Uit een recent klein onderzoek bleek 30 dagen oil pulling met kokosvet te leiden tot vermindering van mondbacteriën en tandplaque. Kokosvet bevat het antibacteriële laurinezuur en het is dus allemaal heel plausibel. Betekent het dat je het zou moeten doen?
Met oil pulling wordt olie of vet 20 minuten lang in de mond gehouden en door de tanden geperst om het gebit te reinigen. Dit is naar verluid gebaseerd op een Ayurvedische traditie en gebeurt traditioneel met allerlei soorten olie. Het populaire kokosvet wordt steeds vaker ingezet als alternatief, vanwege de anti-bacteriële eigenschappen.
Wij hebben onze reserves, aangezien oil pulling met kokosvet werkt als een natuurlijk desinfecterend mondwater. Daar kunnen we van leren, omdat dit ook een keerzijde kent. Mondbacteriën hebben ook nuttige functies, waaronder het omvormen van nitraat uit voedsel in nitriet, de grondstof voor de vaatverwijdende stikstofmonoxide. In een experiment daalde na 7 dagen gebruik van mondwater de orale nitraatniveaus met 90 procent, terwijl het nitrietgehalte in de bloedbaan met 25 procent gereduceerd werd. De bloeddruk steeg met 2 tot 3,5 mmHg. Dat is flink!

Conclusie
Kokosvet heeft net als mondwater het bacteriedodend effect en zou daarmee wel eens de bloeddruk kunnen doen stijgen. Het gegeven dat het een natuurproduct is, zegt niet zoveel, want de toepassing is verre van natuurlijk. Je dient als professional te kijken naar het grotere plaatje en dat weet je dat we een symbiotische relatie hebben met bacteriën. We kunnen dus nog niet enthousiast worden van oil pulling.

Meer lezen over voeding?

Redactionele noot

Dit is een clip, een korte staccato post over een verwondering, een actualiteit, een link naar een artikel of met een tip. Als je meer over dit onderwerp wilt leren dan kun je de opleidingen Functioneel Voeden of de Vitaliteitscoach volgen. Bezoek ook Café Chivo waar (aspirant)professionals kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl.
 
Geraadpleegde bron(en):
  • Peedikayil FC (2015), Sreenivasan P, Narayanan A. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis – A preliminary report. Niger Med J. 2015 Mar-Apr;56(2):143-7
  • Kapil V (2013), Haydar SM, Pearl V, Lundberg JO, Weitzberg E, Ahluwalia A. Physiological role for nitrate-reducing oral bacteria in blood pressure control. Free Radic Biol Med. 2013 Feb;55:93-100.