Welkom in de categorie ‘Voeding’ van de Chivo kennisbank

Presteren in de sport kun je ook met dorst

Als je dorst krijgt dan is er al sprake van prestatieverlies, zo is velen geleerd. Dit werd getest in een recent onderzoek (Berkulo MA 2015) met 20 wielrenners in een 40km tijdrit bij 35 graden celsius onder drie condities:   Fietsen in hypo- en euhydratische...

Is zoet de grote verleider?

Er is geen twijfel over mogelijk dat we gemiddeld teveel eten en daarom als volk in gewicht toenemen. De vraag is natuurlijk waarom we teveel eten. Sommigen geloven dat de ene factor veel belangrijker is dan de ander, zoals koolhydraten of nog specifieker, suiker....

Insuline leidt niet tot meer eetlust

Hoewel insuline de vetopslag stimuleert, laat geen enkel afslankonderzoek een relatie zien tussen insulineniveaus en het afslankresultaat. De insulinehypothese van gewichtstoename is dan ook op sterven na dood. Voorstanders van de hypothese blijven nog vasthouden aan...

Aankomen tijdens het afslanken? Lessen uit Minnesota

Een cliënt komt aan tijdens het afslanktraject en wat vertel je dan? Veelal wordt er gesteld dat spieren zwaarder zijn dan vet. Daarnaast wordt gesteld dat het rustmetabolisme gedaald is, waardoor afslanken moeilijk is. Beiden zijn waar, maar volslagen irrelevant, zo...

Zout, de onbekende dikmaker

Overgewicht en obesitas blijven toenemen in de wereld en men zoekt een zondebok. Suiker is al een tijd de pineut, ondanks dat de consumptie van toegevoegd suiker in de Verendigde Staten al sinds 1999 aan het dalen is. In een recente analyse is nu ook zout geassocieerd...

Het holistisch reductionisme van het Whole30 dieet

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men wordt geleefd en waardoor het gezonde leefpatroon verslonst. Dat is helemaal geen probleem, want dan doe je gewoon een Whole30, zo adviseren talloze gezondheidsprofessionals. Een fysieke reset van 30 dagen met een strict...

Boekrecensie: De Voedselzandloper

Boeken over gezondheid en afslanken zijn er in overvloed en auteurs moeten zich onderscheiden. Je hebt een zogenaamde 'hook’ nodig, waarmee je in een zin uitlegt, waarom je boek anders is. Dat kan de focus zijn op een heel specifiek product, bijvoorbeeld een...