Lessen over veerkracht van David Goggins

door | jan 2, 2023 | Pijn, Veranderkunde

David Goggins is een voormalig Navy seal, ultramarathonloper en motiverende spreker. Hij claimt geen bijzondere talenten te hebben, maar wel ontdekt te hebben hoe hij belemmerende gedachten kan overwinnen waardoor hij deze onmenselijke prestaties heeft neer kunnen zetten.   

Veerkracht

Goggins beschrijft in zijn memoires ‘Can’t hurt me’ hoe hij in zijn jeugd heel onzeker opgroeide en zich altijd beter voordeed dan hij was, ondanks dat hij altijd bang was. Hij was ook bang voor water en kon ook niet zwemmen, mede omdat hij niet kon blijven drijven. Na het zien van een documentaire en nadat hij klaar was met zijn leven als ongediertebestrijder, besloot hij op een dag in te schrijven voor de opleiding tot Navy Seal, een van de zwaarste militaire trainingen ter wereld in en buiten het water. Daarvoor moest hij binnen drie maanden 50 kg afslanken, hetgeen lukte. Vervolgens ging hij verzwakt ‘hell week’ in en raakte geblesseerd waardoor hij weg moest. Hij besloot nogmaals een poging te doen en brak de patellaschijf van zijn knie, waardoor hij er weer uitviel. Hij kreeg een derde en laatste kans die hij met beide handen aangreep. Hij liep verschillende fracturen voor en tijdens de derde hell week op, maar hij besloot met behulp van ducktape door te gaan. Hij ronde met succes de Navy seal training af.

 

Hoe heeft Goggins zich 3 x door hell week heen gesleept?

De ‘real deal’

David Goggins is de eerste man die SEAL training, de Army Ranger school en de Air Force Tactical Air Controller training succesvol heeft doorlopen. Een van de drie was al indrukwekkend, maar het was niet genoeg. Hij is wereldrecordhouder meeste pull-ups in 17 uur en toen hij geld wilde inzamelen voor een stichting, besloot hij een ultramarathon te lopen van 100 mijl. Dat was niet alleen een compleet nieuwe ervaring, maar rond de 70 mijl brak hij ook nog eens zijn voet. Hij besloot hem uit te lopen en haalde de finish. Twee weken later liep hij een marathon. Hij heeft inmiddels meer dan 70 ultramarathons op zijn naam staan. De ondernemer Jesse Itzler, eveneens een duuratleet, raakte tijdens de eerste ultramarathon van Goggins zo onder de indruk, dat hij hem jaren later uitnodigde om 30 dagen zijn leven te delen als zijn personal trainer. Goggins accepteerde en dicteerde die 30 dagen de agenda, waar Itzler jaren later een boek over schreef.  

Jesse Itzler vertelt hilarische verhalen over de tijd dat David Goggins in zijn huis woonde als personal trainer. 

Jeugdtrauma

David Goggins is pijnlijk open over zijn jeugd en vooral in zijn audioboeken die een uniek interview format hebben, komt ook zijn moeder aan het woord. Zij vertellen het verhaal van een leven in een gezin met een gewelddadige alcoholist. Goggins moest vaak als jonge jongen, in de zaak werken van zijn vader waardoor hij nauwelijks leerde lezen en schrijven. Als hij wel naar school mocht, dan kon dat vaak niet vanwege de zichtbare mishandelingen. Hij vertelt hoe bang hij was als kleine jongen die zijn moeder probeerde te verdedigen als zijn vader haar afranselde, maar keer op keer faalde. Buiten het huis was zijn vader de aardige succesvolle ondernemer en Goggins vertelt hoe hij door dit jeugdtrauma, jarenlang zelf, de schone schijn ophield om maar aardig gevonden te worden. Zijn moeder vond, toen hij acht jaar was, uiteindelijk de moed om te scheiden, maar hij was getekend voor het leven. 

David Goggins vertelt over zijn jeugd(trauma’s)

John Henryisme

David Goggins vertelt in details hoe hij pijn doorstaat en door blijft gaan. Hij voldoet daarmee aan de drie belangrijkste voorwaarden van John Henryisme.

  • effectieve mentale en fysieke kracht
  • een bijzondere toewijding aan werk
  • een obsessieve focus op succes

De term is vernoemd naar John Henry, een man met een slaafverleden die nauwelijks een opleiding had genoten, maar toch kon lezen en schrijven. Op zijn 40ste bezat hij als een van de weinigen eigen land, waar hij hard voor gewerkt had. Op zijn vijftigste had hij hypertensie, arthritis en een heftige maagzweer. Hij is onderdeel van een folklore waarin hij het opnam tegen de toen nieuwe efficiënte stoomboren om tunnels te graven. Volgens de overleveringen won hij, maar stierf hij door uitputting.

