• Profielfoto van Redactie Chivo

    Redactie Chivo

    6 maanden geleden

    In coach- en therapieland heerst vaak de opvatting dat het niet zozeer uitmaakt welke aanpak je hanteert, maar dat het vooral gaat om de relatie. Dit staat bekend als de “therapeutic alliance”. Hoewel dit een veelgehoord argument is, klopt het niet helemaal, zo werd duidelijk uit een ouder onderzoek naar depressie.

    https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10503300600919380

    Therapeutic alliance wordt doorgaans gemeten met behulp van de CALPAS-vragenlijst, en op basis daarvan lijkt de conclusie voor de hand te liggen. Maar zodra je andere variabelen in beschouwing neemt, zoals:

    1. Autonome motivatie (r = 0,28)
    2. Autonomie ondersteuning (r = 0,40)
    3. Gecontroleerde ondersteuning (r = 0,10)

    Blijkt dat autonomie ondersteuning het grootste deel van de variatie verklaart, zelfs meer dan de motivatie van de cliënt zelf. Gecontroleerde ondersteuning kan nog steeds helpen, maar het heel beperkt. Dit is allemaal na correctie op therapeutic alliance. Het betekent dat we moeten nadenken over wat autonomie ondersteuning is.

    Denk je dat het uitlokken van verandertaal of de nadruk leggen op oplossingen een vorm is van autonomie ondersteuning, of is het eerder een vorm van gecontroleerde ondersteuning? Het laatste kan het geval zijn als het een sociaal wenselijke houding uitlokt.

    Denk je dat alleen aardig zijn en empathisch luisteren voldoende is? Is het opbouwen van een goede relatie hetzelfde als effectief zijn? Het antwoord is nee. Er zijn genoeg coaches en therapeuten die hun cliënten op hun gemak kunnen stellen en een verbinding kunnen creëren, maar geen resultaten behalen. Het is niet hetzelfde.

    Denk je dat het gaat over zelfregie of sturen op zelfredzaamheid? Denk je dat autonomie hetzelfde is als zelfredzaamheid? Stel je voor dat je niemand nodig hebt, maar daarvoor moet je de rest van je leven op je tenen lopen. Is dat autonomie? Niet zelfredzaam hoeven te zijn, zonder je schuldig over te voelen, is echte autonomie.

    Het is essentieel om echt te begrijpen wat autonomie inhoudt en wat autonomie ondersteuning concreet betekent. Het draait dus niet alleen om de relatie, maar vooral om hoe je de zelfbeschikking van de cliënt kunt bevorderen.

    Coachen met autonomie ondersteuning leer je onze opleiding tot vitaliteitskundige. Meer info:

    https://chivo.nl/vitaliteitskundige/

    #coachen #autonomie