Clip: Verzadigingsmythe eiwit en vezels – psychoneurobiologie van verzadiging

door | nov 25, 2016 | Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Als we honger hebben, dan willen we wat eten. Als je af wilt slanken of tenminste niet aan wilt komen, dan is het raadzaam om de honger te minderen. Men adviseert dan vaak het verhogen van eiwit en /of voedingsvezels. Gek genoeg is er weinig onderzoek gedaan naar dit specifieke advies. Tot nu!

Wat als je het eiwit- en vezelgehalte stiekem vermindert, leidt dat tot meer honger?

In een recent onderzoek (Sayer RD 2016) kregen 15 deelnemers, 4 dagen lang in willekeurige volgorde, een burrito van 400 kcal geserveerd als ontbijt met normaal eiwitgehalte (12 g) en normaal vezelgehalte (2 g), hoog eiwit (25 g) en normaal vezel, hoog eiwit en hoog vezel (8 g) of normaal eiwit met hoog vezel. Het koolhydraatgehalte van 50 g werd constant gehouden en men kon aan de burrito zelf niet zien wat de samenstelling was. Na het eten werd hun hongergevoel na 0, 60, 120, 180 en 240 minuten vastgelegd en tijdens de lunch werd bijgehouden hoeveel ze aten.

Is verzadiging een exclusief biologisch fenomeen?

Er bleek nauwelijks verschil te zijn tussen de verschillende macronutrientencomposities. Ook op de fMRI (breinscan) werd geen duidelijk patroon gevonden van een beloningseffect met lage of hoge eiwit- en vezelgehaltes. Ouder eiwitonderzoek toont dezelfde effecten. Hoeveel iets verzadigt is sterk afhankelijk van de verwachting. Ons brein neemt beslissingen op basis van de verwachting en van de lichamelijke signalen. Verzadiging is daarom geen exclusief biologisch fenomeen, maar een psychoneurobiologische kwestie.

Sturen op macronutriënten is zo 20e eeuw

Conclusie
Het idee dat men het gewicht beter onder controle krijgt door de honger te stillen is rationeel. De keuze voor verzadigende producten is dan vaak op basis van het eiwit- en/of vezelgehalte. In onderzoeken waarin de eiwit- en / of vezelgehaltes zijn gemanipuleerd, zonder dat je het merkt, blijkt echter dat meer of minder eiwit- en vezels geen verschil opleveren voor de verzadiging. Verzadiging is daarom geen exlusief biologische kwestie, maar een psychoneurobiologisch fenomeen. Sturen op macronutrienten is van de 20e eeuw!

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Clip: Neemt inflammatie toe bij het ketogeen dieet?

Lage graad inflammatie is betrokken bij alle welvaartziekten, maar neemt dat ook toe bij het populairder wordend ketogeen dieet? Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

De ziekte burnout erkend

De moderne wereld en de millennialgeneratie in het bijzonder wordt geplaagd door een ziekte die burnout genoemd wordt. De schatting is dat 14 procent van de werkende bevolking hier last van heeft, maar toch was er geen erkenning. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Ruim 30 geneeskundigen, hoogleraren en economen pleiten voor een radicale verandering in de gezondheidszorg om de diabetesepidemie te keren. Ze ondertekenden een brief die gepubliceerd werd in de NRC, waarin ze beschrijven hoe het breed implementeren van...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Sayer RD (2016), Amankwaah AF, Tamer GG Jr, e,a. Effects of Dietary Protein and Fiber at Breakfast on Appetite, ad Libitum Energy Intake at Lunch, and Neural Responses to Visual Food Stimuli in Overweight Adults. Nutrients. 2016 Jan 5;8(1).