Doelen halen: Volg je hart, stuur met je hoofd

door | jan 14, 2018 | Veranderkunde, vitaliteit, Vitaliteitscoach

In een wereld vol mogelijkheden is het bepalen van richting misschien nog wel het allermoeilijkst. Hoe maak je de juiste keuzes? Veelal wordt aangeraden om te vertrouwen op je gevoel. Volg je hart is dan het advies en andere vinden dat je vooral verstandig moet zijn, maar hoe effectief zijn deze adviezen?

 

 

Volg je hart
Er is al vaker onderzoek gedaan naar de effecten van intuïtieve keuzes en in een serie van recente experimenten (Woolley K 2017) is aangetoond dat een sterke intuïtieve voorkeur leidt tot informatievermijdend gedrag dat in strijd is met de voorkeur. Het meest interessante is dat men wel geïnteresseerd blijft in de informatie, maar vooral achteraf, als de keuze al gemaakt is. Het suggereert dat men dan op zoek is naar informatie waarmee ze hun keuzes kunnen verantwoorden. Elke goede marketeer is bekend met dit fenomeen aangezien de zogenaamde Unique Selling Points (USP’s) vooral bedoeld zijn voor de niet-bestaande klant, namelijk een rationele. De klanten heeft doorgaans al op basis van heel veel anderen factoren besloten om tot koop over te gaan. De USP’s blijven belangrijk, omdat de koper zijn of haar keuze kan verantwoorden naar zichzelf en naar anderen. Volg je hart leidt dus meestal niet per se tot de best mogelijke keuzes, simpelweg omdat een kritische houding afneemt. Daarnaast is het volgen van het hart lastig, als emoties fluctueren. Je kunt niet altijd boos zijn of altijd blij. Je kunt ook niet altijd iets blijven begeren. Als je impulsief van aard bent, betekent het volgen van je hart dat je nooit iets gaat volhouden en de kans dat je iets bereikt dat waar je trots op kunt zijn is dan heel lastig.
Volg je hoofd
De intuïtieve keuze is dus zelden betrouwbaar en de vraag is natuurlijk of het hoofd het beter doet. We hebben het dan over keurig afzetten van voors- en tegens om vervolgens een keuze te maken waar men met vastberadenheid voor gaat. Dit is geen nieuw idee, maar het heeft redelijk recent een nieuw jasje gekregen in de voor van grit. Vastberadenheid zou volgens onderzoeker Angela Duckworth meer op te leveren dan IQ, maar de onderbouwing is nogal zwak. Het wil niet zeggen dat vastberadenheid niet bestaat, maar de kans dat het meer voorspelt dan IQ wordt betwijfeld. Sterker nog, mensen die bovengemiddeld vastberaden zijn, blijken daar zelf nogal last van te hebben, zo is uit het verleden gebleken. In een onderzoek waarin ruim 3.000 deelnemers voor een periode van 25 werden gevolgd bleek dat extreme vastberadenheid te correleren met een hoger risico op vaatlijden, hogere bloeddruk en 25 jaar later slechtere cognitieve prestaties, slechter geheugen en minder concentratievermogen (Albanese E 2016). Alleen met je hoofd werkt kennelijk ook niet.
Mental contrasting
Het is zonder meer dat emoties ons in beweging kunnen zetten en het woord is dan ook niet voor niets afgeleid van het Latijnse emoveren, wat zoveel betekent als in beweging zetten. Bewegen, betekent echt niet per definitie dat het in de juiste richting gaat en de emotie mag dan gezien worden als de motor of als brandstof, maar we hebben een stuur nodig. We hebben een realistisch plan nodig, als we doelen willen bereiken. Onderdeel van dat realistisch doel is inzien dat er problemen onderweg kunnen ontstaan en scenario’s bedenken hoe je dat op kunt lossen. Dit wordt mental contrasting genoemd en als dit leidt tot realistische scenario’s om eventuele obstakels op te lossen dan geeft dit energie (Oettingen G 2009).

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie
Passie en iets echt graag willen, betekenen niet automatisch dat je het doel ook kunt behalen. Je hebt een realistisch plan nodig, maar het betekent niet dat gaan voor zekerheid zonder dat je daar iets bij voelt, je voldoende energie geeft. De combinatie van de twee is belangrijk gebleken en het betekent dat je luistert naar je gevoel, maar (zelf)kritisch openstaat voor relevante informatie. Het betekent ook dat je realistische plannen hebt om voorziene problemen op te lossen. Volg daarom je hart, maar stuur met je hoofd. Een vitaliteitscoach weet hoe je dat het beste kan.

Meer lezen uit deze categorie 'Coachen':

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Lessen over veerkracht van David Goggins

Lessen over veerkracht van David Goggins

David Goggins is een voormalig Navy seal, ultramarathonloper en motiverende spreker. Hij claimt geen bijzondere talenten te hebben, maar wel ontdekt te hebben hoe hij belemmerende gedachten kan overwinnen waardoor hij deze onmenselijke prestaties heeft neer kunnen...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Meer lezen uit overige (kennisbank) categorieën:

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  •  Albanese E (2016)in, Matthews KA, Zhang J, e.a. Hostile attitudes and effortful coping in young adulthood predict cognition 25 years later. Neurology. 2016 Mar 29;86(13):1227-34.
  • Woolley K (2017), Risen JL. Closing Your Eyes to Follow Your Heart: Avoiding Information to Protect a Strong Intuitive Preference. J Pers Soc Psychol. 2017 Dec 18.
  • Oettingen G (2009, Mayer D, Timur Sevincer A, e.a. . Mental contrasting and goal commitment: the mediating role of energization. Pers Soc Psychol Bull. 2009 May;35(5):608-22.