijvoorbeeld een fruittype, chemicaliën, of een bereidingswijze zoals rauw eten. Ook dit boek, de Voedselzandloper, heeft een dergelijke ‘hook’, namelijk biogerontologie, de leer van het verouderingsproces. Het lijkt aan te sluiten op de tijdsgeest van een maakbare jeugdigheid. Het kennisniveau en de bijzondere achtergrond van de auteur wekken de indruk, dat het meer is dan alleen inspelen op een hype.

De rest van dit artikel is alleen te lezen als je ingelogd bent.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

‘The China Study’ – Red jezelf, word veganist?

  Het onthouden van consumptie van dierlijke producten, zoals veganisten doen, wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Veel veganisten zijn meer bewust bezig met gezondheid en daardoor roken en drinken ze minder dan gemiddeld. Ze zijn ook vaak (lichamelijk)...

Hoe bruikbaar is de Bravermantest?

Volgens Dr. Eric Braverman vloeien veel van onze gezondheidsklachten voort uit een disbalans van neurotransmitters. Hij ontwikkelde een vragenlijst, de zogenaamde Bravermantest, waarmee een dergelijke disbalans vastgesteld zou kunnen worden, die vervolgens leidt tot...

De glycemische index (GI) is nutteloos?

Het lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel te bewaken. Dat kan het lichaam uitstekend, maar op één of andere wijze vinden we het nodig om ons lichaam constant te micromanagen. De glycemische index/last is zo'n stuk gereedschap om ons lichaam...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Vitaliteitscoaching deel 4: Belang van autonomie

Vroeger hadden we weinig mogelijkheden en tegenwoordig hebben we keus ten overvloede, maar we lijken er als maatschappij niet mee te floreren. Regelmatig vernemen we dat die keuzevrijheid leidt tot teveel autonomie en individualisme. Wij zouden daarvoor in de plaats...

Het ontbijt ligt onder vuur

Het advies om te ontbijten om een gezond gewicht te bereiken is al decennnia een vanzelfsprekendheid. Toch is er geen duidelijke wetenschappelijke basis voor en een recente meta-analyse (Sievert K 2019) spreekt deze oude wijsheid dan ook tegen. Het ontbijt ligt heel...

Vitaliteitscoaching deel 3: Voorbij de oppervlakte

Er zijn vele opleiders die een curriculum aanbieden voor vitaliteitscoaches. De verschillen zijn groot en zelfs daar waar ze elkaar lijken te overlappen zijn de overeenkomsten oppervlakkig. In dit artikel gaan we daarom vitaliteit en het landschap van aanbieders in...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De conceptversie van dit artikel is voor publicatie aan de auteur, Kris Verburgh, voorgelegd en eventuele feitelijke onjuistheden zijn aangepast. We zijn de dr. Verburgh dan ook zeer erkentelijk voor de medewerking. Wel had de auteur nog een aantal opmerkingen:

Ik heb uw recensie gelezen en het is een kritische benadering, wat ik enkel maar kan toejuichen…al heb ik het gevoel dat er teveel gekeken wordt naar de de referenties, terwijl dit een populair wetenschappelijk boek is, en geen wetenschappelijk artikel. Ik zou veel meer, en vaak nog betere referenties kunnen aanhalen, zonder bepaalde claims te veranderen. Uiteraard, als onderzoeken anders uitwijzen, ben ik zeker bereid om mijn meningen te herzien…“, aldus dr. Kris Verburgh, auteur de Voedselzandloper

Wij hebben niet alleen gekeken naar de referenties, we hebben gekeken naar de claims en vervolgens de bijgeleverde referenties in de context geplaatst. Feiten zijn feiten, maar feiten op zich zijn geen bewijs, daar is context voor nodig. Het is juist die context, die de conclusie dramatisch doet wijzigen.”,  reactie Chi L. Chiu van Chivo

We hebben de auteur van enkele standpunten, een verdere onderbouwing en verdieping toegezonden, waarop hij kan reageren. Het is mogelijk dat we het een ander zullen aanvullen via een naschrift.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Baudisch A (2011) The pace and shape of ageing. Methods in Ecology and Evolution, 2011
  • Beisswenger BG (2005), Delucia EM, Lapoint N, e.a. Ketosis leads to increased methylglyoxal production on the Atkins diet. Ann NY Acad Sci. 2005;1043:201-10.
  • Benetou V (2011), Orfanos P, Zylis D, e.a. Diet and hip fractures among elderly Europeans in the EPIC cohort. Eur J Clin Nutr. 2011 Jan;65(1):132-9. Epub 2010 Oct 13.
    Blom J (2009) Nutriëntendichtheid van melk en zuivelproducten. VoedingsMagazine nummer 2, april 2009, 22e jaargang
  • Hu FB (1999), Rimm E, Smith-Warner SA, e.a. Reproducibility and validity of dietary patterns assessed with a food-frequency questionnaire. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):243-9.
  • Hulbert AJ (2004), Clancy DJ, Mair W, e.a. Metabolic rate is not reduced by dietary restriction or by lowered insulin/IGF-1 signalling and is not correlated with individual lifespan in Drosophila melanogaster. Exp. Gerontol. 39,1137 -1143.
    Kaplan H (1984), Hill K, Hawkes K, Hurtado A. Food Sharing Among the Aché Hunter-Gatherers of Eastern Paraguay. Current Anthropology. 25:113-115.
  • Key TJ (2009), Appleby PN, Spencer EA, e.a. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1620S-1626S. Epub 2009 Mar 11
  • Lara JJ (2004), Scott JA, Lean ME. Intentional mis-reporting of food consumption and its relationship with body mass index and psychological scores in women. J Hum Nutr Diet. 2004 Jun;17(3):209-18
  • Liebenberg L (2006) Persistence Hunting by Modern Hunter-Gatherers, Current Anthropology, 47:6.
  • Micha R (2010), Wallace SK, Mozaffarian D. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation. 2010 Jun 1;121(21):2271-83.
  • Salvini S (1989), Hunter DJ, Sampson L. Food-based validation of a dietary questionnaire: the effects of week-to-week variation in food consumption. Int J Epidemiol. 1989 Dec;18(4):858-67.
  • Speakman JR (2001), Snart S, Selman C, e.a. Living fast and dying old. FASEB J. 14,A757 2001
  • Speakman JR (2004), Talbot DA, Selman C, e.a. Uncoupled and surviving: individual mice with high metabolism have greater mitochondrial uncoupling and live longer. Aging Cell 3,87 -95.
  • Stampfer MJ (1991), Colditz GA. Estrogen replacement therapy and coronary heart disease: a quantitative assessment of the epidemiologic evidence. Prev Med. 1991 Jan;20(1):47-63.
  • Thornalley PJ (2003), Battah S, Ahmed N, e.a. Quantitative screening of advanced glycation endproducts in cellular and extracellular proteins by tandem mass spectrometry. Biochm. J. 2003;375(Pt 3):581-92.
  • Verburgh K (2012) De Voedselzandloper. ISBN 9035137582
  • West DB (1992), Boozer CN, Moody DL, Atkinson RL. Dietary obesity in nine inbred mouse strains. Am J Physiol. 1992 Jun;262(6 Pt 2):R1025-32.
  • WHI (2002) Writing Group for the Women’s Health Initiative Investigators. Risks and Benefits of Estrogen Plus Progestin in Healthy Postmenopausal Women. Principal Results From the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Trial. JAMA. 2002;288(3):321-333.
  • Willett WC (2000). Diet and cancer. Oncologist. 2000;5(5):393-404. Review.