Bevat chocolade verslavende voedingsstoffen?

door | mei 14, 2017 | Vitaliteitscoach, Voeding |

Het brein reguleert de homeostase van ons lichaam en daarmee ook ons gewicht. Dat lukt bij sommigen beter dan bij anderen, waar het brein van slag lijkt te raken door de dopaminevloed. Chocolade heeft een stevige reputatie op dat vlak en de vraag is of chocolade verslavend is?

Welke stof zorgt voor het verslavend effect?

Dopamine
Ons brein heeft een beloningscentrum waarin de neurotransmitter dopamine een hoofdrol lijkt te spelen. Het stimuleren van dopamine-aanmaak, versterkt het gedrag en er lijken daarmee overeenkomsten met drugsverslaving. Aangezien chocolade tot de absolute top behoort van voedingsmiddelen, waar vooral vrouwen naar snakken (Hill AJ 1994), is het de vraag of chocolade niet gewoon verslavend is. Dat zou kunnen door de aanwezige stof theobromine, die aanmaak van dopamine stimuleert. Een andere kandidaat is het aanwezige suiker. Onderzoekers die willen weten welke stof nu precies voor het effect zorgt, die trekken een voedingsmiddel uit elkaar om deze te testen (Michener W 1994).

Chocolade ontmanteld

Het onderzoek
Een groep zelfbenoemde chocoladeverslaafden kreeg geblindeerde dozen, elk met een nummer van een tot en met zes. Elke doos bevatte een set aanvullende instructies met daarnaast elk de volgende unieke inhoud.

  1. Reep 44g melkchocolade (240 kcal)
  2. Zes geblindeerde capsules met cacaopoeder (16 kcal)
  3. Zes geblindeerde capsules met bloem (16 kcal)
  4. Reep 42,7g witte chocolade (240 kcal)
  5. 39,9g witte chocolade en zes geblindeerde capsules met cacao poeder (240 kcal)
  6. Niets, de doos was leeg

Snakken, dan los…

Als de deelnemers naar chocolade begonnen te snakken, dan mochten ze een van de willekeurig toegewezen dozen openen, waarna ze de inhoud mochten nuttigen. Ze moesten daarbij vastleggen of en hoeveel hun drang bevredigd werd. Dit bleek vooral het geval te zijn bij optie nummer 1 (melkchocolade) en in aanzienlijk mindere mate bij optie 4 en 5 met de witte chocolade. Het meest bijzondere is wel dat optie 5 aanzienlijk minder scoorde dan optie 1, terwijl deze nutriënttechnisch volledig gelijk zijn. Als voedselverslaving vooral gevoed wordt door suiker, dan zouden opties 1, 4 en 5 even goed moeten scoren. Ook bijzonder is dat optie 1 geen theobromine bevat, maar toch het hoogst scoorde. Er is dus met alle varianten geen directe relatie te vinden met een enkele stof.

Het gaat niet om een enkele stof, maar om de totaalbeleving

Conclusie
Chocolade bevat verschillende stoffen die zouden leiden tot verslaving waaronder suiker en theobromine. Als onderzoekers deze stoffen uiteen trekken, zonder dat de deelnemer precies weet wat er in zit, dan blijkt dat geen van deze stoffen op zichzelf staand te zorgen voor het effect. Er zit dus geen verslavende stof in chocolade en het effect kan niet neurobiologisch verklaard worden. Het gaat om de totaalbeleving van het product en daarmee is de chocoliefde vooral psychoneurobiologisch.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Chivo opleidingen gaat verhuizen

Chivo opleidingen gaat verhuizen

De eerste helft van 2020 is roerig geweest en dat zal nog wel even zo blijven, omdat de corona-alertheid hoog blijft en omdat we gaan verhuizen. Het betekent dat september voor ons in het teken van het verhuizen staat en het verder coronaproof maken van onze...

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hill AJ (1994), Heaton-Brown L. The experience of food craving: a prospective investigation in healthy women. J Psychosom Res. 1994 Nov;38(8):801-14.
  • Michener W (1994), Rozin P. Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiol Behav. 1994 Sep;56(3):419-22