Remt ultrabewerkt voedsel de groei van het embryo?

door | dec 29, 2022 | Klinisch vitaliteitskundige, Klinische leefstijl, Leefstijl

Ultrabewerkt voedsel, ook wel in de literatuur afgekort tot UPF (ultraprocessed foods), neemt een steeds groter aandeel in het voedingspatronen van mensen. Dit heeft een negatieve invloed op de inname van voedingsvezels, maar ook vaak eiwit, terwijl ze vaak wel calorierijk zijn. Onderzoekers aan de Erasmus universiteit waren benieuwd of dit een mogelijk verband zou hebben op de ontwikkeling van het embryo (Smith AJP et al 2022).

 

 

De onderzoekers gebruikten data van het Rotterdams PREDICT (periconceptual cohort) onderzoek dat in 2015 is gestart. Het doorlopend onderzoek heeft als doel om de omgevingsinvloeden op zwangerschap en kindontwikkeling bloot te leggen. Daarbij zijn grote groepen vrouwen gevolgd waarbij testen en echo’s zijn afgenomen. Daarbij zijn 3 echo’s per kind geanalyseerd om de groeicurve vast te stellen van uiteindelijk 701 zwangerschappen. Het eetpatroon werd met behulp van een FFQ vragenlijst afgenomen, een veel gebruikt, maar weinig betrouwbare methode. Daaruit bleek dat de vrouwen tussen de 16 tot wel 88 procent van hun energie uit UPF’s haalden en dat het de groei leek te beperken. De media gingen ermee aan de haal en rapporteerden dat ultrabewerkt voedsel net zo schadelijk voor het embryo is als roken.

De onderzoekers probeerde het effect van roken, fysieke activiteit en opleidingsniveau te corrigeren, om eventuele gevolgen van ultrabewerkt voedsel te isoleren. Er bleek geen correlatie gevonden te worden. Pas toen men corrigeerden op suppletie van vitamines en mineralen zoals B en zink, werd een correlatie gevonden. Die additionele correctie valt te verdedigen, omdat ze onderdeel uitmaken van het eetpatroon. Het effect verdwijnt als er gesuppleerd wordt, maar dat is niet exclusief voor ultrabewerkt voedsel. Ook als men een exclusief plantaardig dieet volgt, dient met te suppleren. De kop zou moeten zijn dat een nutriëntentekort de groei remt van het ongeboren kind. 

Een groter probleem is echter dat bekende factoren die invloed hebben op de gezondheid niet worden besproken. Men kan weliswaar niet corrigeren op iets dat niet gemeten is, maar men kan het wel in de discussiesectie bespreken. Een voorbeeld van een bekende factor die invloed heeft op conceptie en kindontwikkeling is slaapkwaliteit. Een systematisch overzichtsartikel, ook uit de koker van de Erasmus universiteit geeft daar aanwijzingen voor (Bais B et al 2022). Daarnaast lijkt subjectieve sociale status, ook wel de subjectieve SES genoemd, invloed te hebben op gezondheid en bijvoorbeeld de allostatische flexibiliteit van jonge moeders, los van de objectieve economische status zoals opleiding, inkomen en beroep (Guardino C 2022). In dit onderzoek is alleen via opleidingsniveau een aanname gemaakt over de objectieve sociale status, maar niet de subjectieve sociale status. Daarnaast heeft ook de subjectieve SES een invloed op de slaapkwaliteit. Als extra complicerende factor zal slaapdeprivatie ook de behoefte aan ultrabewerkt voedsel vergroten (Bhutani S et al 2019). Er zijn dus onafhankelijke factoren die daarnaast ook nog een indirect effect hebben waar niet op gecorrigeerd is. 

Conclusie

Dat ultrabewerkt voedsel de gezondheid niet bevordert is wel redelijk duidelijk, maar of het effect van embryo ontwikkeling toe te schrijven is aan de hoeveelheid van dat voedsel, valt sterk te betwisten. De groeiachterstand kan ook komen door het gebrek aan de noodzakelijke nutriënten. Dat is echter op te lossen met supplementen. Groeiachterstand kan door allerlei factoren komen die niet gemeten zijn, waaronder slaapschuld. Dit verhoogt ook nog eens de behoefte aan ultrabewerkt voedsel en het is dan de vraag of men zich moet richten op het eetpatroon of vooral de slaapkwaliteit verbeteren.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit' :

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van psychomarkers. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Het Chivo kompas Het kompas is opgebouwd uit vier...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • De relevante bronnen zijn opgenomen in de tekst met hyperlinks