Zout, de onbekende dikmaker

door | okt 12, 2016 | Leefstijl, Vitaliteitscoach, Voeding

Overgewicht en obesitas blijven toenemen in de wereld en men zoekt een zondebok. Suiker is al een tijd de pineut, ondanks dat de consumptie van toegevoegd suiker in de Verendigde Staten al sinds 1999 aan het dalen is. In een recente analyse is nu ook zout geassocieerd met een toename van gewicht. Dat is interessant, aangezien zout in tegenstelling tot suiker, helemaal geen calorieen bevat.

 

 

 

Het overgrote deel van de zoutconsumptie komt uit voorbereid voedsel dat je uit de schappen haalt. Dit zout wordt veelal toegevoegd, omdat het een goedkoop en uitstekend conserveringsmiddel is. Daarnaast is zout niet alleen een gewilde smaak, maar het is ook een smaakversterker, waardoor de algehele smakelijkheid van het product toeneemt. Het is redelijk om te veronderstellen dat je meer eet van voedsel dat je lekkerder vindt. In een recente analyse van 18 onderzoeken is dan ook een correlatie gevonden tussen een hoge zoutconsumptie en een toename van BMI en buikomvang.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Conclusie
Nu is het natuurlijk mogelijk om alle pijlen op zout te richten, zoals men dat ook met suiker heeft gedaan, maar het mag duidelijk zijn dat het helemaal niet draait om een enkel nutrient of een enkele smaak. We hebben hier al vaker over geschreven:We kunnen obesitas niet afschuiven op suiker of enkel op zout. Het is veel te simpel, al was het alleen omdat de individuele voorkeur een grote rol speelt. Verzadiging is een persoonlijke ervaring, een die psychoneurobiologisch ingegeven wordt.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Vitaliteit' :

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Bestaanszekerheid is onvoldoende

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v20230919)Het thema bestaanszekerheid lijkt nu het speerpunt te zijn waarmee alle politieke partijen kiezers naar hun winkel willen trekken. Op verzoek van diverse partijen hebben wij eens...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Moosavian SP (2016), Haghighatdoost F, Surkan PJ, Azadbakht L. Salt and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Food Sci Nutr. 2016 Oct 6:1-16.
  • Welsh JA (2011), Sharma AJ, Grellinger L, Vos MB. Consumption of added sugars is decreasing in the United States. Am J Clin Nutr September 2011 vol. 94 no. 3 726-734