Vet gezonder dan koolhydraten? Het ‘PURE’ onderzoek in perspectief

door | aug 30, 2017 | Leefstijl, Voeding |

Het 5-continentenonderzoek ‘PURE’ waarvan resultaten gelijktijdig in de gezaghebbende Lancet en NEJM zijn gepubliceerd, heeft de discussie over vet en koolhydraten weer hoog doen oplaaien. Hoge koolhydraatinnames zouden gecorreleerd worden met een kortere levensverwachting. Tijd om dit onderzoek in perspectief te plaatsen.

 

 

PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology)
In dit onderzoek (Dehghan M 2017) werden de eetgewoontes van ruim 135.000 mensen uit 18 landen verdeeld over 5 continenten in kaart gebracht. Na zeven jaar werden de doodsoorzaken van de deelnemers in kaart gebracht en gecategoriseerd in hart- en vaatziekten en overige. De voedingsproducten werden vertaald naar macronutriënten op basis van energiepercentages. Vervolgens werden deze percentages opgedeeld in 5 groepen, waarbij de groep met de laagste koolhydraatinname bestond uit 46 energieprocent en de hoogste groep uit 77,2 energieprocent. Dit deden ze ook met de andere macronutriënten. De groep met de hoogste koolhydraatinname had een 28 procent grotere kans op vervroegd overlijden dan de groep met de laagste inname. Bij vet werd geen specifieke relatie gevonden tussen innamehoeveelheden.
Zijn koolhydraten slechter dan vet?
De praktische vertaling van deze resultaten is altijd lastig. Allereerst dient opgemerkt te worden dat dit een observationeel onderzoek is en dat de betrouwbaarheid van de data en daaraan verbonden conclusies met gepaste voorzichtigheid dienen te worden geïnterpreteerd. Als we echter meegaan met de resultaten zoals ze zijn gepubliceerd dan zien we een aantal opvallende zaken. De enige groep die een correlatie vertoont met vervroegd overlijden is de koolhydratengroep met 77 energieprocent inname. Dat is ontzettend hoog en zeker niet representatief voor Nederland. Dat blijkt ook, aangezien het namelijk om Aziatische en Afrikaanse landen gaat.
Vettekort of gewoon eenzijdig eten?
Alle andere groepen, dus ook bij 60 energieprocent koolhydraten, is er geen enkele relatie gevonden. De vraag is dan of men met 77 energieprocent teveel koolhydraten consumeert of te weinig vet of gewoon te eenzijdig. Aangezien men 25 energieprocent vet als ondergrens stelt voor de gezondheid en 10 energieprocent voor eiwit, blijft er nog maar ruimte over voor 65 energieprocent koolhydraten. Het lijkt dus eerder vet- of eiwittekort dan een overschot aan koolhydraten. Als men aleen maar koolhydraten eet of alleen maar vet, dan eet men te eenzijdig en kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort. In Nederland zouden we volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) 2007-2010 ongeveer 44 procent van onze energie-inname verkrijgen uit koolhydraten en 33 procent uit vet. Het speelt dus in Nederland niet.
Praten over gezonde en ongezonde macronutrienten is zo 20e eeuw
Conclusie
De massale opzet van het PURE onderzoek zorgt voor ruime aandacht. Het is echter weinig relevant, omdat de enige koolhydratengroep die een potentieel probleem vormt, vooral het gevolg is van een vet- of eiwittekort. of te eenzijdig eten Het idee dat vet gezonder is dan koolhydraten kan daarom helemaal niet geconcludeerd worden uit dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn irrelevant voor Nederland en discussies over gezonde- en ongezonde macronutrienten horen thuis in de vorige eeuw.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Hebben dikke mensen meer cravings?

Hebben dikke mensen meer cravings?

Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...

Wat voegt de leefstijlarts toe?

Wat voegt de leefstijlarts toe?

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe?    ...

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2020: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Online les tijdens de Coronacrisis

Online les tijdens de Coronacrisis

Hoewel Chivo opleidingen al online actief was, heeft de corona-epidemie ons gedwongen om al onze opleidingen op afstand uit te voeren. In die korte tijd hebben we veel geleerd, best-practices uitgewisseld en voorbereid op een langere tijd van verminderde fysieke...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Dehghan M (2017), Mente A, Zhang X, e.a. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet Published: 29 August 2017
  • VCP basis 2007-2010 Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010|Part 5 Macronutrients,
    Version 2, based on dataset DFC_2010_core_20120822 a