Dit is een typisch beeld van mensen die door blijven gaan ondanks alle pijn en vermoeidheid. Wij komen het veel tegen en als we een cold pressortest afnemen (hand in ijswater voor drie minuten) dan ervaren ze net als anderen pijn. Gemiddeld is dat 3 op een schaal van 0-10. Deze mensen die voldoen aan John Henryisme criteria daarentegen, geven een pijnscore van 8, maar zullen hun hand zeker niet terugtrekken. Ze hebben veel meer pijn, waarschijnlijk als gevolg van toegenomen sensitisatie. Wij komen niet anders dan tot de conclusie dat als de ‘mind’ sterker moet zijn dan de ‘body’, dat het lichaam altijd de prijs betaalt. 

Lage sociaal economische status (SES)

De term John Henryisme werd uitgevonden door de Afro-Amerikaanse epidemioloog en gezondheidswetenschapper Sherman James toen hij gezondheidsverschillen onderzocht tussen etnische groeperingen. Hij ontdekte dat zij die hoog scoorden op Henryisme en een lage tot middelhoge SES kenden, een hogere bloeddruk hadden dan diegenen die een hoge SES genoten. Ondanks het gegeven dat de mensen met een hoog Henryisme zelden rookten of gerookt hadden (James SA et al 1992). Later onderzoek onder 3.126 jonge mensen die 25 jaar zijn gevolgd, toonde aan dat de mensen met hoog Henryisme net als de legende, last hadden van hypertensie, hogere kans op hart- en vaatziekten en cognitieve problemen (Albanese E et al 2016). Doorzettingsvermogen en veerkracht wordt overal ter wereld bewonderd, maar als je over een langere periode bekijkt, zie je dat het komt met een prijs. Vooral als je een minder gunstige sociaal economische status hebt. Het staat haaks op het romantische en hoopvolle beeld dat ‘grit‘ uit de positieve psychologie beschrijft. 

Opgeven is ook een optie

In de ogen van Goggins zijn zelfs veel Navy Seals een beetje te zacht. Recent is hij brandweerman in onbegaanbare gebieden geworden, omdat hij vond dat hij te weinig eelt op zijn handen had. Hij moet dan met een schop mijlenlange sleuven graven om brandhaarden te scheiden. Hoe het met Goggins af gaat lopen weten we niet, maar de ervaringen met Henryisme voorspellen weinig goeds. Wat hem anders maakt is dat hij een hoge sociale status heeft en er sprake is van vrijwillig lijden, hoewel je het ook obsessief zou kunnen noemen. Opgeven is geen optie, dus doorgaan met gebroken botten is de norm. Dat leidt waarschijnlijk tot sensitisatie, waardoor er chronische pijn ontstaat. Het lichaam wil zich namelijk beschermen, ook als de geest iets anders beslist. Goggins heeft dagelijks 2 tot 3 uur stretchen aan zijn regime toegevoegd, waarschijnlijk om de pijn te verminderen. Sensitisatie en ontstekingen verklaren waarom veel mensen in fysieke banen al vroeg chronisch ziek worden. Je kunt niet veel anders dan ontzag hebben voor het verhaal van Goggins, maar opgeven om in harmonie met het lichaam te leven is ook een optie. Het is namelijk duidelijk dat bewegen gezond is, maar zwaar fysiek werk ziekmakend werkt, hetgeen de beweegparadox wordt genoemd (Holtermann A et al 2018). Opgeven is soms verstandiger of zoals de Amerikanen vaak kernachtig kunnen stellen: ‘Live to fight another day’.

Conclusie

De veerkracht van David Goggins is onmenselijk inspirerend en hij is de ‘real deal’ in geloofwaardigheid als motiverende spreker. Die veerkracht komt voor de meesten en mogelijk ook voor Goggins met een prijs. Bovenmenselijke fysieke en mentale prestaties zullen waargenomen worden tot het vijftigste levensjaar, waarna een snel verval zal volgen. Dat is Henryisme, waarbij de geest sterker moet zijn dan het lichaam. Het is mogelijk, maar zoals gezegd, komt het met een prijs. Vrijwillig lijden is prima, obsessief lijden is het probleem. Gedwongen lijden, omdat je weinig maatschappelijke kansen hebt, is helemaal destructief voor lichaam en geest. Laat je daarom inspireren door Goggins, maar kies je veldslagen zorgvuldig in plaats van altijd maar elke strijd tot het maximale aan te gaan.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit' :

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Referenties zijn toegevoegd als hyperlinks naar de artikelen.