Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

door | dec 14, 2020 | Opleidingnieuws |

Het is verdrietig dat het opnieuw zover heeft moeten komen, maar een lockdown is noodzakelijk. Het zal voor sommigen lastiger worden dan voor anderen, véél lastiger zelfs, zowel financieel als sociaal. Het zal ook gepaard gaan met allerlei emoties, waaronder boosheid en het gevoel van onrechtvaardigheid. Ook wij zullen offers moeten brengen, maar het kan niet anders. De ziekenhuisopnamen nemen toe en de winter moet nog komen. In sommige landen met weinig maatregelen zitten de IC’s al voor 99% vol.

Om de lockdown zo zinvol en goed mogelijk door te komen, kun je je richten op zaken die je kunt doen voor jezelf en anderen, die niet per se (veel) geld hoeven te kosten. Een aantal ideeën.

1. Schrijf recensies voor getroffen bedrijven die je het gunt.

Recensies op sociale media werken en het geven van sterren of het schrijven van een gemeende review zal niet alleen zorgen voor een hart onder de riem, maar het zal ook helpen om sneller te herstellen als bedrijf. Schrijf er een per dag en neem de tijd om het goed te verwoorden.

2. Bel mensen 1 x per week die het mogelijk moeilijk hebben

Maak een lijst van mensen die minder dicht bij je staan en bel ze op. Vertel ze dat je thuis zit en tijd had om na te denken over andere mensen die thuiszitten en dat je besloten hebt om die mensen elke week 5 minuten te bellen om te kijken hoe het met ze is. Vraag hen wat ze bezighoudt. Deel eventueel lockdowntips van deze lijst en vraag de volgende keer wat ze er iets mee hebben kunnen doen. Uiteraard kan dat ook met mensen die dicht bij je staan, maar dat doe je automatisch.

3. Houdt de structuur

Als je thuis komt te zitten, houdt dan de structuur aan die je al had. Vul de blokken die je bijvoorbeeld zou doorbrengen in groepslessen of dat je zou werken met iets nuttigs of iets leuks. Probeer die structuur dus overeind te houden, zodat je je minder nutteloos voelt en afleiding hebt.

4. Beweeg regelmatig

Maak een ommetje, kleed je goed voor de winter en loop tenminste 3 x per dag minimaal tien minuten op een tempo waardoor je iets sneller gaat ademhalen. Dat verhoogt de circulatie en dat is goed voor heel veel zaken. Neem eventueel een rugzak mee om het iets zwaarder te maken.

5. Breid je fysieke winkel uit met Zoom

Veel ondernemers zijn ondanks de lockdown nog steeds in hun winkel aanwezig, omdat er altijd werk is. Waarom ga je niet online met een webcam en als iemand op je website bladert, dan kan hij/zij jou aanspreken door de zoommeeting in te gaan. Richt je camera op een animerend bord met instructies of op afstand van je bureau, zodat ze beweging zien of zelfs geluid horen. Doe je dat met een tablet of een laptop, dan kun je ze door de winkel leiden en producten aanwijzen of van alle kanten demonstreren. Met behulp van deze techniek kun je doen wat je het liefst doet, namelijk adviseren. Hoe dat moet kun je via deze video leren of je kunt natuurlijk je websitebouwer raadplegen.

6. Raadpleeg een financieel adviseur

Overzicht creëren in je financiële huishouding is confronterend, maar daarna stressverlagend. Er zijn zaken die je allang had willen regelen, maar nog niet gedaan hebt. Daarnaast zijn er misschien financiële regelingen waar je gebruik van kunt maken. Het raadplegen van een financieel adviseur kan je daarbij helpen.

De lockdown kan heel pittig zijn, maar we moeten er het beste van maken. Wellicht zit er iets van deze lockdowntips bij voor je en wellicht heb je nog andere ideeën. Deel ze met je vrienden, kennissen en op sociale media, zodat mensen geïnspireerd raken om iets moois en zinvols te doen met deze lockdown. Mocht je toch met vragen zitten over de effectiviteit van lockdowns dan kun je onze Chivo coronamonitor raadplegen, die een veelvoorkomende vragen-sectie heeft onder aan de pagina. We wensen heel (ondernemend) Nederland veel sterkte!

Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit':

Beter, beter, beter met meditatie?

Beter, beter, beter met meditatie?

Oost en west lijken verenigd in het enthousiasme over meditatie. De consument, de media en de wetenschap zijn unaniem over het heilzame effect van een paar minuten mediteren per dag. Niet zweverig, wetenschappelijk bewezen effectief, geen wondermiddel, maar toch...

Positieve psychologie deel 8: Eerst gelukkig dan pas succesvol?

Positieve psychologie deel 8: Eerst gelukkig dan pas succesvol?

Zijn gelukkige mensen succesvol of worden mensen gelukkig van succes? Een overzichtsartikel (Walsh LC 2018) onder leiding van hoogleraar geluksonderzoeker Sonja Luybomirksy pleit voor het eerste. Luybomirksy is een autoriteit binnen de positieve psychologie en haar...

De ziekte burnout erkend

De ziekte burnout erkend

De moderne wereld en de millennialgeneratie in het bijzonder wordt geplaagd door een ziekte die burnout genoemd wordt. De schatting is dat 14 procent van de werkende bevolking hier last van heeft, maar toch was er geen erkenning. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

 Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je up to date informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Wat weten we over lange COVID?

Wat weten we over lange COVID?

Besmet worden door het SARS-CoV-2 virus heeft verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Zo'n 40 procent is asymptomatisch en dan heb je oplopend van milde, middelmatige, ernstige klachten tot zeer ernstige klachten. Die laatste twee hebben tot nu toe de...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, direct onder de desbetreffende verkorte post.

 

Geraadpleegde bron(nen)