Meer inzichten in eetimpulsen

door | sep 25, 2017 | Klinisch vitaliteitskundige, Leefstijl, Vitaliteitscoach

Voedingsbegeleiding gaat veel verder dan het beschikken over kennis van voeding. Het gaat in veel gevallen vooral om voeden, de eetimpuls, ofwel wat zorgt er nu voor dat iemand gaat eten? Daar is gelukkig in wetenschappelijke kringen al langer aandacht voor.

 

 

Niet snacken hoeft niet altijd goed uit te pakken
Onderzoekers waren geïnteresseerd in tussendoortjes, omdat vermoed wordt dat deze toch een substantieel deel van de energie-inname bepalen. Natuurlijk kan afgesproken worden om minder of niet te snacken, maar dat werkt niet altijd, aangezien de verdeling tussen goede- en slechte voeding een invloed heeft op de relatie met eten. Daarom is het interessant om te zien welke onbewuste signalen leiden tot snackgedrag. De onderzoekers gingen uit van 5 mogelijkheden:
5 potentiele eettriggers onderzocht
  1. De intentie om niet te snacken
  2. Zien dat iemand anders eet
  3. Aanwezigheid van voedsel
  4. Nabijheid van winkels waar je voeding kunt kopen
  5. Een negatieve emotie
Een elektronisch dagboek
In totaal kregen 61 deelnemers met een BMI van 18 tot 39, een elektronisch dagboek mee met een knop waar ze opdrukten als ze gingen eten. In 60 procent van de gevallen, kregen ze extra vragen zoals hoe ze zich voelden (5) of ze iemand zagen eten (2), etc. Deelnemers werden van tevoren getest op wilskracht en motivatie. Ook werden intenties (1) geïnventariseerd zoals het pakken van fruit, een laag kcal tussendoortje in plaats van snoep.
Verander de omgeving, specificeer de intenties
Na een week werden de data geanalyseerd en uiteindelijk bleken drie van de vijf factoren te correleren met het snackgedrag, namelijk zien dat iemand eet, de aanwezigheid van voedsel en een negatieve emotie. Het hebben van een gezonde intentie en ook winkels in de buurt voorspelden verder niets. Op basis daarvan kan men tot de conclusie komen dat de omgeving een belangrijk rol speelt. Men kan kiezen voor andere routes of concretere intenties als ‘als ik mij rot voel dan doe ik…’. Deze werken doorgaans beter dan algemene intenties die betrekking hebben op snacken zonder context.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Chivo Connect

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je je zo uitschrijven.


Voedingsbegleiding gaat grotendeels over gedrag
Conclusie
Voedingsbegeleiding gaat grotendeels over gedrag en het is raadzaam om factoren die hier betrekking op hebben, mee te nemen. Maak daarom niet alleen afspraken over de hoeveelheid en de soort voedingsmiddelen die men eet, maar kijk ook op welke wijze de omgeving veranderd kan worden en werk aan specifiekere intenties.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Klinische Leefstijl':

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel...

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

*** Dit artikel stamt uit 2019, maar is in dec 2022 geactualiseerd.Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse...

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Polyvagaaltheorie is fictie

Polyvagaaltheorie is fictie

De afgelopen jaren zien we een opleving van de polyvagaaltheorie. Een verklaringsmodel waarbij men de interactie tussen lichaam en geest tastbaarder wil maken om klachten te kunnen duiden. De hypothese van bedenker Stephen Porges ligt regelmatig onder vuur, waarna hij...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Elliston KG (2017), Ferguson SG, Schüz B. Personal and situational predictors of everyday snacking: An application of temporal self-regulation theory. Br J Health Psychol. 2017 Jul 19.