Meer inzichten in eetimpulsen

door | sep 25, 2017 | Klinisch vitaliteitskundige, Leefstijl, Vitaliteitscoach

Voedingsbegeleiding gaat veel verder dan het beschikken over kennis van voeding. Het gaat in veel gevallen vooral om voeden, de eetimpuls, ofwel wat zorgt er nu voor dat iemand gaat eten? Daar is gelukkig in wetenschappelijke kringen al langer aandacht voor.

 

 

Niet snacken hoeft niet altijd goed uit te pakken
Onderzoekers waren geïnteresseerd in tussendoortjes, omdat vermoed wordt dat deze toch een substantieel deel van de energie-inname bepalen. Natuurlijk kan afgesproken worden om minder of niet te snacken, maar dat werkt niet altijd, aangezien de verdeling tussen goede- en slechte voeding een invloed heeft op de relatie met eten. Daarom is het interessant om te zien welke onbewuste signalen leiden tot snackgedrag. De onderzoekers gingen uit van 5 mogelijkheden:
5 potentiele eettriggers onderzocht
  1. De intentie om niet te snacken
  2. Zien dat iemand anders eet
  3. Aanwezigheid van voedsel
  4. Nabijheid van winkels waar je voeding kunt kopen
  5. Een negatieve emotie
Een elektronisch dagboek
In totaal kregen 61 deelnemers met een BMI van 18 tot 39, een elektronisch dagboek mee met een knop waar ze opdrukten als ze gingen eten. In 60 procent van de gevallen, kregen ze extra vragen zoals hoe ze zich voelden (5) of ze iemand zagen eten (2), etc. Deelnemers werden van tevoren getest op wilskracht en motivatie. Ook werden intenties (1) geïnventariseerd zoals het pakken van fruit, een laag kcal tussendoortje in plaats van snoep.
Verander de omgeving, specificeer de intenties
Na een week werden de data geanalyseerd en uiteindelijk bleken drie van de vijf factoren te correleren met het snackgedrag, namelijk zien dat iemand eet, de aanwezigheid van voedsel en een negatieve emotie. Het hebben van een gezonde intentie en ook winkels in de buurt voorspelden verder niets. Op basis daarvan kan men tot de conclusie komen dat de omgeving een belangrijk rol speelt. Men kan kiezen voor andere routes of concretere intenties als ‘als ik mij rot voel dan doe ik…’. Deze werken doorgaans beter dan algemene intenties die betrekking hebben op snacken zonder context.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Voedingsbegleiding gaat grotendeels over gedrag
Conclusie
Voedingsbegeleiding gaat grotendeels over gedrag en het is raadzaam om factoren die hier betrekking op hebben, mee te nemen. Maak daarom niet alleen afspraken over de hoeveelheid en de soort voedingsmiddelen die men eet, maar kijk ook op welke wijze de omgeving veranderd kan worden en werk aan specifiekere intenties.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische Leefstijl':

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel...

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

*** Dit artikel stamt uit 2019, maar is in dec 2022 geactualiseerd.Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse...

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Elliston KG (2017), Ferguson SG, Schüz B. Personal and situational predictors of everyday snacking: An application of temporal self-regulation theory. Br J Health Psychol. 2017 Jul 19.