Het koekjesdieet van professor Haub
Wax on, wax off
Vroeger was het saai maar simpel, wax on, wax off. Je deed het maar, omdat je meester het zei. Net op het moment dat je op instorten stond, toonde de meester, dat je met deze twee simpele bewegingen in staat bent, om je tegen elke aanval te wapenen. Je herkent uit deze beschrijving, wellicht de klassieke scene uit de eerste Karate Kid film. In de strijd tegen overgewicht hebben we dezelfde principes, namelijk calorie in en calorie uit. Alleen is het niet meer zo simpel, want er zijn nu vele meesters, die je vertellen dat deze techniek hopeloos verouderd is. Voorgenoemde mogelijke problemen, zoals hoog glykemisch eten, hormonen tot en met allergieën, lijken nu vooral de oorzaak van overgewicht. Maar alle goed gecontroleerde onderzoeken, waarbij de deelnemers opgesloten worden, laten hetzelfde zien. De energiebalans is de dominante factor bij gewichtsregulering. De rest van de theorieën heeft nog nooit een strict gecontroleerd onderzoek opgeleverd met noemenswaardig resultaat. Wax on, wax off!
Professor Mark Haub vertelt zelf wat hij gaat doen. Bron: YouTube (Engels)
Het experiment
Mark Haub is een hoogleraar humane voeding aan de universiteit van Kansas. Hij stelt dat de energiebalans, de belangrijkste factor is bij het afslanken. Om dat bewezen principe kracht bij te zetten, ging hij een experiment aan met een revolutionair dieet, namelijk het koekjesdieet. Het hart van het dieet werd namelijk gevormd door twinkies. Meer cake dan koek, gevuld met vanilleroom en vervolgens gefrituurd. Een glycemische nachtmerrie, die je vaten en vetcellen instant zou moeten versuikeren, en zo vol (trans)vet dat het bloed onmiddelijk zou stollen, waardoor je geen vet meer kunt verbranden, als je de ‘andere meesters’ zou moeten geloven.
Als voedingskundige weet Haub, dat je gevarieerd moet eten en daarom nam hij roomgevulde koekjes van verschillende merken. Dit naast de koffie en zo nu en dan een zakje Dorito chips. Wel besloot hij tot suppletie en dat bestond uit een eiwitshake per dag en een multivitamine preparaat. Om te voorkomen dat hij een slecht voorbeeld zou geven aan zijn kinderen, at hij gewoon mee aan tafel, maar beperkte zich uitsluitend tot groente. Calorierestrictie is de basis van zijn experiment en hij had een dagelijks limiet van 1.800 kcal, dat zorgvuldig bewaakt werd. Hij besloot, om het experiment ook zuiver te houden, niet meer te bewegen dan hij al deed en bleef bij 150 minuten per week. Dit experiment duurde in totaal 10 weken.
Een DXA scan uitdraai van de professor, na de twee maanden. Hij begon met een BMI van 29, vetpercentage van 33,4% en 59 kg vetvrije massa. Na een twee maanden had hij een BMI van 24,9, een vetpercentage van 24,9 en verloor hij 10,8 kg aan vetmassa en 2,6 kg vetvrije massa.
Het resultaat
Het koekjesdieet is vet en suikerrijk en zoals eerder gesteld, een glycemische nachtmerrie die afslanken onmogelijk zou moeten maken. Je verbrandt volgens de goeroes, namelijk geen vet meer, maar uitsluitend suikers en natuurlijk raak je insulineresistent, als je de verhalen mag geloven. De labresultaten van professor Haub daarentegen, laten iets heel ander zien:
- Totaal cholesterol
- LDL-C
- HDL-C
- TC/HDL ratio
- TG:HDL ratio
- Glucose
- Bloeddruk (S/D)
- 5.53404 mmol/l
- 3.95658 mmol/l
- 0.95682 mmol/l
- 5.8
- 3.3
- 5.22 mmol/l
- 108/71
- 4.75824 mmol/l
- 3.18078 mmol/l
- 1.18956 mmol/l
- 4.0
- 1.6
- 4.16 mmol/l
- 104/76
Professor Mark Haub in een uitgebreid interview over zijn koekjesdieet, het resultaat, over de reacties, over aannames, over het belang van goede onderzoeken en over gezond eten in zijn algemeenheid. Bron: Vegan Diet TV (Engels)
Overwegingen
Het mag duidelijk zijn dat de kern van de zaak bepaald wordt door de energiebalans. De theorie dat we dik worden van insulineresistentie is in de vorige eeuw al een stille dood gestorven en dat we insulineresistent worden van hoog glykemisch voedsel, eveneens. Ideëen over het omschakelen van suiker- naar vetverbranding zijn interessant, maar worden niet gesteund door enig experimenteel bewijs, ook niet met het koekjesdieet. Er is niemand die beweert dat het koekjesdieet de ideale manier van afslanken is en de professor raadt het dieet ook niet aan. Het was uitsluitend om een punt te maken en dat is gelukt, zo blijkt uit de wereldwijde belangstelling voor zijn project!
Conclusie
Alleen goed gecontroleerde onderzoeken, waarin mensen opgesloten zijn, laten zien waar het echt om draait met afslanken en overgewicht, namelijk de energiebalans. Daarbij mogen we ook hier weer stellen, dat bewegen daarbij een minimale bijdrage levert. Alle andere theorieën worden helemaal niet gesteund door dit soort hard bewijs en zijn zelfs vaak volledig in strijd met de feiten. Professor Haub heeft dit, op ludieke wijze en met passie voor zijn vak, gedemonstreerd. Put hier inspiratie en moed uit en doe wat er voor nodig is. Blijven bewegen en gewoon goed, maar minder eten! Wax on, wax off!
Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':
Bestaat voedselverslaving?
In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...
Hebben dikke mensen meer cravings?
Als verlangen verandert in hunkeren naar voedsel dan wordt het een craving genoemd. Die cravings lijken vooral sterk te zijn gecorreleerd met hyperpalatibele (smakelijk) en hypercalorische voedingsmiddelen. Dik en dun kennen het verschijnsel van cravings, maar is er...
Wat voegt de leefstijlarts toe?
De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde bij (huis)artsen neemt toe en dat lijkt terecht te zijn, aangezien veel van de gezondheidsproblemen ontstaan door de wijze waarop we leven. Nu hebben we al leefstijlcoaches en diëtisten. Wat voegt de leefstijlarts toe? ...
Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:
Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:
Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid
De opleiding tot vitaliteitskundige bestaat in de huidige vorm sinds 2022 en zal vanaf februari 2025 verder worden uitgebreid. De module Veranderkunde wordt opgesplitst in twee modules om de hoge dichtheid van de stof meer ademruimte te geven. Dit betekent dat de...
Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!
Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...
Het echte verhaal over Ikigai
Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...
Redactionele noot
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen.
Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.
- CNN (2010) Twinkie diet helps nutrition professor lose 27 pounds, 8 november 2010
- Communicatie tussen de heer Mark Taub en onze heer Chi L. Chiu