Zout, de onbekende dikmaker

door | okt 12, 2016 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Voeding | 0 Reacties

Overgewicht en obesitas blijven toenemen in de wereld en men zoekt een zondebok. Suiker is al een tijd de pineut, ondanks dat de consumptie van toegevoegd suiker in de Verendigde Staten al sinds 1999 aan het dalen is. In een recente analyse is nu ook zout geassocieerd met een toename van gewicht. Dat is interessant, aangezien zout in tegenstelling tot suiker, helemaal geen calorieen bevat.

 

 

 

Het overgrote deel van de zoutconsumptie komt uit voorbereid voedsel dat je uit de schappen haalt. Dit zout wordt veelal toegevoegd, omdat het een goedkoop en uitstekend conserveringsmiddel is. Daarnaast is zout niet alleen een gewilde smaak, maar het is ook een smaakversterker, waardoor de algehele smakelijkheid van het product toeneemt. Het is redelijk om te veronderstellen dat je meer eet van voedsel dat je lekkerder vindt. In een recente analyse van 18 onderzoeken is dan ook een correlatie gevonden tussen een hoge zoutconsumptie en een toename van BMI en buikomvang.

Conclusie
Nu is het natuurlijk mogelijk om alle pijlen op zout te richten, zoals men dat ook met suiker heeft gedaan, maar het mag duidelijk zijn dat het helemaal niet draait om een enkel nutrient of een enkele smaak. We hebben hier al vaker over geschreven:We kunnen obesitas niet afschuiven op suiker of enkel op zout. Het is veel te simpel, al was het alleen omdat de individuele voorkeur een grote rol speelt. Verzadiging is een persoonlijke ervaring, een die psychoneurobiologisch ingegeven wordt.

Meer lezen uit deze categorie:

Clip: Armoede slecht voor het hart

Armoede wordt al langere tijd in verband gebracht met hartklachten en een kortere levensverwachting. Onderzoekers wilden weten via welke mechanisme. Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Clip: Armoede slecht voor het hart

Armoede wordt al langere tijd in verband gebracht met hartklachten en een kortere levensverwachting. Onderzoekers wilden weten via welke mechanisme. Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Maakt nociplasticiteit de pijn minder centraal?

Het lichaam zit vol zenuwuiteinden genaamd nociceptoren die gespecialiseerd zijn in het waarnemen van prikkels die een (potentieel) schadelijke invloed hebben op het lichaam. Het uitschakelen van deze nociceptie bij mensen met chronische pijn leidt vaak niet tot...

De ziekte burnout erkend

De moderne wereld en de millennialgeneratie in het bijzonder wordt geplaagd door een ziekte die burnout genoemd wordt. De schatting is dat 14 procent van de werkende bevolking hier last van heeft, maar toch was er geen erkenning. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Moosavian SP (2016), Haghighatdoost F, Surkan PJ, Azadbakht L. Salt and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Food Sci Nutr. 2016 Oct 6:1-16.
  • Welsh JA (2011), Sharma AJ, Grellinger L, Vos MB. Consumption of added sugars is decreasing in the United States. Am J Clin Nutr September 2011 vol. 94 no. 3 726-734