Het holistisch reductionisme van het Whole30 dieet

door | okt 10, 2016 | Voeding | 0 Reacties

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men wordt geleefd en waardoor het gezonde leefpatroon verslonst. Dat is helemaal geen probleem, want dan doe je gewoon een Whole30, zo adviseren talloze gezondheidsprofessionals. Een fysieke reset van 30 dagen met een strict voedingspatroon. Even doorbijten en je bent weer helemaal fris en fruitig.

De Whole30 is het geesteskind van Dallas Hartwig en Melissa Hartwig, voedingsadviseurs die een holistische kijk op gezondheid hebben. Het programma dat zij voorstellen is simpel, maar niet eenvoudig:

Cut out all the psychologically unhealthy, hormone-unbalancing, gut-disrupting, inflammatory food groups for a full 30 days.”

De heilzame werking van dieet ligt gelegen in het minderen van systemische inflammatie, lagegraad ontstekingsreacties die betrokken lijken te zijn bij ongeveer alle welvaartziekten. Het is feitelijk de paleoboodschap van dr. Loren Cordain en niet veel meer dan dat. Bestrijdt deze inflammatie en alles wordt beter, zo lijkt de boodschap. De volgende productgroepen mogen geschrapt worden:

  • toegevoegde natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen
  • alcohol
  • granen
  • peulvruchten
  • zuivel
  • MSG
  • ‘gepaleoficeerd’ snoepgoed zoals paleo cupcakes van amandelmeel.

Zoals altijd is er een kern van waarheid, namelijk dat lagegraad inflammatie betrokken is bij nagenoeg alle welvaartziekten. Het is ook altijd een halve waarheid, omdat er geen bewijs is dat deze producten, meer dan andere productgroepen leiden tot verhoogde inflammatie.

Bijna alle voeding leidt na het eten (postprandiaal) tot een inflammatoire respons (Hansen K 1997) en dat is volledig functioneel, net als bij sporten overigens. Het immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat er iets moet gebeuren, zoals filtering en herstelwerkzaamheden. Deze acute postprandiale respons is dus geen enkel probleem. We moeten vooral kijken naar chronisch verhoogde inflammatiewaarden. Dan zie je bij voedingspatronen waar volgranen, zuivel of peulvruchten deel van uitmaken, de mensen doorgaans lage inflammatiewaarden (Fung TT 2005) hebben zoals vastgesteld aan de hand van bijvoorbeeld CRP niveaus.

Simpelweg richten op een inflammatoire respons is nutteloos, omdat de context waarin het gebeurt van belang is. Het daarom ironisch om te zien dat holistisch ingestelde professionals toch altijd een reductionistisch mechanisme weten aan te wijzen om te demoniseren. In dit geval is het voorgestelde werkingsmechanisme onzinnig.

Conclusie
Kun je je beter voelen na het volgen van een 30 dagen dieet? Het antwoord is volmondig ja. Kijk op Amazon naar reacties op een van de 200.000(!) dieetboeken en je zult altijd positieve reacties zien voor elk dieet, ook al zijn de richtlijnen van de diverse dieten volledig in strijd met elkaar. Het zal je niet verbazen dat ook de Whole30 schermt met testimonials en gelukkig maar, want van het bewijs hoeven ze het niet te hebben

Meer lezen over voeding?

Insuline leidt niet tot meer eetlust

Hoewel insuline de vetopslag stimuleert, laat geen enkel afslankonderzoek een relatie zien tussen insulineniveaus en het afslankresultaat. De insulinehypothese van gewichtstoename is dan ook op sterven na dood. Voorstanders van de hypothese blijven nog vasthouden aan...

Het mediterrane dieet vermindert het risico op een hartaanval met 30 procent?

Het Mediterrane dieet is een van de weinige voedingspatronen, waar consument én wetenschappers enthousiast over kunnen raken. Vorige week publiceerde een Spaanse onderzoeksgroep, de resultaten van een experiment met dit dieet, in het gezaghebbende...

Verzadiging door bodemdrift

Er blijkt een scheiding te zijn in de aanpak tussen veel professionals met betrekking tot voeding. De ene groep verwijt vooral e-nummers, hormonen en suiker om het ongebreideld dooreten te verklaren, terwijl de andere groep uitgaat van het idee dat men slechts bereid...

Paleo perikelen deel 3: Hoe paleo zijn peulvruchten?

    Synopsis: In de populaire paleo dieetboeken is er geen plaats voor peulvruchten, omdat deze neolitisch zouden zijn en bovendien vol met antinutrienten die de gezondheid zouden schaden. Een nadere analyse van de onderbouwing laat zien dat elk direct...

Schieten op de Schijf van Vijf

De schijf van Vijf gaat op de schop en onder professionals horen we luid gejuich. Dat is omdat het voorlichtingsmiddel van het Voedingscentrum al geruime tijd een dankbare schietschijf is. De meest recente campagne 'De waarheid op tafel' lijkt meer weerstand op te...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan Café Chivo op Facebook.

 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Fung TT (2005), McCullough ML, Newby PK, e.a. Diet-quality scores and plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction. Am J Clin Nutr 82, 163–173.
  • Hansen K (1997), Sickelmann F, Pietrowsky R, e.a. Systemic immune changes following meal intake in humans. Am J Physiol 273, R548–R553.
  • Whole30 program rules: http://whole30.com/whole30-program-rules/ (geraadpleegd op 13 aug 2016)