Sociaal vergelijken, hoe doe je dat?

door | mei 4, 2025 | Emotieregulatie, stress

De sociale vergelijkingstheorie, voorgesteld door de Amerikaanse sociaalpsycholoog Leon Festinger in 1954, stelt dat individuen hun zelfwaarde bepalen door zichzelf te vergelijken met anderen. Het is de neiging om andere mensen als bronnen van informatie te gebruiken om te bepalen hoe we het doen ten opzichte van anderen (vergelijking van vaardigheden) of hoe we ons zouden moeten gedragen, denken en voelen (vergelijking van meningen).

Deze vergelijkingen kunnen van alles zijn in het leven van een persoon, zoals levensstijlkeuzes, uiterlijk en charisma, academische prestaties, rijkdom, en meer. Verder zijn er drie soorten sociale vergelijkingen: opwaartse sociale vergelijking, neerwaartse sociale vergelijking en laterale sociale vergelijking.

  • Bij opwaartse vergelijking vergelijkt een individu zichzelf met iemand die beter is. Dit leidt vaak tot gevoelens van minderwaardigheid of tot motivatie om een betere versie van zichzelf te worden.
  • Bij neerwaartse vergelijking vergelijkt een individu zijn of haar leven met dat van iemand die minder bekwaam of slechter af is. Dit leidt tot een toename van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid voor veel mensen.
  • Bij laterale sociale vergelijking vergelijkt een individu zichzelf met degenen die als gelijkwaardig worden beschouwd in bepaalde aspecten van hun leven, meestal met leeftijdsgenoten of mensen van dezelfde leeftijd.
Noorse studies die periodiek het psychisch welbevinden van jongeren registreren

Hoewel sociale media veelal wordt aangewezen als een oorzaak van de psychische gezondheidsklachten bij jongeren, laten deze periodieke metingen in zeven Noorse studies zien dat de opwaartse trend van deze klachten al veel eerder zichtbaar was.

Nader onderzoek heeft echter geleid tot meer nuances in het vergelijken. Individuen kunnen zichzelf vergelijken in een beweging van identificatie/contrast met betrekking tot het gekozen doel. Daarin zijn twee categorieen te onderscheiden:

 

  • Als individuen zichzelf identificeren met het vergelijkingsdoel, richten ze zich op de overeenkomsten tussen henzelf en de persoon waarmee ze zich vergelijken. Dit kan leiden tot gevoelens van verbondenheid, gelijkheid of zelfs superioriteit.
  • Aan de andere kant, als individuen zichzelf van het vergelijkingsdoel onderscheiden, concentreren ze zich op de verschillen tussen hen en de persoon waarmee ze zich vergelijken. Dit kan leiden tot gevoelens van inferioriteit, onzekerheid of zelfs jaloezie.

Dat leidt tot vier sociale vergelijkingsprocessen die deze identificatie/contrastbeweging weerspiegelen (Smith, 2000; Buunk et al., 2005).

 

  • Opwaartse identificatie: Individuen identificeren zich met anderen die als superieur worden beschouwd en richten zich op hun overeenkomsten om zichzelf beter te voelen.
  • Neerwaartse contrast: Individuen onderscheiden zich van anderen die als inferieur worden beschouwd en richten zich op hun verschillen om zichzelf superieur te voelen.
  • Opwaartse contrast: Individuen onderscheiden zich van anderen die als superieur worden beschouwd en richten zich op hun verschillen om zichzelf inferieur te voelen.
  • Neerwaartse identificatie: Individuen identificeren zich met anderen die als inferieur worden beschouwd en richten zich op hun overeenkomsten om zichzelf minderwaardig te voelen.
Sociaal vergelijken matrix

De matrix laat zien dat opwaarts of neerwaarts niet automatisch betekent dat men zich beter of slechter voelt. 

Deze processen laten zien hoe mensen zichzelf plaatsen ten opzichte van anderen tijdens het proces van sociale vergelijking, en hoe dit hun gevoel van zelfwaarde en zelfbeeld kan beïnvloeden. Sociaal vergelijken is aanzienlijk complexer dan veelal wordt verondersteld. Daarnaast wordt sociaal vergelijken veelal besproken in de context van het zelfevaluatie, maar kan ook ingezet worden voor zelfversterking en zelfverbetering. We zullen die laatste twee bespreken.

Zelfversterking

Zelfversterking kan ontstaan door opwaartse identificatie en neerwaarts constrasteren. Die combinatie leidt heel vaak tot een onnauwkeurige evaluatie, maar lijkt desalniettemin bij te dragen aan verbetering van levenstevredenheid en positieve emoties (Duffner et al 2018). Dat effect is overigens niet cultuurafhankelijk en wordt in oost en west gevonden (O’Mara EM 2012).

