Zout, de onbekende dikmaker

door | okt 12, 2016 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Voeding |

Overgewicht en obesitas blijven toenemen in de wereld en men zoekt een zondebok. Suiker is al een tijd de pineut, ondanks dat de consumptie van toegevoegd suiker in de Verendigde Staten al sinds 1999 aan het dalen is. In een recente analyse is nu ook zout geassocieerd met een toename van gewicht. Dat is interessant, aangezien zout in tegenstelling tot suiker, helemaal geen calorieen bevat.

 

 

 

Het overgrote deel van de zoutconsumptie komt uit voorbereid voedsel dat je uit de schappen haalt. Dit zout wordt veelal toegevoegd, omdat het een goedkoop en uitstekend conserveringsmiddel is. Daarnaast is zout niet alleen een gewilde smaak, maar het is ook een smaakversterker, waardoor de algehele smakelijkheid van het product toeneemt. Het is redelijk om te veronderstellen dat je meer eet van voedsel dat je lekkerder vindt. In een recente analyse van 18 onderzoeken is dan ook een correlatie gevonden tussen een hoge zoutconsumptie en een toename van BMI en buikomvang.

Conclusie
Nu is het natuurlijk mogelijk om alle pijlen op zout te richten, zoals men dat ook met suiker heeft gedaan, maar het mag duidelijk zijn dat het helemaal niet draait om een enkel nutrient of een enkele smaak. We hebben hier al vaker over geschreven:We kunnen obesitas niet afschuiven op suiker of enkel op zout. Het is veel te simpel, al was het alleen omdat de individuele voorkeur een grote rol speelt. Verzadiging is een persoonlijke ervaring, een die psychoneurobiologisch ingegeven wordt.

Meer lezen uit deze categorie 'Mededelingen' :

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

 Het is verdrietig dat het opnieuw zover heeft moeten komen, maar een lockdown is noodzakelijk. Het zal voor sommigen lastiger worden dan voor anderen, véél lastiger zelfs, zowel financieel als sociaal. Het zal ook gepaard gaan met allerlei emoties, waaronder boosheid...

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

 Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je up to date informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Chivo opleidingen gaat verhuizen

Chivo opleidingen gaat verhuizen

De eerste helft van 2020 is roerig geweest en dat zal nog wel even zo blijven, omdat de corona-alertheid hoog blijft en omdat we gaan verhuizen. Het betekent dat september voor ons in het teken van het verhuizen staat en het verder coronaproof maken van onze...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Wat weten we over lange COVID?

Wat weten we over lange COVID?

Besmet worden door het SARS-CoV-2 virus heeft verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Zo'n 40 procent is asymptomatisch en dan heb je oplopend van milde, middelmatige, ernstige klachten tot zeer ernstige klachten. Die laatste twee hebben tot nu toe de...

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Stop met het nastreven van eigenwaarde

Het onderwerp eigenwaarde heeft veel psychologen beziggehouden en mag zich tot één van de meest omvangrijke dossiers in de psychologie rekenen. Het wordt ook wel zelfwaarde, zelfliefde, zelfwaardering en eigendunk genoemd en het is veel beschreven als de emotionele...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, direct onder de desbetreffende verkorte post.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Moosavian SP (2016), Haghighatdoost F, Surkan PJ, Azadbakht L. Salt and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Food Sci Nutr. 2016 Oct 6:1-16.
  • Welsh JA (2011), Sharma AJ, Grellinger L, Vos MB. Consumption of added sugars is decreasing in the United States. Am J Clin Nutr September 2011 vol. 94 no. 3 726-734