Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

door | dec 29, 2022 | Klinisch vitaliteitskundige, Klinische leefstijl, Leefstijl

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel calorierijk zijn. Onderzoekers aan de Erasmus universiteit waren benieuwd of dit een mogelijk verband zou hebben op de ontwikkeling van het embryo (Smith AJP et al 2022).

 

 

De onderzoekers gebruikten data van het Rotterdams PREDICT (periconceptual cohort) onderzoek dat in 2015 is gestart. Het doorlopend onderzoek heeft als doel om de omgevingsinvloeden op zwangerschap en kindontwikkeling bloot te leggen. Daarbij zijn grote groepen vrouwen gevolgd waarbij testen en echo’s zijn afgenomen. Daarbij zijn 3 echo’s per kind geanalyseerd om de groeicurve vast te stellen van uiteindelijk 701 zwangerschappen. Het eetpatroon werd met behulp van een FFQ vragenlijst afgenomen, een veel gebruikt, maar weinig betrouwbare methode. Daaruit bleek dat de vrouwen tussen de 16 tot wel 88 procent van hun energie uit UPF’s haalden en dat het de groei leek te beperken. De media gingen ermee aan de haal en rapporteerden dat ultrabewerkt voedsel net zo schadelijk voor het embryo is als roken.

De onderzoekers probeerde het effect van roken, fysieke activiteit en opleidingsniveau te corrigeren, om eventuele gevolgen van ultrabewerkt voedsel te isoleren. Er bleek geen correlatie gevonden te worden. Pas toen men corrigeerden op suppletie van vitamines en mineralen zoals B en zink, werd een correlatie gevonden. Die additionele correctie valt te verdedigen, omdat ze onderdeel uitmaken van het eetpatroon. Het effect verdwijnt als er gesuppleerd wordt, maar dat is niet exclusief voor ultrabewerkt voedsel. Ook als men een exclusief plantaardig dieet volgt, dient met te suppleren. De kop zou moeten zijn dat een nutriëntentekort de groei remt van het ongeboren kind. 

Een groter probleem is echter dat bekende factoren die invloed hebben op de gezondheid niet worden besproken. Men kan weliswaar niet corrigeren op iets dat niet gemeten is, maar men kan het wel in de discussiesectie bespreken. Een voorbeeld van een bekende factor die invloed heeft op conceptie en kindontwikkeling is slaapkwaliteit. Een systematisch overzichtsartikel, ook uit de koker van de Erasmus universiteit geeft daar aanwijzingen voor (Bais B et al 2022). Daarnaast lijkt subjectieve sociale status, ook wel de subjectieve SES genoemd, invloed te hebben op gezondheid en bijvoorbeeld de allostatische flexibiliteit van jonge moeders, los van de objectieve economische status zoals opleiding, inkomen en beroep (Guardino C 2022). In dit onderzoek is alleen via opleidingsniveau een aanname gemaakt over de objectieve sociale status, maar niet de subjectieve sociale status. Daarnaast heeft ook de subjectieve SES een invloed op de slaapkwaliteit. Als extra complicerende factor zal slaapdeprivatie ook de behoefte aan ultrabewerkt voedsel vergroten (Bhutani S et al 2019). Er zijn dus onafhankelijke factoren die daarnaast ook nog een indirect effect hebben waar niet op gecorrigeerd is. 

Conclusie

Dat ultrabewerkt voedsel de gezondheid niet bevordert is wel redelijk duidelijk, maar of het effect van embryo ontwikkeling toe te schrijven is aan de hoeveelheid van dat voedsel, valt sterk te betwisten. De groeiachterstand kan ook komen door het gebrek aan de noodzakelijke nutriënten. Dat is echter op te lossen met supplementen. Groeiachterstand kan door allerlei factoren komen die niet gemeten zijn, waaronder slaapschuld. Dit verhoogt ook nog eens de behoefte aan ultrabewerkt voedsel en het is dan de vraag of men zich moet richten op het eetpatroon of vooral de slaapkwaliteit verbeteren.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Chivo Connect

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je je zo uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Klinische leefstijl' :

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

*** Dit artikel stamt uit 2019, maar is in dec 2022 geactualiseerd.Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse...

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

Hoe effectief is vitamine D tegen COVID-19

De coronapandemie heeft geleid tot diverse ongegronde of sterk overdreven claims van potentiële interventies ter preventie of behandeling van COVID-19. Een van die controversiële middelen betreft vitamine D. Het heeft deels te maken met het gegeven dat lage vitamine...

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Insuline onbegrepen deel 13: Koolhydraatintolerant

Zijn er mensen die niet tegen koolhydraten kunnen en zou dat de reden zijn waarom ze diabetes krijgen? Steeds vaker spreekt men van koolhydraatintolerantie, zo ook in een recent onderzoek van de Ohio universiteit. Deze mensen zouden gebaat zijn bij een...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Polyvagaaltheorie is fictie

Polyvagaaltheorie is fictie

De afgelopen jaren zien we een opleving van de polyvagaaltheorie. Een verklaringsmodel waarbij men de interactie tussen lichaam en geest tastbaarder wil maken om klachten te kunnen duiden. De hypothese van bedenker Stephen Porges ligt regelmatig onder vuur, waarna hij...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • De relevante bronnen zijn opgenomen in de tekst met hyperlinks