Meer inzichten in eetimpulsen

door | sep 25, 2017 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Vitaliteitstherapeut |

Voedingsbegeleiding gaat veel verder dan het beschikken over kennis van voeding. Het gaat in veel gevallen vooral om voeden, de eetimpuls, ofwel wat zorgt er nu voor dat iemand gaat eten? Daar is gelukkig in wetenschappelijke kringen al langer aandacht voor.

 

 

Niet snacken hoeft niet altijd goed uit te pakken
Onderzoekers waren geïnteresseerd in tussendoortjes, omdat vermoed wordt dat deze toch een substantieel deel van de energie-inname bepalen. Natuurlijk kan afgesproken worden om minder of niet te snacken, maar dat werkt niet altijd, aangezien de verdeling tussen goede- en slechte voeding een invloed heeft op de relatie met eten. Daarom is het interessant om te zien welke onbewuste signalen leiden tot snackgedrag. De onderzoekers gingen uit van 5 mogelijkheden:
5 potentiele eettriggers onderzocht
  1. De intentie om niet te snacken
  2. Zien dat iemand anders eet
  3. Aanwezigheid van voedsel
  4. Nabijheid van winkels waar je voeding kunt kopen
  5. Een negatieve emotie
Een elektronisch dagboek
In totaal kregen 61 deelnemers met een BMI van 18 tot 39, een elektronisch dagboek mee met een knop waar ze opdrukten als ze gingen eten. In 60 procent van de gevallen, kregen ze extra vragen zoals hoe ze zich voelden (5) of ze iemand zagen eten (2), etc. Deelnemers werden van tevoren getest op wilskracht en motivatie. Ook werden intenties (1) geïnventariseerd zoals het pakken van fruit, een laag kcal tussendoortje in plaats van snoep.
Verander de omgeving, specificeer de intenties
Na een week werden de data geanalyseerd en uiteindelijk bleken drie van de vijf factoren te correleren met het snackgedrag, namelijk zien dat iemand eet, de aanwezigheid van voedsel en een negatieve emotie. Het hebben van een gezonde intentie en ook winkels in de buurt voorspelden verder niets. Op basis daarvan kan men tot de conclusie komen dat de omgeving een belangrijk rol speelt. Men kan kiezen voor andere routes of concretere intenties als ‘als ik mij rot voel dan doe ik…’. Deze werken doorgaans beter dan algemene intenties die betrekking hebben op snacken zonder context.
Voedingsbegleiding gaat grotendeels over gedrag
Conclusie
Voedingsbegeleiding gaat grotendeels over gedrag en het is raadzaam om factoren die hier betrekking op hebben, mee te nemen. Maak daarom niet alleen afspraken over de hoeveelheid en de soort voedingsmiddelen die men eet, maar kijk ook op welke wijze de omgeving veranderd kan worden en werk aan specifiekere intenties.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische Leefstijl':

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Zijn er mensen die niet tegen koolhydraten kunnen en zou dat de reden zijn waarom ze diabetes krijgen? Steeds vaker spreekt men van koolhydraatintolerantie, zo ook in een recent onderzoek van de Ohio universiteit. Deze mensen zouden gebaat zijn bij een...

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Ruim 30 geneeskundigen, hoogleraren en economen pleiten voor een radicale verandering in de gezondheidszorg om de diabetesepidemie te keren. Ze ondertekenden een brief die gepubliceerd werd in de NRC, waarin ze beschrijven hoe het breed implementeren van...

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

In de gezondheidszorg lijkt men ervan overtuigd dat koolhydraatarm ook wel bekend als lowcarb noodzakelijk is bij de bestrijding van diabetes type 2 Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Wat weten we over lange COVID?

Wat weten we over lange COVID?

Besmet worden door het SARS-CoV-2 virus heeft verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Zo'n 40 procent is asymptomatisch en dan heb je oplopend van milde, middelmatige, ernstige klachten tot zeer ernstige klachten. Die laatste twee hebben tot nu toe de...

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, direct onder de desbetreffende verkorte post.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Elliston KG (2017), Ferguson SG, Schüz B. Personal and situational predictors of everyday snacking: An application of temporal self-regulation theory. Br J Health Psychol. 2017 Jul 19.