‘The China Study’ – Red jezelf, word veganist?
Het onthouden van consumptie van dierlijke producten, zoals veganisten doen, wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Veel veganisten zijn meer bewust bezig met gezondheid en daardoor roken en drinken ze minder dan gemiddeld. Ze zijn ook vaak (lichamelijk) actiever, hoger opgeleid en lijken een zinvoller bestaan te hebben. Als ze al gezonder zijn, dan is het dus nog maar de vraag of dit komt door hun voedingspatroon. T. Colin Campbell, gezaghebbend wetenschapper en auteur van de klassieker ‘The China Study’, zegt van wel.
The China study
Het boek
De ratten met minder dierlijke eiwitten ontwikkelden geen tumoren, omdat ze eerder doodgingen
Ook laat Campbell geen gelegenheid voorbij gaan om de cholesterolhypothese in de strijd tegen dierlijk voedsel te gebruiken. Voor elk onderzoek dat daarvoor wordt geciteerd, kunnen we er twee tegenover stellen die het tegendeel laten zien. Deze onderzoeken ontbreken in dit boek, wat wederom een aanwijzing is dat de conclusies uit dit boek gekleurd zijn. Op pagina 132 laat hij weten dat voeding eten met meer dan 0 mg cholesterol gewoon ongezond is. Hoe hij een dergelijk standpunt moet verenigen met het gegeven dat de groep graanproducten in de top 3 staat van cholesterolbronnen (Xu Z 2018), is ons een raadel. Daarnaast is dit cholesterolstandpunt volledig in strijd met de feiten. Dr. Steinberg, een expert op het gebied van de lipidenhypothese, beschrijft in zijn boek dat hij weinig op heeft met het idee dat cholesterol uit voeding een veroorzaker is van hart- en vaatziekten. De gezondheidsraad heeft streefnormen voor cholesterol in voeding ook laten vallen (Gezondheidsraad 2006) en de Nederlandse voedingswetenschap Katan, die zijn carrière bouwde rondom deze hypothese, laat in zijn column weten (Katan MB 2006) dat er inderdaad geen hard bewijs voor is.
Het originele onderzoek
- Animal protein (+ 3%)
- Fish protein (+7%)
- Plant protein (+12%)
- Carbohydrates (+23%*)
- Total calories (+16%)
- Fat% calories (-17%)
- Fibre (+21%)
Volgens Campbell zijn de data uit de wetenschappelijke publicatie niet goed, maar die in het boek staan wel?
Er wordt aan de lopende band epidemiologisch onderzoek gepubliceerd, maar dit onderzoek moet het gezag vooral ontlenen aan het unieke bijbehorend bloedonderzoek. De biomarkers plasmakoper, nitrogeen, estradiol, prolactine en testosteron zijn volgens hem niet alleen risicoverhogend, maar bovendien het gevolg van dierlijk eiwitconsumptie, zo zou moeten blijken uit eerder onderzoek. Deze claim op pagina 89 is nogal provocerend en voorzien van welgeteld nul onderbouwing. Geen enkele referentie wordt gegeven voor deze claim. Het bloedonderzoek dat dit epidemiologisch onderzoek onderscheidt van anderen, heeft geen enkele waarde.
Interview met T. Colin Campbell over de ‘The China study’
T. Colin Campbell doet het nog eens dunnetjes over met ‘Fork over knives’
Forks over knives
Overwegingen
Zwak bewijs opvoeren als argument, maar sterk bewijs negeren?
Conclusie
Het onderzoek en het gelijknamig boek ‘ The China study’ van T. Colin Campbell lijken een bijbel te vormen voor sommige veganisten, waarmee ze hun voedingspatroon verdedigen. Niets uit het onderzoek, noch uit het boek, kan echter de overtrokken gezondheidsclaims onderbouwen. Ook een vervolgdocumentaire in de vorm van ‘Fork over Knives’ bestaat uit een handjevol feiten, bedolven onder ‘wishful thinking’. Er kunnen vele redenen zijn om meer plantaardig te eten en dat mag ook gewoon voorkeur zijn. Er is vandaag de dag meer draagvlak voor veganisme dan ooit, moderne productietechnieken bieden ook meer opties en het kan bijdragen aan de gezondheid, als het helpt om de energiebalans te reguleren. Alle overige gezondheidsclaims zijn zeer discutabel en feiten uit de context presenteren, maakt een op zichzelfstaand loffelijk streven naar meer plantaardig eten vooral heel lelijk. Waarom zou je dat willen?
Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':
Bestaat voedselverslaving?
In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...
Hebben dikke mensen meer cravings?
Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...
Wat voegt de leefstijlarts toe?
De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe? ...
Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:
Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:
Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid
De opleiding tot vitaliteitskundige bestaat in de huidige vorm sinds 2022 en zal vanaf februari 2025 verder worden uitgebreid. De module Veranderkunde wordt opgesplitst in twee modules om de hoge dichtheid van de stof meer ademruimte te geven. Dit betekent dat de...
Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!
Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...
Het echte verhaal over Ikigai
Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...
Redactionele noot
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen.
Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.
- 2 augustus 2018: Het originele artikel werd gepubliceerd op 4 september 2011 en werd op 2 augustus 2018 uitgebreid met een sectie over ‘Forks over Knives’ en een herschreven conclusie.
Geraadpleegde bron(nen)
- Angell-Andersen E (2004), Tretli S, Bjerknest R, e.a. The association between nutritional conditions during World War II and childhood antropometric variables in Nordic countries. Annals of Human Biology, may june 2004, vol 31, no 3, 324-355
- Campbell TC (2005), Campbell TM. The China Study. ISBN 978-1932100662
- Howard BV (2006), Van Horn L, Hsia J, e.a. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular Disease – The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial – JAMA. 2006;295:629-642.
- Junshi C (1990), Campbell TC, Junyao L, Peto R, Diet, Life-style and Mortality in China: A Study of the Characteristics of 65 Chinese Counties, Oxford: Oxford University Press, 1990
- Madhavan TV, Gopalan C. The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin. Arch Pathol. 1968 Feb;85(2):133-7Martin CK (2016), Bhapkar M, Pittas AG, e.a. Effect of Calorie Restriction on Mood, Quality of Life, Sleep, and Sexual Function in Healthy Nonobese Adults: The CALERIE 2 Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2016 Jun 1;176(6):743-52
- Prentice RL (2006), Caan B, Chlebowski RT, e.a. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer – The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial – JAMA. 2006;295:629-642.
- Katan MB (2006) Reply to Ravsknov. Am J Clin Nutr.2006; 84: 1551-1552
- Ravussin E (2015), Redman LM, Rochon J, e.a. A 2-Year Randomized Controlled Trial of Human Caloric Restriction: Feasibility and Effects on Predictors of Health Span and Longevity. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2015 Sep;70(9):1097-104
- Steinberg D (2007). The Cholesterol Wars: The Skeptics vs the Preponderance of Evidence. Academic Press; 1 edition (September 24, 2007) ISBN 978-0123739797