Clip: Efficiënter met de POSE-running?

door | nov 17, 2016 | Bewegen, Vitaliteitscoach |

De hardloopmethode Pose-running is populair en zou efficienter zijn dan de traditionele methode. Het zou bovendien minder blessures opleveren. Dat zijn nogal wat voordelen van een methode, die biomechanisch implausibel is.

De biomechanische en natuurkundige theorie voorspelt dat Pose-running minder efficient is

Bij Pose-running dient men naar voren te vallen om vervolgens de voet naar voren te verplaatsen en af te zetten, zodat men niet omvalt. Het idee is dat men de zwaartekracht gebruikt om hard te lopen, waardoor men energie bespaart. Het probleem met deze verklaring is dat de zwaartekracht je naar beneden trekt en niet naar voren. Er is geen energievoordeel te behalen met deze methode. Daarnaast leidt het tot kleinere passen en dat betekent simpelweg meer keringen. Aangezien elke kering extra energie kost, betekent meer keringen dat het zuurstofverbruik moet toenemen. Natuurkundig- en biomechanisch redeneren voorspelt dat deze methode niet efficienter kan zijn.

De lopers die overgingen op de Pose methode gingen meer zuurstof verbruiken

In 2002 werd een experiment uitgevoerd in de faculteit van de gezaghebbende Tim Noakes (Dallam GM 2005). In totaal kregen 16 atleten instructie om de Pose mehode aan te leren en ze werden voor een periode van 12 weken gevolgd. Instructie en training vond plaats onder het toeziend oog van Pose-uitvinder, beweegwetenschapper en co-auteur Romanov. Na 2 weken werd al duidelijk dat de kinematica van de lopers veranderde, waardoor de knie minder belast werd (Arendse 2004). De spanning werd echter verplaatst naar de enkel. Hardlopen is bij elke stap ook decelleren en dat moet ergens vandaan komen. De Pose-running methode dwingt tot kleinere passen en de pasfrequentie en het zuurstofverbruik namen dan ook toe. De uitkomst kwam volledig overeen met wat de theorie voorspelt.

Gebruik de Pose-runningmethode omdat je hem fijn vindt, niet omdat hij efficiënter is

Conclusie
Pose-running is gebaseerd op ideëen, die natuurkundig en biomechanisch, niet kunnen kloppen. Een experiment laat dan ook zien dat deze techniek minder efficiënt is. De beloofde drukvermindering wordt feitelijk alleen maar verplaatst van de knie naar de enkel. Pose-running moet je daarom vooral doen, omdat je het fijn vindt, niet omdat het perse beter is.

Meer relevante artikelen uit deze categorie 'Bewegen'

De haklanding in perspectief

De haklanding in perspectief

De bekende professor Daniel Lieberman levert met een nieuwe publicatie, aanvullende inzichten in het ontstaan van loopblessures. Hij kan biomechanisch aannemelijk maken, dat een haklanding, het risico op blessures vergroot. Deze overtuiging werd tot nu toe niet...

Spelen deel 2: Stoeien

Spelen deel 2: Stoeien

Spelen is veel meer dan tijdverdrijf voor kinderen. Het lijkt onderdeel te zijn van de gezonde ontwikkeling, maar ook van onderhoud van lichaam en geest. Binnen het thema spelen lijkt het stoeien een eigen categorie te vormen, die mogelijk op unieke wijze bijdraagt...

De onverwachte relatie tussen lichaamshouding en emotie

De onverwachte relatie tussen lichaamshouding en emotie

Een groot deel van communicatie kun je toekennen aan lichaamstaal, en dat begint al bij de lichaamshouding. Onderzoek bevestigt steeds vaker dat er een kern van waarheid zit in de wederzijdse beïnvloeding van houding en emotie. Toch blijkt er een kleine verrassing te...

Dit onderwerp wordt behandeld in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Wat weten we over lange COVID?

Wat weten we over lange COVID?

Besmet worden door het SARS-CoV-2 virus heeft verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Zo'n 40 procent is asymptomatisch en dan heb je oplopend van milde, middelmatige, ernstige klachten tot zeer ernstige klachten. Die laatste twee hebben tot nu toe de...

De anatomie van complotdenken

De anatomie van complotdenken

Het aantal complottheorieën is niet meer bij te houden. Of er meer complotdenkers zijn of dat de verschillende mediakanalen de verspreiding ervan accelereren is onduidelijk, omdat harde data ontbreken. De coronapandemie doet zelf een flinke duit in de zak en hoewel we...

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Hoe effectief is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Begin 2019 werd de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) beschikbaar voor Nederland en het is tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dit doen we aan de hand van een aantal recente Nederlandse publicaties over het onderwerp, aangevuld met decennia aan internationale...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Een clip is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden.

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan het community platform van Chivo. Reageren op het artikel kan ook op de community, direct onder de desbetreffende verkorte post.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Arendse RE (2004), Noakes TD, Azevedo LB, Romanov NS, Schwellnus MP, Fletcher G. Reduced Eccentric Loading of the Knee with the Pose Running Method. Med Sci Sports Exerc. 2004 Feb;36(2):272-7.
  • Dallam GM (2005), Wilber RL, Jadelis K, Fletcher G, Romanov N. Effect of a global alteration of running technique on kinematics and economy.J Sports Sci. 2005 Jul;23(7):757-64.