Verzadiging door bodemdrift

door | dec 28, 2016 | Voeding |

Er blijkt een scheiding te zijn in de aanpak tussen veel professionals met betrekking tot voeding. De ene groep verwijt vooral e-nummers, hormonen en suiker om het ongebreideld dooreten te verklaren, terwijl de andere groep uitgaat van het idee dat men slechts bereid hoeft te zijn om te willen veranderen.

 

In een uniek experiment kregen 62 deelnemers een kop soep voorgeschoteld. Sommige van deze kommen waren echter een soort van bodemloos, omdat de inhoud van de kom van onderaf ongemerkt werd bijgevuld. De normale kommen werden netjes leeggegeten, maar de eters van de ‘bodemloze’ soepkommen werden na 20 minuten onderbroken. Er werd hen gevraagd hoe verzadigd zij waren en hoeveel kcal zij dachten te hebben geconsumeerd. Er bleek nauwelijks verschil in de perceptie tussen de twee groepen, terwijl de ‘bodemloze’ groep 73 procent meer had gegeten. Gebrek aan externe feedback is hier het probleem.

 

Conclusie
In het begeleiden van leefstijlzaken waar voeding onder valt, gaat men steeds vaker uit van het idee dat gedragsverandering de sleutel is en veranderingsbereidheid in het bijzonder. Dit gaat echter voorbij aan de complexiteit van het probleem, namelijk dat het lichaam ook recalcitrante beslissingen neemt, zelfs als men bereid is te veranderen. Het is ook niet slechts het gevolg van hormonen, omdat het gedrag heel vaak niet overeenkomst met de hormoonconcentraties. Voedingsbegeleiding is daarom niet exclusief fysiologisch of psychologisch, het is psychoneurobiologisch.

 

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

 Het is verdrietig dat het opnieuw zover heeft moeten komen, maar een lockdown is noodzakelijk. Het zal voor sommigen lastiger worden dan voor anderen, véél lastiger zelfs, zowel financieel als sociaal. Het zal ook gepaard gaan met allerlei emoties, waaronder boosheid...

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

Beslagen ten ijs voor 2021? Chivo winterschool!

 Ook dit jaar hebben we een winterschool waarin je 5 dagen achter elkaar kunt onderdompelen in een onderwerp. Je wordt er mee wakker, je gaat ermee naar bed en je droomt erover. Na die vijf dagen hebben je up to date informatie, nieuwe vaardigheden en een flexibel...

Wat weten we over lange COVID?

Wat weten we over lange COVID?

Besmet worden door het SARS-CoV-2 virus heeft verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Zo'n 40 procent is asymptomatisch en dan heb je oplopend van milde, middelmatige, ernstige klachten tot zeer ernstige klachten. Die laatste twee hebben tot nu toe de...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, direct onder de desbetreffende verkorte post.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Wansink B (2005), Painter JE, North J. Bottomless bowls: why visual cues of portion size may influence intake. Obes Res. 2005 Jan;13(1):93-100.