Sterkte (ondernemend) Nederland! Wat welgemeende lockdowntips!

door | dec 14, 2020 | Opleidingnieuws

Het is verdrietig dat het opnieuw zover heeft moeten komen, maar een lockdown is noodzakelijk. Het zal voor sommigen lastiger worden dan voor anderen, véél lastiger zelfs, zowel financieel als sociaal. Het zal ook gepaard gaan met allerlei emoties, waaronder boosheid en het gevoel van onrechtvaardigheid. Ook wij zullen offers moeten brengen, maar het kan niet anders. De ziekenhuisopnamen nemen toe en de winter moet nog komen. In sommige landen met weinig maatregelen zitten de IC’s al voor 99% vol.

Om de lockdown zo zinvol en goed mogelijk door te komen, kun je je richten op zaken die je kunt doen voor jezelf en anderen, die niet per se (veel) geld hoeven te kosten. Een aantal ideeën.

1. Schrijf recensies voor getroffen bedrijven die je het gunt.

Recensies op sociale media werken en het geven van sterren of het schrijven van een gemeende review zal niet alleen zorgen voor een hart onder de riem, maar het zal ook helpen om sneller te herstellen als bedrijf. Schrijf er een per dag en neem de tijd om het goed te verwoorden.

2. Bel mensen 1 x per week die het mogelijk moeilijk hebben

Maak een lijst van mensen die minder dicht bij je staan en bel ze op. Vertel ze dat je thuis zit en tijd had om na te denken over andere mensen die thuiszitten en dat je besloten hebt om die mensen elke week 5 minuten te bellen om te kijken hoe het met ze is. Vraag hen wat ze bezighoudt. Deel eventueel lockdowntips van deze lijst en vraag de volgende keer wat ze er iets mee hebben kunnen doen. Uiteraard kan dat ook met mensen die dicht bij je staan, maar dat doe je automatisch.

3. Houdt de structuur

Als je thuis komt te zitten, houdt dan de structuur aan die je al had. Vul de blokken die je bijvoorbeeld zou doorbrengen in groepslessen of dat je zou werken met iets nuttigs of iets leuks. Probeer die structuur dus overeind te houden, zodat je je minder nutteloos voelt en afleiding hebt.

4. Beweeg regelmatig

Maak een ommetje, kleed je goed voor de winter en loop tenminste 3 x per dag minimaal tien minuten op een tempo waardoor je iets sneller gaat ademhalen. Dat verhoogt de circulatie en dat is goed voor heel veel zaken. Neem eventueel een rugzak mee om het iets zwaarder te maken.

5. Breid je fysieke winkel uit met Zoom

Veel ondernemers zijn ondanks de lockdown nog steeds in hun winkel aanwezig, omdat er altijd werk is. Waarom ga je niet online met een webcam en als iemand op je website bladert, dan kan hij/zij jou aanspreken door de zoommeeting in te gaan. Richt je camera op een animerend bord met instructies of op afstand van je bureau, zodat ze beweging zien of zelfs geluid horen. Doe je dat met een tablet of een laptop, dan kun je ze door de winkel leiden en producten aanwijzen of van alle kanten demonstreren. Met behulp van deze techniek kun je doen wat je het liefst doet, namelijk adviseren. Hoe dat moet kun je via deze video leren of je kunt natuurlijk je websitebouwer raadplegen.

6. Raadpleeg een financieel adviseur

Overzicht creëren in je financiële huishouding is confronterend, maar daarna stressverlagend. Er zijn zaken die je allang had willen regelen, maar nog niet gedaan hebt. Daarnaast zijn er misschien financiële regelingen waar je gebruik van kunt maken. Het raadplegen van een financieel adviseur kan je daarbij helpen.

De lockdown kan heel pittig zijn, maar we moeten er het beste van maken. Wellicht zit er iets van deze lockdowntips bij voor je en wellicht heb je nog andere ideeën. Deel ze met je vrienden, kennissen en op sociale media, zodat mensen geïnspireerd raken om iets moois en zinvols te doen met deze lockdown. Mocht je toch met vragen zitten over de effectiviteit van lockdowns dan kun je onze Chivo coronamonitor raadplegen, die een veelvoorkomende vragen-sectie heeft onder aan de pagina. We wensen heel (ondernemend) Nederland veel sterkte!

Meer lezen uit deze categorie 'Beroepsontwikkeling':

Introductie Chivo kompas

Introductie Chivo kompas

Wat is de basis van duurzame vitaliteit, de energie die nodig is om je leven lang doelen na te streven? Dat kun je meten aan de hand van de psychologische basisbehoeften. We hebben ze voor je samengetrokken tot het Chivo kompas.  Vitaliteit en waardigheid Vitaliteit...

Connect community, welkom!

Connect community, welkom!

Chivo heeft altijd actief geïnteracteerd met (aspirant)professionals, omdat kennis delen en verantwoording afleggen voor claims behoren tot de kernwaarden. We zullen dit blijven voortzetten en gaan dat doen op ons nieuwe communityplatform genaamd Connect, dat volledig...

Bestaat voedselverslaving?

Bestaat voedselverslaving?

In een recente wetenschappelijke publicatie komt men tot de conclusie dat er weinig tot geen bewijs is voor de gehypte voedselverslaving (Hebebranda J 2014). Het veronderstelde fenomeen is daarnaast slecht begrepen, aangezien men geen onderscheid maakt tussen de...

Dit onderwerp komt aan bod in de volgende opleidingen:

Recente artikelen (kennisbank) uit overige categorieën:

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

Summerschool 2024: Groeien doe je in de zomer!

  Het hele jaar is het druk met een volle werkweek en een hectisch thuisleven. Toch moet je soms bijtanken en dat kan in de zomervakantie, waar je lekker je rust pakt. Meestal begint het na een paar weken alweer te kriebelen en dan kun je de zaken afhandelen,...

Het echte verhaal over Ikigai

Het echte verhaal over Ikigai

Op de foto zie je Mieko Kamiya, een Japanse psychiater en auteur van het boek 'Ikigai ni Tsuite' (Over de zin van het leven). Hoewel ze ze wordt beschouwd als de geestelijke moeder van Ikigai, bestaat het concept al heel lang. Er zijn heel veel misverstanden over...

Problemen met en oplossingen voor ACT

Problemen met en oplossingen voor ACT

Dit artikel is integraal overgenomen uit onze nieuwsbrief VisieVitaal (v202301010)Met Acceptance Commitment Therapy (ACT) weet je feitelijk niet wat het doet, je weet niet waarom je het doet, en ook niet of je rapportages kloppen. Er zijn mensen voor minder ontslagen,...

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

We vernemen graag feedback over onze artikelen, omdat we verantwoording afleggen voor claims belangrijk vinden. Dit artikel is een korte post over actualiteit, een uitgelicht onderzoek of een curiositeit. Het is geen uitputtende verhandeling over het onderwerp, maar het is bedoeld om een punt te maken door het in de context te plaatsen. 

Wil je kennis uitwisselen over vitaliteit, fitness en leefstijl met andere (aspirant)professionals, bezoek dan onze connect community. Reageren op het artikel kan ook op de community, maar dan in de café's waar je lid van kunt worden.

 

Geraadpleegde bron(nen)