Extra eiwit beschermt niet tegen jojo-effect

door | aug 6, 2017 | Voeding | 0 Reacties

Hoog-eiwit diëten hebben de reputatie slankmakend te zijn, omdat ze verzadigen en het rustmetabolisme verhogen. Na het afslanken blijken veel mensen echter weer terug te vallen richting het oude gewicht volgens het zogenaamde jojo-effect. Onderzoekers waren benieuwd of dat ook zou gebeuren als men extra eiwit kreeg na het afslanktraject.

Afslanken is gemakkelijk, maar het aantal uitvallers in de gewichtsbehoudfase is 25 procent

In totaal ondergingen 220 deelnemers tussen de 18 en 60 jaar en met een BMI van 27 tot 40 een acht weken afslanktraject. Het doel was 8 procent gewichtsverlies en 195 van de deelnemers haalden dit einddoel. Hoewel lowcarb in zwang is, blijkt voor de zoveelste keer dat het draait om calorieen. Men werd, ondanks dat het dieet voor 45-50e% uit koolhydraten bestond, gemiddeld 13 kilogram lichter. Vervolgens ging men een gewichtsbehoudtraject in van 24 weken waarin men naar eigen behoefte mocht eten, aangevuld met een van de drie eiwitsupplementen (45-48 gram per dag) of een isocalorisch controlegoedje bestaande uit suikers (maltodextrine) dat niet te onderscheiden viel van eiwit. De drie eiwitsupplementen waren wei + calcium, alleen wei of soja. Het gewichtsbehoudtraject is natuurlijk altijd het zwaarst en van de 195 deelnemers bleven er slechts 151 over die het compleet hebben afgerond. Lichaamscompositie via DEXA, bloed, bloeddruk en urine werden geanalyseerd gedurende de gewichtsbehoudfase in week 0, 8 en 32.
Een hoger thermogeeneffect en 80 kcal hoger rustmetabolisme
Na 24 weken bleken alle deelnemers te zijn aangekomen in zowel vet als vetvrije massa aan met ongeveer 2 kg en een spreiding van ongeveer 4,5 kg verschil tussen de deelnemers. Hoewel de auteurs claimen dat dit grotendeels vetvrije massa is, blijken de verschillen te klein voor een DEXA om hier betrouwbare uitspraken over te doen. Veel belangrijker is echter dat er geen verschil was tussen de groepen. De insulineresistentie, volgens een HOMA-IR vastgesteld, bleek ook onder alle groepen gelijk te zijn, ook bij de controlegroep die 45-48 gram extra koolhydraten kreeg. Eiwit beschermt dus niet tegen terugval, ondanks het gegeven dat deze een hoger thermogeen effect heeft en het rustmetabolisme met 80 kcal per dag verhoogde. Ook in de eiwitsupplementen onderling was er geen verschil. Het vermeende verzadigende effect van eiwit wordt wel vaker niet gevonden als dit geblindeerd wordt aangereikt. Verzadiging is een psychoneurobiologisch fenomeen., omdat wat je weet en verwacht invloed heeft op de verzadiging.
Extra eiwit en nog steeds een jojo-effect
Conclusie
In een onderzoek waarin men acht procent van het gewicht kwijt moest, bleek dat voor de meesten goed te doen. Een kwart viel echter uit tijdens de onderhoudsfase die erna volgde. Dit ligt in lijn met de verwachting, evenals de constatering dat de deelnemers daarna weer aankomen. De hypothese dat eiwitsupplementen beter zouden beschermen tegen terugval in gewicht bleek echter niet waar te worden gemaakt, aangezien alle eiwitgroepen evenveel terugvielen als de suikersupplementgroep. Dit ondanks een hoger thermogeeneffect en een hoger rustmetabolisme in de eiwitgroepen. We moeten daarom af van het macronutrientdenken waarin we dik zouden worden van koolhydraten en af zouden slanken van eiwit, want ook extra eiwitsupplementen beschermen niet tegen het jojo-effect.

Meer lezen uit deze categorie 'Voeding':

Maakt een gezond microbioom een gezond mens?

Tientallen boektitels, vele cursussen en ontelbare blogs zijn er verschenen over het microbioom. Het betreft de honderden kolonies aan bacteriesoorten die leven in onze darmen. Dit microbioom zou via verschillende wegen een enorme invloed hebben op de gezondheid van...

Clip: Neemt inflammatie toe bij het ketogeen dieet?

Lage graad inflammatie is betrokken bij alle welvaartziekten, maar neemt dat ook toe bij het populairder wordend ketogeen dieet? Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om...

Clip: Verhoogt rood vleesconsumptie risico op (pre)diabetes?

Het advies bij prediabetes is minder rood vlees, meer volkoren. Hoe sterk is dat advies onderbouwd? Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar bedoeld om een punt te maken door het in...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Is leefstijlgeneeskunde beter?

Ruim 30 geneeskundigen, hoogleraren en economen pleiten voor een radicale verandering in de gezondheidszorg om de diabetesepidemie te keren. Ze ondertekenden een brief die gepubliceerd werd in de NRC, waarin ze beschrijven hoe het breed implementeren van...

Clip: Koolhydraatarm dieet niet nodig voor diabetes type 2

In de gezondheidszorg lijkt men ervan overtuigd dat koolhydraatarm ook wel bekend als lowcarb noodzakelijk is bij de bestrijding van diabetes type 2 Een clip is een kort item over een onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Kjølbæk L (2017), Sørensen LB, Søndertoft NB, e.a. Protein supplements after weight loss do not improve weight maintenance compared with recommended dietary protein intake despite beneficial effects on appetite sensation and energy expenditure: a randomized, controlled, double-blinded trial. Am J Clin Nutr. 2017 Aug;106(2):684-697