id Plein en Chivo starten een opleiding re-integratiecoach

door | aug 16, 2023 | Opleidingnieuws

Een re-integratiecoach helpt werknemers om te re-integreren bij een nieuwe werkgever als dat niet lukt bij de huidige werkgever. Dit vereist gevorderde coachvaardigheden en kennis van de wet- en regelgeving. De combinatie blijkt zeldzaam te zijn, en daarom starten het re-integratiebureau id Plein en Chivo samen de opleiding Re-integratiecoach.

De noodzaak

Er zijn talloze opleidingen op het gebied van re-integratie, maar vaak zijn ze breder van opzet en minder gericht op coaching. Deze opleidingen leiden meestal op tot verzuimspecialist, casemanager of deskundige in duurzame inzetbaarheid. Hierdoor is er relatief weinig aandacht voor het re-integratieproces zelf, waarbij een cliënt geholpen moet worden bij het vinden van een baan die ook echt bij hem of haar past. Dit is een specialisme op zich, zoals blijkt uit de ervaring van id Plein, een groot re-integratiebureau. Vanwege het beperkte aantal specialisten hebben id Plein en Chivo een nieuwe opleiding tot re-integratiecoach ontwikkeld onder het label “idc Academie”. Beide partijen bundelen hun expertise om re-integratiecoaches op te leiden, waarbij ze de beste wetenschappelijke onderbouwing combineren met praktisch efficiënte best practices.

 

Basisstructuur

De opleiding Re-integratiecoach van de IDC academie bestaat uit drie modules, respectievelijk:

1. Veranderkunde

Wanneer een werknemer moet re-integreren, zijn er verschillende veranderingen nodig. Het blijkt dat deze veranderingen niet erg gemakkelijk zijn, en Chivo is gespecialiseerd in motivatie, energie en veerkracht – de drie pijlers die essentieel zijn voor verandering. Dit omvat niet alleen gespreksvoering, maar ook het helpen ontdekken van de ware aard van de cliënt, waar zijn of haar waarden liggen, wat de sterke eigenschappen zijn en hoe deze ingezet kunnen worden om betere keuzes te maken en door te zetten.

2. Re-integratiekunde

Het re-integratieveld kent specifieke wet- en regelgeving met betrekking tot re-integratie, maar het vereist ook een specifieke interpretatie en vertaling naar de praktijk. Je hebt immers te maken met verschillende partijen, zoals een werkgever, het UWV, de cliënt en ook de opdrachtgever (bijvoorbeeld een re-integratiebureau). Het kennen van de regels, het balanceren van de belangen en vertalen naar de praktijk vraagt om de specifieke ervaring waarover id Plein beschikt. Bovendien is id Plein actief betrokken bij het vormgeven van het beroep van re-integratiecoach op nationaal niveau.

3. Praktijkvoering

Na het succesvol afronden van de twee voorgaande modules, worden alle aspecten samengebracht in de behandeling van casuïstiek onder begeleiding van ervaren re-integratiecoaches. Deze coaches combineren daarbij best-evidence met best-practices. 

Elke module bestaat uit 5 contactdagen verspreid over 9 weken, waarin men de les dient voor te bereiden en opdrachten uit de les uit dient te werken. Ontheffingen van de module Veranderkunde is uitsluitend mogelijk als je een Chivo vitaliteitskundige bent en voor de module Re-integratiekunde als je al geruime tijd re-integratiecoach bent die werkzaam is voor id Plein. Voor deze groepen hebben we ook nog korting op de modules die ze wel dienen te volgen. De lessen kunnen grotendeels op afstand worden gevolgd via Zoom, maar bij voorkeur op locatie in Driebergen-Rijsenburg.

Betekenisvol werk

Het vak van re-integratiecoach is dynamisch vanwege de verschillende partijen waar je mee te maken hebt. Daarnaast is elke casus uniek. Het belangrijkste is dat je voldoende tijd hebt om samen met een werknemer daadwerkelijke verandering teweeg te brengen. Hierdoor kun je mensen echt helpen bij het vinden van een nieuwe en verbeterde toekomst. Dit maakt het werk bevredigend en betekenisvol. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de idc-academie.nl. De communicatie over de opleiding zal ook via die website plaatsvinden.

 

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Chivo – Kennisinstituut vitaliteit