Verzadiging door bodemdrift

door | dec 28, 2016 | Voeding | 0 Reacties

Er blijkt een scheiding te zijn in de aanpak tussen veel professionals met betrekking tot voeding. De ene groep verwijt vooral e-nummers, hormonen en suiker om het ongebreideld dooreten te verklaren, terwijl de andere groep uitgaat van het idee dat men slechts bereid hoeft te zijn om te willen veranderen.

 

In een uniek experiment kregen 62 deelnemers een kop soep voorgeschoteld. Sommige van deze kommen waren echter een soort van bodemloos, omdat de inhoud van de kom van onderaf ongemerkt werd bijgevuld. De normale kommen werden netjes leeggegeten, maar de eters van de ‘bodemloze’ soepkommen werden na 20 minuten onderbroken. Er werd hen gevraagd hoe verzadigd zij waren en hoeveel kcal zij dachten te hebben geconsumeerd. Er bleek nauwelijks verschil in de perceptie tussen de twee groepen, terwijl de ‘bodemloze’ groep 73 procent meer had gegeten. Gebrek aan externe feedback is hier het probleem.

 

Conclusie
In het begeleiden van leefstijlzaken waar voeding onder valt, gaat men steeds vaker uit van het idee dat gedragsverandering de sleutel is en veranderingsbereidheid in het bijzonder. Dit gaat echter voorbij aan de complexiteit van het probleem, namelijk dat het lichaam ook recalcitrante beslissingen neemt, zelfs als men bereid is te veranderen. Het is ook niet slechts het gevolg van hormonen, omdat het gedrag heel vaak niet overeenkomst met de hormoonconcentraties. Voedingsbegeleiding is daarom niet exclusief fysiologisch of psychologisch, het is psychoneurobiologisch.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

‘The China Study’ – Red jezelf, word veganist?

  Het onthouden van consumptie van dierlijke producten, zoals veganisten doen, wordt geassocieerd met een betere gezondheid. Veel veganisten zijn meer bewust bezig met gezondheid en daardoor roken en drinken ze minder dan gemiddeld. Ze zijn ook vaak (lichamelijk)...

Hoe bruikbaar is de Bravermantest?

Volgens Dr. Eric Braverman vloeien veel van onze gezondheidsklachten voort uit een disbalans van neurotransmitters. Hij ontwikkelde een vragenlijst, de zogenaamde Bravermantest, waarmee een dergelijke disbalans vastgesteld zou kunnen worden, die vervolgens leidt tot...

De glycemische index (GI) is nutteloos?

Het lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel te bewaken. Dat kan het lichaam uitstekend, maar op één of andere wijze vinden we het nodig om ons lichaam constant te micromanagen. De glycemische index/last is zo'n stuk gereedschap om ons lichaam...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Vitaliteitscoaching deel 4: Belang van autonomie

Vroeger hadden we weinig mogelijkheden en tegenwoordig hebben we keus ten overvloede, maar we lijken er als maatschappij niet mee te floreren. Regelmatig vernemen we dat die keuzevrijheid leidt tot teveel autonomie en individualisme. Wij zouden daarvoor in de plaats...

Het ontbijt ligt onder vuur

Het advies om te ontbijten om een gezond gewicht te bereiken is al decennnia een vanzelfsprekendheid. Toch is er geen duidelijke wetenschappelijke basis voor en een recente meta-analyse (Sievert K 2019) spreekt deze oude wijsheid dan ook tegen. Het ontbijt ligt heel...

Vitaliteitscoaching deel 3: Voorbij de oppervlakte

Er zijn vele opleiders die een curriculum aanbieden voor vitaliteitscoaches. De verschillen zijn groot en zelfs daar waar ze elkaar lijken te overlappen zijn de overeenkomsten oppervlakkig. In dit artikel gaan we daarom vitaliteit en het landschap van aanbieders in...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Wansink B (2005), Painter JE, North J. Bottomless bowls: why visual cues of portion size may influence intake. Obes Res. 2005 Jan;13(1):93-100.