Zijn goede voornemens uitgekauwd of een uitgelezen kans?

door | dec 31, 2016 | Veranderkunde

Naar verluidt is de oorsprong van goede voornemens rond de jaarwisseling, terug te leiden naar de Romeinen die elk jaar nieuwe beloftes deden aan de god Janus, waar de maand januari naar vernoemd is. Het is een traditie waar onze branche nogal over schampert. Hoe terecht is dat?

88 procent faalt

Veel professionals vragen zich af waarom men tot het nieuwe jaar moet wachten om jezelf te mogen verbeteren. Rationeel gezien, is elke seconde, elke minuut, elk uur en elke dag een goed moment om te beginnen en zou eerder zelfs beter zijn. Daarnaast zijn de statistieken ook niet echt gunstig. Volgens hoogleraar Richard Wiseman, die 3.000 mensen observeerde met goede voornemens, blijkt 88 procent hun goede voornemens niet te halen. Of dat percentage correct is, doet er eigenlijk niet toe, want goede voornemens worden toch geassocieerd met uitstel en uiteindelijk met afstel.

Het nieuwe jaar is als een opgeruimd bureau

We hebben allemaal wensen en het lijkt soms kinderachtig om op een specifiek tijdstip iets echt voor te nemen, maar het helpt. Het is vergelijkbaar met uren tegen een taak aanhikken, maar nadat je je bureau afgestort hebt in een doos, zie je dat er ineens energie is. Er is ruimte voor focus en de jaarwisseling lijkt een dergelijk effect te hebben. We kunnen het veroordelen of we kunnen gebruik maken van het momentum. Er zijn wensen en er is energie. Is het niet onze taak om wensen om te zetten in realistische doelen en die tijd gebruiken om ze vaardigheden bij te brengen om vol te houden? Het alternatief is dat ze het bij een wens houden.

Wil jij de kans dat jouw client volhoudt met een factor tien verhogen?

In een onderzoek waarbij wensen in kaart zijn gebracht, werden de deelnemers voor een langere periode gevolgd. Zij die hun wens omzetten in een goed voornemen, daarvan bleek ruim 40 procent van de deelnemers na 6 maanden nog actief bezig te zijn met het voornemen. Dat lijkt niet veel, maar de groep die alleen een wens had zonder voornemen, daarvan was slechts 4 procent na 6 maanden nog iets met de wens aan het doen. Je verhoogt je kans van slagen dus met een factor 10 door daadwerkelijk een goed voornemen te hebben.

 

Conclusie
Het is onze taak om mensen te helpen met hun doelstellingen. Het idee dat de jaarwisseling, rationeel gezien, een raar tijdstip is, maakt niet zoveel uit. Goede voornemens vormen daarom wat ons betreft een uitgelezen kans om mensen te helpen. Het betekent dat je ze helpt om hun wensen om te zetten in concrete realistische doelen. Het betekent dat je ze vaardigheden bijbrengt, waarmee je de kans verhoogt dat zij het vol kunnen houden.

Meer lezen uit deze categorie 'Coachen':

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Lessen over veerkracht van David Goggins

Lessen over veerkracht van David Goggins

David Goggins is een voormalig Navy seal, ultramarathonloper en motiverende spreker. Hij claimt geen bijzondere talenten te hebben, maar wel ontdekt te hebben hoe hij belemmerende gedachten kan overwinnen waardoor hij deze onmenselijke prestaties heeft neer kunnen...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Meer lezen uit overige (kennisbank) categorieën:

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Gollwitzer PM (2009), Sheeran P, Michalski V, Seifert AE. When intentions go public: does social reality widen the intention-behavior gap? Psychol Sci. 2009 May;20(5):612-8.
  • Norcross JC (2002), Mrykalo MS, Blagys MD. Auld lang syne: success predictors, change processes, and self-reported outcomes of New Year’s resolvers and nonresolvers. J Clin Psychol. 2002 Apr;58(4):397-405.