Effectief slank(er) blijven – Diëten of bewegen?

door | okt 24, 2016 | Leefstijl

Bewegen zou effectiever zijn dan diëten als het gaat om slank(er) blijven. Deze conclusie wordt getrokken uit drie jaar onderzoek (Hume DJ 2016) naar het gewichtsverloop bij tieners en jonge vrouwen. Zij die aan het begin van het traject het meest bewogen, hadden een hoger rustmetabolisme en na drie jaar de minste gewichtstoename.

Deze conclusie klinkt intuitief, maar het probleem is dat hier al eerder over is gepubliceerd door de universiteit van Maastricht (Westerterp K 2009). Daaruit bleek gewichtstoename niet gecorreleerd te zijn met fysieke activiteit. Hoe kunnen we dit verklaren?

Het verschil tussen het recente onderzoek en die uit 2009 is dat er in het eerdere onderzoek twee keer gemeten is. Bij aanvang en na 11 jaar. In het recente onderzoek is er slecht aan het begin gemeten. De rest is op basis van zelfrapportage. En over zelfrapportage in relatie tot fysieke activiteit zegt gezaghebbend bio-statisticus David Addison, dat niets soms beter is dan iets. Het onderzoek uit 2009 is dus betrouwbaarder.

Het verschil in uitkomsten tussen twee onderzoeken kan bijna altijd verklaard worden door het verschil in de kwaliteit van de metingen

Er is zeker sprake van een verhoogde calorie-uitgave door fysieke activiteit, maar het effect op afslanken is minimaal doordat sporten bijna altijd leidt tot verminderde fysieke activiteit in de 24 uur die erop volgt. Meer bewegen kan weliswaar dit enigszins keren, maar meer bewegen leidt tot efficienter bewegen, waardoor de calorie-uitgave onevenredig begint te dalen. Het is dus wel mogelijk om af te slanken met fysieke activviteit, maar het is niet de meest effectieve manier.

De calorie-uitgave van fysieke activiteit wordt grotendeels teniet gedaan door besparing in de volgende 24 uur en door verhoogde efficiëntie.

Toch is bewegen van cruciaal belang. Afslanken zonder fysieke activiteit is bijvoorbeeld slecht voor de botten, maar fysieke activiteit verhoogt ook de wilskracht om snoepgoed te laten staan. Om slanker(er) te blijven is het dus geen keuze tussen, maar kiezen voor bewegen en voeden.

Conclusie
Het onderzoek dat suggereert dat veel bewegen helpt bij het behouden van de omvang is matig gecontroleerd. De nameting is veel minder nauwkeurig dan de voormeting, waardoor een vertekend beeld ontstaat. In een ander onderzoek waar beide metingen van dezelfde hoge kwaliteit waren, bleek de hoeveelheid fysieke activiteit geen relatie te hebben met het gewicht. Bewegen is nog steeds belangrijk, maar vooral voor de gezondheid van lichaam én geest.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit' :

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

De opleiding tot vitaliteitskundige bestaat in de huidige vorm sinds 2022 en zal vanaf februari 2025 verder worden uitgebreid. De module Veranderkunde wordt opgesplitst in twee modules om de hoge dichtheid van de stof meer ademruimte te geven. Dit betekent dat de...

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Hume DJ (2016), Yokum S, Stice E. Low energy intake plus low energy expenditure (low energy flux), not energy surfeit, predicts future body fat gain. First published May 11
  • Westerterp KR (2009), Plasqui G. Physically active lifestyle does not decrease the risk of fattening. PLoS One. 2009;4(3):e4745. Epub 2009 Mar 9.