De relatie tussen zelfversterking en interpersoonlijke aanpassing is echter complexer, zo blijkt uit een meta-analyse met honderden studies (Duffner et al 2018). Hoewel zelfversterking aanvankelijk positief gerelateerd is aan sociale waardering door anderen, lijkt deze relatie af te zwakken als het contact langer duurt. Bovendien wordt gevonden dat zelfversterking verschillend gerelateerd is aan verschillende aspecten van interpersoonlijke aanpassing. Gemeenschappelijke zelfversterking, waarbij mensen hun positieve eigenschappen benadrukken om verbinding met anderen te zoeken, is positief gekoppeld aan beoordelingen van gemeenschap door anderen. Aan de andere kant is nuttige zelfversterking, waarbij mensen hun vaardigheden en competenties benadrukken, positief gekoppeld aan zelfregie maar negatief aan gemeenschappelijke banden.

Zelfversterking op jonge leeftijd zou mogelijk ook leiden tot narcisme. Dat effect wordt gemeten vanaf het zevende levensjaar en op dit leeftijd is men ook in staat tot sociaal vergelijken (Van der Laar 2018). Op dat moment is er ook een goed van eigenwaarde, die daalt tijdens adolescentie en daarna weer toeneemt. Er zijn aanwijzingen dat het constant vergelijken een negatieve invloed kan hebben op narcisme en op eigenwaarde. Het lijkt gevoed te worden door sociaal perfectionisme, het idee dat je de lat van de anderen moet zien te behalen of overstijgen.

Temporeel zelfvergelijk, dus het kind helpen zichzelf te vergelijken met hoe het vroeger was, kan dit effect juiste richting uitsturen (Gürel 2020). Neerwaartse sociale en temporele vergelijkingen maakten kinderen allebei trots, maar alleen temporele vergelijkingen deden dit zonder superioriteitsdoelen te activeren. In vergelijking met sociale vergelijkingen gaven temporele vergelijkingen kinderen een gevoel van vooruitgang en inzicht. Deze effecten van vergelijking waren vergelijkbaar in de midden- tot late kindertijd (leeftijden 8–10), vroege adolescentie (leeftijden 11–13) en middenadolescentie (leeftijden 14–16). Vanuit een zelfdeterminatietheorie perspectief is het ook duidelijk dat temporele neerwaartse zelfvergelijkingen bijdragen aan het bevredigen van de psychologische basisbehoeften autonomie en competentie (Deci & Ryan 1985).

Sociaal perfectionisme

Sociaal perfectionisme is een vorm van perfectionisme waarbij iemand het gevoel heeft dat anderen van hen verwachten dat ze perfect moeten zijn en metingen vanaf 1990 laten zien dat het toeneemt onder Britse en Amerikaanse jongeren .

Zelfverbetering

Sociaal vergelijken kan ook leiden tot zelfverbetering. Zo weten we uit de arbeid & organisatieliteratuur dat het maken van cognitieve vergelijkingen met anderen die beter presteren leidt tot verbeterde prestaties (Kim en Tsai 2012). Op dezelfde manier vinden Labianca et al. (2009) dat organisaties juist sociale vergelijkingsgroepen creëren die hen helpen de prestaties te verbeteren. Dat kan door jezelf te associeren met groepen waarvan de status net iets hoger ligt dan die van jezelf. Dat is opwaarts identificeren. Zodra de sociaal referentiegroep met hogere prestaties is vastgesteld (waardoor zelfverbetering wordt vergemakkelijkt door associatie met een groep met hogere prestaties), interpreteren bedrijven de prestaties binnen die groep en streven ze naar hogere prestaties. In deze gevallen kan zelfverbetering ook werken door de eigen prestaties binnen die groep met hogere status te evalueren en te leren over veranderingen die de prestaties kunnen verbeteren. Terugkomend op Kim en Tsai (2012), zien we dat opwaartse vergelijking uiteindelijk kan leiden tot economische winst: autofabrikanten die zichzelf vergelijken met gerenommeerde anderen ervaren een toename van de verkoop. Meer specifiek hebben studies betoogd dat als men aspiraties heeft, dat ze voortdurend op zoek zijn naar en zichzelf vergelijken met rolmodellen waar ze in de toekomst naar streven (Labianca et al., 2001, 2009). Zij die zelfverbetering nastreven voeren grotere strategische veranderingen door wanneer organisaties referentiegroepen hebben met een hogere reputatie (Labianca et al., 2001, 2009). Deze opwaartse sociale vergelijkingen worden gemotiveerd door zelfverbetering met zelfwaardering, en beide motieven kunnen tegelijkertijd actief zijn. 

Sociale media influencers

Influencers hebben altijd bestaan, maar nu zijn ze zichtbaar voor de mensen die er normaal veel minder van mee krijgen, bijvoorbeeld ouders. 

Het vergelijk van jongeren met rolmodellen en zelfs supersterren kan zowel positief als negatief uitpakken (Lockwoord P 1995). Het hangt er sterk vanaf of het begeerde ook overbrugbaar is. In eerste instantie zijn ze vooral inspirerend en hebben daarom aantrekkingskracht. Dit sluit aan bij het idee van opwaartse identiteit. Bepaal het vergelijk aan de hand van hoe gelijk je bent ten op zichte van de diegene waarmee je je wilt vergelijken en waarmee je je aan op wilt trekken. Dit wordt ook wel assimilatieve sociale vergelijking genoemd en is het tegengestelde van contrasterende vergelijking. Hoe meer je je identificeert, hoe groter de kans is dat het effect positief uit zal vallen, ook al zijn de prestaties compleet verschillend. Als jezelf gitaar speelt en je ontleent zelfs je identiteit aan, dan kun je je vereenzelfvigen met een superster gitaarspeler, ook al zul je het niveau nooit bereiken. Het gegeven dat je aangetrokken wordt door de overeenkomsten, maakt de persoon inspirerend. Als coach, ouder of leidinggevende is dit een belangrijk andachtspunt als je sociaal vergelijken positief wilt laten uitpakken (Hoyt CL 2011Lockwoord P 1995). Daarnaast is er nog een belangrijk ander aandachtspunt, namelijk dat het effect van vergelijken mede bepaald wordt door hoe gelukkig je bent. Zo blijkt de reactie uit experimenten waarbij mensen de vraag wordt gesteld of ze tijd willen doorbrengen met iemand die op alle vlakken succesvoller is, af te hangen van het geluksgevoel. De gelukkige mensen zoeken sociaal gezelschap, terwijl de ongelukkige mensen vooral bezig zijn met sociaal vergelijken (Kim J 2016). Ook dit sluit aan bij de zelfdeterminatietheorie, aangezien bevredigde psychologische basisbehoeften leidt tot meer zelfbeschikking en daarmee ook tot meer positieve effecten van sociaal vergelijken (Neighborhs C 2003).

Toepassen

Met deze kennis kun je het sociaal vergelijken toepassen door te richten op drie belangrijke aandachtsgebieden:

 

  • Vergelijk met diegene waarmee je het beste identificeert om te zien wat je wilt verbeteren.
  • Focus als het gaat om verbetering vooral door te vergelijken hoe je het eerder deed en of er dus progressie is.
  • Lijn je je activiteiten op met zaken die je psychologische basisbehoeften bevredigen zoals autonomie, betekenisvolle relaties en competentie.

Dit kun je toepassen op jezelf, maar als ouders kun je dat je kinderen leren en als leidinggevende kun je dit gebruiken in ontwikkeltrajecten van je teamleden.

Sociaal vergelijken doen we ons hele leven en uit het rapport Eigentijdse gelijkheidongelijkheid zie je dat er twee van de zeven groepen zichzelf een onvoldoende scoren op de maatschappelijke ladder.

Sociaal vergelijken doen we ons hele leven en uit het rapport Eigentijdse ongelijkheid van het SCP zie je dat er twee van de zeven groepen zichzelf een onvoldoende geven op de maatschappelijke ladder (kolom B).

Conclusie

Sociaal vergelijken is inherent aan mens zijn en het is de manier waarop we leren, maar ook om onze positie in de groep te bepalen. Anders gesteld is dat sociaal vergelijken een bloei- of een overleefnood kan aanspreken. In het laatste wil je verbeteren, omdat het inspireert, terwijl in een overleefsituaties men vooral de status wil bereiken of behouden. We weten dat het bevredigen van de psychologische basisbehoeften, automatisch leidt tot een toename van de eigenwaarde en dan zal vergelijken automatisch leiden tot bloeien. Die twee kun je uitstekend combineren.

Inschrijven nieuwsbrief #35

Schrijf je in voor één of beide nieuwsbrieven

Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun onderaan de nieuwsbrief met een paar klikken uitschrijven.


Meer lezen uit deze categorie 'Coachen':

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

Oxytocine, het knuffelhormoon? Is de liefde over?

aIn 2010 werd het hormoon oxytocine wereldwijd populair. De auteurs van een baanbrekend onderzoek concludeerden dat het mensen zou helpen om elkaar meer te vertrouwen en daarmee meer te binden. In een 2011 TED talk gaf Paul Zak, een van de auteurs, een recept mee....

Lessen over veerkracht van David Goggins

Lessen over veerkracht van David Goggins

David Goggins is een voormalig Navy seal, ultramarathonloper en motiverende spreker. Hij claimt geen bijzondere talenten te hebben, maar wel ontdekt te hebben hoe hij belemmerende gedachten kan overwinnen waardoor hij deze onmenselijke prestaties heeft neer kunnen...

Zijn familieopstellingen effectief?

Zijn familieopstellingen effectief?

Familie-opstellingen zijn populair onder coaches en therapeuten. Het is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Meer lezen uit overige (kennisbank) categorieën:

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

Opleiding Vitaliteitskundige wordt in 2025 uitgebreid

De opleiding tot vitaliteitskundige bestaat in de huidige vorm sinds 2022 en zal vanaf februari 2025 verder worden uitgebreid. De module Veranderkunde wordt opgesplitst in twee modules om de hoge dichtheid van de stof meer ademruimte te geven. Dit betekent dat de...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

  • Het oorspronkelijke artikel werd gepubliceerd op 12 januari 2024 op LinkedIn, maar op 23 april 2024 geactualiseerd overgezet op chivo.nl met een aanvulling van het Kumano onderzoek uit 2018.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Staan in de tekst